Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Η ώρα της κρίσης για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ

Η ώρα της κρίσης για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ έφτασε, με Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν να δίνουν σήμερα, 3η Νοεμβρίου, την τελική τους «μάχη». Ύστερα από μία εκστρατεία με εντάσεις, εκπλήξεις και με τον κορωνοιό να θερίζει την χώρα οι Αμερικανοί οδεύουν σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους.

Με  95 εκατομμύρια ψηφοφόρους να έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω στις τελικές δημοσκοπήσεις, που δίνουν μια εικόνα για το τι μπορούμε να περιμένουμε.Ο Τζο Μπάινεν προηγείται με ποσοστό της τάξης του 9% στην μέτρηση του YouGov America, συγκεντρώνοντας 53,2% απέναντι στο 44,3% του Τραμπ. Το ποσοστό αυτό θα «μεταφραστεί», όπως αναφέρει η εταιρεία, σε πλειοψηφία 364 έναντι 174 στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Στη δημοσκόπηση του CNN ο Μπάιντεν έχει ένα προβάδισμα της τάξης του 10%, συγκεντρώνοντας 52% έναντι 42% του Τραμπ. Ωστόσο, το αμερικανικό δίκτυο επιμένει ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα εκλεγεί από το Εκλεκτορικό Κολλέγιο και όχι βάσει των ποσοστών δημοφιλίας του. Με βάση τις αξιολογήσεις διαφόρων σεναρίων, ο Economist καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες να κερδίσει ο Μπάιντεν το εκλεκτορικό κολέγιο είναι 19 στις 20, ενώ ο Τραμπ έχει μια στις 20.

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα για τις αμερικανικές εκλογές είναι η στάση του Προέδρου Τραμπ απέναντι στο αποτέλεσμα καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος ακόμη και χθες, τελευταία μέρα της προεκλογικής του εκστρατείας αμφισβήτησε για μία ακόμη φορά την ακεραιότητα των φετινών εκλογών και προϊδέασε για το ενδεχόμενο δικαστικής αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων από τους Ρεπουμπλικανούς. Αιχμή των επικρίσεών του ήταν η επιστολική ψήφος αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων πολιτειών, όπως η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, να παρατείνουν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων και μετά την ημέρα της ψηφοφορίας. Δεν σταμάτησε ποτέ να υποστηρίζει πως η διαδικασία της επιστολικής ψήφου -η οποία προτιμάται φέτος από πολλούς ψηφοφόρους λόγω της πανδημίας- αποτελεί «πρωτόγνωρο ρίσκο» και «μεγάλη καταστροφή για την ασφάλεια της δημοκρατίας»

Πολλοί φοβούνται για έκνομες ενέργειες και ταραχές στους δρόμους και για τον λόγο αυτό τα κτίρια στα οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλουν τον Λευκό Οίκο ενισχύθηκαν στις προσόψεις τους με προστατευτικές σανίδες, εν αναμονή επεισοδίων. Οι Αρχές της Ουάσιγκτον επίσης έχουν  επεκτείνει την περίμετρο ασφαλείας του Λευκού Οίκου κατά αρκετά τετράγωνα, ενόψει ενδεχόμενων ταραχών σε περίπτωση αμφισβητούμενου αποτελέσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ