Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η αλήθεια πίσω από τα τεστ: Ένας στους δέκα με κορωνοϊό

Αν σήμερα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού φλερτάρουν με 2.000 άτομα την ημέρα τότε στη καρδιά του χειμώνα πιθανώς να φτάσουμε και τα 6.000- 10.000 κρούσματα.

Της: Έπη Τρίμη

Να τονίσουμε βέβαια πως αν υπήρχε διαθέσιμο το κατάλληλο τεστ, η διαδικασία ελέγχου ενός ατόμου για λοίμωξη από τον κορωνοϊό θα ήταν τόσο απλή όσο το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο για θέματα υγείας Rita Rubin.Σε αντίθεση με τα μοριακά τεστ (PCR) που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του SARS-CoV-2, τα τεστ αντιγόνων ανιχνεύουν μόρια στην επιφάνεια του ιού. Έτσι, είναι μεν πολύ συγκεκριμένα τεστ για τον κορωνοϊό, αλλά δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο τα μοριακά τεστ, δηλ. έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ψευδώς αρνητικών και ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων με αποτέλεσμα ακόμη και η αναλογία 1 προς 10 στη χώρα μας να είναι αμφισβητήσιμη.

Ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού

Το γεγονός ότι η εξάπλωση της πανδημίας βρίσκεται εκτός ελέγχου επιβεβαιώνεται από ακόμη έναν δείκτη. Ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού, που καταδεικνύει τη διασπορά στον πληθυσμό, ανήλθε περίπου στο 11%.

Τα στοιχεία αυτά, που μεταδόθηκαν από τον ΣΚΑΙ, βασίζονται στα 1.678 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ και στον αριθμό των 16.000 τεστ που διενεργήθηκαν την ίδια ημέρα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.678 νέα περιστατικά – λιγότερα από τα 2.056 περιστατικά ρεκόρ του περασμένου Σαββάτου. Υπενθυμίζεται ότι το «φράγμα» των 1.000 κρουσμάτων είχε σπάσει την περασμένη Τρίτη, 27 Οκτωβρίου και χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ημέρες για να «σπάσει» και το φράγμα των 2.000 κρουσμάτων.

Η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται, καθώς οι νοσηλευόμενοι ανήλθαν σε 1.340 το περασμένο 24ωρο. Από αυτούς οι 981 νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες Covid-19 και οι 359 σε Μονάδες. Ειδικά στις ΜΕΘ βρίσκονταν 175 άνθρωποι – σημειωτέον οι ΜΕΘ για κορωνοιό ανέρχονται σε 290. Οι διασωληνωμένοι, που αποτελούν κρίσιμο δείκτη της επιδημίας, ήταν χθες 149. Τέλος, χθες καταρρίφθηκε ο αριθμός ρεκόρ ημερήσιων εισαγωγών λόγω κορωνοιού – ήταν 165 και καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή- καθώς έγιναν 211 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία. Μόλις το 29% αυτών έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Η χρήση μάσκας και τα νέα μέτρα ίσως φρενάρουν την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού

O ΕΟΔΥ εκτιμά ότι η χρήση της μάσκας παντού στις κόκκινες περιοχές θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα και ένα φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας όχι όμως όσο αναμένεται να φέρουν τα νέα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου.  Άλλωστε ήδη η χρήση της μάσκας υποχρεωτικά τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, άρχισε να εφαρμόζεται εδώ και περίπου 10 ημέρες από τις 24 Οκτωβρίου στις κόκκινες περιοχές, χωρίς να διαφανεί κάποια σημαντική αλλαγή στην εικόνα της χώρας. Μάλιστα τα νέα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται δραματικά, ενώ πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να ξεφύγουν κι άλλο τις επόμενες ημέρες.

Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας εκφράζουν τη βεβαιότητα πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί δραστικά μετά το κλείσιμο της εστίασης και των μπαρ, αφού οι πολίτες θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες τους. Στόχος άλλωστε από την πρώτη στιγμή ήταν να βγει ο Νοέμβριος με μίνι lockdown στις κόκκινες περιοχές, ώστε ο Δεκέμβριος να κυλήσει υπό καλύτερες συνθήκες.

Το αρνητικό ρεκόρ της Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, αρνητικό ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο κατέγραψε η Θεσσαλονίκη όσον αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι το απόγευμα της Κυριακής εντοπίστηκαν 449 κρούσματα, ενώ το Σάββατο καταγράφηκαν 839.

Χθες,Κυριακή, ο Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες και την πίεση στα νοσοκομεία της πόλης. Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του Ε.Σ.Υ. στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο των μέτρων υπάρχει και σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις.

Είκοσι κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο στον Πειραιά

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» διακομίστηκαν πριν από λίγο τέσσερις ηλικιωμένοι μετά τον εντοπισμό 20 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Πειραιά. Η διαδικασία ιχνηλάτησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 221 τεστ. Από το σύνολο των θετικών κρουσμάτων τα 18 αφορούν ηλικιωμένους και δύο νοσηλευτικό προσωπικό.

Έλεγχοι ΕΟΔΥ στο Μαρούσι – Στους 850 βρέθηκαν 14 θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό

Πραγματοποιήθηκαν 850 έλεγχοι, εκ των οποίων βρέθηκαν δεκατέσσερα (14) θετικά δείγματα (1,65%). Πρόκειται για εννέα (9) γυναίκες και πέντε (5) άνδρες, όλοι Έλληνες, με διάμεση ηλικία τα 38 έτη.

Συναγερμός για τα κρούσματα σε Ιωάννινα 

Σε εστία κρουσμάτων μετατράπηκε οίκος ευγηρίας στα Ιωάννινα, όπου έχουν καταγραφεί 26 περιστατικά. Στις αρχές της εβδομάδας είχε επιβεβαιωθεί κρούσμα σε εργαζόμενη. Κάποιοι από τους ηλικιωμένους παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα και δεν υπήρχε η δυνατότητα νοσηλείας τους στο σχεδόν πλήρες Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Μπορούμε να φτάσουμε τα 6.000 κρούσματα την ημέρα και να χαθεί ο έλεγχος

«Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα» προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.

«Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

«’’Εκτός ελέγχου’’ σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη

«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘’φύγει’’ ο ιός» διευκρίνισε  ο κος. Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Πρέπει να κτίσουμε συνείδηση όπως είπε ο Τσιόδρας

«Εδώ που είμαστε τώρα αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας. Η διαφορά των τέλειων μέτρων με τα σημερινά είναι πολύ μικρή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή».

Ο ένας δρόμος, συνέχισε, είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό, είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως πχ την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το lockdown. Εάν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή» επισήμανε.

Στα όριά τους τα νοσοκομεία

Είναι οι 140 διασωληνωμένοι και οι εκατοντάδες που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή όχι δοκιμάζοντας τις αντοχές των νοσοκομείων. Στον αντίποδα είναι και ο δείκτης θετικότητας που έχει ξεπεράσει το 10% και δείχνει ότι ο έχει διασπαρεί σε όλο τον πληθυσμό, κυρίως δε σε Θεσσαλονίκη και Αττικής.

Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας δεν διαθέτουν ΜΕΘ και οι ασθενείς μεταφέρονται αλλού. Το 80% των χειρουργείων έχει αναβληθεί, πολλές Εντατικές δεν έχουν κρεβάτια ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία αυξάνονται.Κι ενώ σε λιγότερες από 24 ώρες το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα μπει σε νέα πραγματικότητα, με την εφαρμογή του μίνι lockdown από τα ξημερώματα της Τρίτης, στην κυβέρνηση ανησυχούν μήπως ούτε αυτά τα μέτρα αποδώσουν, κάτι που θα φανεί το επόμενο 15νθήμερο.

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Βέλγος επιστήμονας προτείνει να κάνουμε Χριστούγεννα τον Ιούλιο

Κορωνοϊός: Κλείνουν μπαρ, εστιατόρια, καφέ, γυμναστήρια, σινεμά και θέατρα – Χρήση μάσκας παντού

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ