Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

«Ποδόσφαιρο για την Φιλία»: Σπάει τα διαδικτυακά σύνορα και στοχεύει σε ρεκόρ

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει υποχρεώσει πολλές αθλητικές διοργανώσεις να σταματήσουν προσωρινά. Για κάποιες απ’ αυτές υπάρχει και το διαδίκτυο, όπως μπορούν να μεταφέρουν τα θετικά τους μηνύματα.

«Ζούμε μακριά ο ένας από τον άλλο, αλλά μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές για να αλλάξουμε όλοι μαζί τον κόσμο» αναφέρει η14χρονη Ιριντσόα Ρακοτομαμόντζι, που συμμετέχει φέτος στο Διεθνές Κοινωνικό Πρόγραμμα για Παιδιά «Ποδόσφαιρο για την Φιλία».

Η σημαντική αυτή διοργάνωση που στηρίζεται από την UEFA and FIFA, διοργανώνεται από την Gazprom, από το ξεκίνημά της το 2013.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε παιδιά από όλο τον πλανήτη να συναντηθούν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, από την Μαδρίτη μέχρι την Μόσχα. Εκεί δεν παίζουν μόνο ποδόσφαιρο, δεν παρακολουθούν μόνο το παγκόσμιο κύπελλο της FIFA, αλλά προάγουν και τις αξίες του αθλήματος.

Το 2019, το Διεθνές Κοινωνικό Πρόγραμμα για Παιδιά «Ποδόσφαιρο για την Φιλία» της Gazprom κέρδισε μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες, καθώς είχε τις περισσότερες εθνικότητες που έχουν λάβει ποτέ μέρος στην ιστορία σε μια ποδοσφαιρική προπόνηση.

Φέτος, το πρόγραμμα προσπαθεί να αποδείξει ότι η πανδημία δεν είναι εμπόδιο και θέλει να πετύχει νέο ρεκόρ συμμετεχόντων σε διαδικτυακό αθλητικό γεγονός.

«Ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, υπάρχουν τρόποι να είμαστε μαζί και να θέτουμε στόχους ως ενιαία ομάδα» συμπληρώνει η Ιριντσόα, που μας μίλησε από το Ανταναναρίβο, την πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης.

Ψηφιακή Σύνδεση

Πέρα από το να μπορέσουν να παίξουν ποδόσφαιρο με άλλα παιδιά online, οι συμμετέχοντες μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους, ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να γίνουν για λίγο αθλητικοί δημοσιογράφοι.

Η νεαρή δημοσιογράφος ήταν συμπαρουσιάστρια στην εκπομπή με τα καλά νέα της διοργάνωσης, μαζί με άλλα τρία παιδιά από το Λουξεμβούργο, τη Ναμίμπια και την Ολλανδία.

Η έφηβη κρατά ακόμη επαφή με έναν αριθμό συμμετεχόντων που ζουν σε χώρες όπως η Δανία, που απέχει 5.000 μίλια από το σπίτι της: «Για μένα η ψηφιακή σύνδεση είναι πολύ σημαντική, καθώς την εποχή της πανδημίας είμαστε όλοι μας απομονωμένοι».

«Ποδόσφαιρο για την Φιλία»

Φέτος το «Ποδόσφαιρο για την Φιλία» ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί έπρεπε να εμπνεύσει τα παιδιά και να τους δώσει ελπίδα, στις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν.

Μια από τις καλύτερες στιγμές για τη νέα δημοσιογράφο ήταν όταν πήρε συνέντευξη από τον Γάλλο, πρώην αστέρα της Άρσεναλ, Ρομπέρ Πιρές.

Η Ιριντσόα δεν είναι όμως η μόνη που είχε τη χαρά να έχει μια ψηφιακή συνάντηση με τον Πιρές. Μέρος του φετινού προγράμματος ήταν και η ενότητα «Το γήπεδο είναι εκεί που είμαι εγώ». Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος ποδοσφαιριστής έδειξε το ταλέντο του με την μπάλα.

Το ποδόσφαιρο δεν γνωρίζει σύνορα

Και άλλοι διάσημοι ποδοσφαιριστές μοιράστηκαν τα μυστικά τους σε εβδομαδιαίες εκπομπές. Ανάμεσά τους ο Λουίς Γκαρσία, η Κέλι Σμιθ, η Μελοντί Ντονσέ και ο Άντον Παβλίνοφ.

Η εκπομπή «Το γήπεδο είναι εκεί που είμαι εγώ» θα μεταδοθεί σε απευθείας μετάδοση από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Η εκδήλωση που ονομάζεται «Ποδόσφαιρο για την Φιλία» ηλεκτρονικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στοχεύει να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες. Θα το παρουσιάσει ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εθνικής Βραζιλίας, που είναι και Παγκόσμιος Πρέσβης του Ποδοσφαίρου για την Φιλία.

Ο προσομοιωτής ποδοσφαίρου με πολλούς παίκτες θα είναι ένα παιχνίδι, «όπου ο καθένας θα μπορεί να προπονηθεί, να συμμετέχει σε διεθνείς ομάδες και να παίξει τον αγαπημένο του αγώνα σε πραγματικό χρόνο» τονίζει ο Βλαντιμίρ Σέροβ, Παγκόσμιος Διευθυντής της Gazprom για το Διεθνές Κοινωνικό Πρόγραμμα για Παιδιά «Ποδόσφαιρο για την Φιλία».

Βλαντιμίρ Σέροβ, Παγκόσμιος Διευθυντής της Gazprom για το Διεθνές Κοινωνικό Πρόγραμμα για Παιδιά «Ποδόσφαιρο για την Φιλία»

Όπως ομολογεί μάλιστα, παρά του ότι όλη η διοργάνωση έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο, χωρίς να υπάρχει προηγούμενος προγραμματισμός, έχει περισσότερους συμμετέχοντες, ειδικούς και εταίρους φέτος: «Έτσι όσοι δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να συμμετάσχουν για κάποιον λόγο, τώρα μπορούν να πάρουν μέρος από το σπίτι τους».

Ψηφιακές λύσεις

Ο Βλαντιμίρ Σέροβ παραδέχεται βέβαια ότι το πέρασμα αυτών των μεγάλων σε συμμετοχή αγώνων σε διαδικτυακή μορφή ήταν μια δύσκολη πρόκληση, που απαίτησε πολύ κόπο και εργασία. Ειδικοί, developers ακόμη και μουσικοί από την Ουγκάντα πήραν μέρος στη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, όσο και των ύμνων των οπαδών στον προσομοιωτή.

Παρά τη δημιουργία αυτών των ψηφιακών λύσεων, γνωρίζει πολύ καλά την ανάγκη φυσικής άσκησης για τα παιδιά, χωρίς να παραγνωρίζει τη διάθεσή τους για επικοινωνία και επίτευξη διαφόρων στόχων. Οι εξωτερικές συνθήκες, κατά τη γνώμη του, δεν πρέπει να επηρεάζουν αυτές τις πλευρές της παιδικής ζωής.

Καθώς πολλά σχολεία έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας και η καθημερινή ζωή των παιδιών έχει αναστατωθεί, ο αθλητισμός και η σωματική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για πολλά από αυτά: «Όταν το σχολείο έκλεισε, ο αθλητισμός ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω» υποστηρίζει ο Ματς Γκούκα που συμμετείχε στο πρότζεκτ της παρουσίασης των καλών νέων. Ο 13χρονος που ζει στην Ολλανδία συμπληρώνει: «Τα σπορ είναι πολύ σημαντικά για μένα. Μου δίνουν χαρά και ενέργεια». Ο Ματς έχει συμμετάσχει σε πολλές διοργανώσεις στο πέρασμα των ετών.

Παρόλο που δεν μπορεί να πάρει μέρος με φυσικό τρόπο σε αγώνες, θεωρεί ότι «Το Ποδόσφαιρο για τη Φιλία είναι σημαντικό ακόμη κι αν γίνεται διαδικτυακά, γιατί θα βελτιωθούν τα αγγλικά μου και θα συνεχίσω να έχω επαφή με πολλά παιδιά από όλο τον κόσμο».

Πηγή: Euronews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φάνης Χριστοδούλου: Εκτάκτως στο νοσοκομείο της Σύρου με καρδιακό επεισόδιο

Κορωνοϊός: Δωρεά Ζωής 500.000 ευρώ από την Kaizen Gaming (Stoiximan) – Ενισχύει με κινητές ΜΕΘ το ΕΣΥ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ