Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το νέο γενικό lockdown, αναφέρθηκε στους 4 μεγάλους άξονες στήριξης της ελληνικής Οικονομίας προκειμένου να μειωθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από το νέο γενικό απαγορευτικό.
Ο Υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στην επέκταση, διεύρυνση, εμπλουτισμό και ενίσχυση των υφιστάμενων παρεμβάσεων που έχει κάνει το υπουργείο ως τα βασικά χαρακτηριστικά των μέτρων στήριξης για την εργασία, τις επιχειρήσεις, τις οφειλές προς το κράτος αλλά και για τα ενοίκια για τα οποία δεν απέκλεισε νέες πρωτοβουλίες.
Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί το ΥΠΟΙΚ είναι:
Προς τους εργαζόμενους επιχείρησης που κλείνει με κυβερνητική εντολή ή είναι σε ειδικό καθεστώς
Για την ρευστότητα στις επιχειρήσεις με βασικό Μοχλό την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που πλέον εντάσσει και τις νέες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή.
Στην ελάφρυνση βαρών με αναστολές φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων που θα επεκταθούν και θα διευρυνθούν και τέλος, το θέμα των ενοικίων στο οποίο δεν απέκλεισε και νέες παρεμβάσεις
Ως παράδειγμα στήριξης είπε πως η επιχείρηση μπορεί να βάλει τους εργαζόμενους της σε αναστολή, θα τύχει μείωσης ενοικίων, δεν θα πληρώσει άμεσα φορολογικές υποχρεώσεις και θα διευκολυνθεί για την εξόφλησή τους το μέλλον. Επίσης θα λάβει ρυθμίσεις από τις τράπεζες για τις δανειακές της υποχρεώσεις και στο πεδίο της ρευστότητας μπορεί να ενταχθεί στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Επίσης προανήγγειλε νέο πακέτο ενίσχυσης των παρεμβάσεων των 2,3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ την προηγούμενη εβδομάδα και ανέφερε πως σχεδιάζονται ανακοινώσεις. “Αν χρειασθεί και όσο χρειασθεί θα λαμβάνουμε δημοσιονομικά μέτρα” ανέφερε απαντώντας σε ένα ενδεχόμενο παράτασης της υγειονομικής κρίσης.
Ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους σήμερα φτάνουν στα 37 δισ. ευρώ και πως είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της ΕΕ του πακέτου στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφού δεν έχουν έρθει προς το παρόν άλλα χρήματα πέραν των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται μέρος του SURE αξίας 1,3 δισ. ευρώ και όλα τα υπόλοιπα εργαλεία μαζί με την ΕΤΕπ μεταφέρονται για το 2021. Μάλιστα είπε πως πιθανόν να χρειασθεί ενίσχυση των εργαλείων που έχουν αποφασισθεί ανά την ΕΕ αν η υγειονομική κρίση δεν αποκλιμακωθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τέλος, επισήμανε: “θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα, διαφορετικά δεν θα μιλάγαμε παγκοσμίως για την πιο βαθιά ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο” προσθέτοντας πως “αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία ότι αν μη τι άλλο, έχουμε κάνει κάτι που έχει περιορίσει τις κοινωνικές και οικονομικές δυσμενείς συνέπειες αυτής της υγειονομικής κρίσης”.