Αστραψε και βρόντηξε ο Νίκος Φίλης στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε όταν είδε το οπτικό αφιέρωμα στον ελληνικό στρατό, όπως αποτυπώθηκε στην πρόσοψη του κοινοβουλίου. Τι είπε- εμφανώς – εκνευρισμένος: «Πρόκειται για ατόπημα πρώτης γραμμής, πολιτικά και αισθητικά αποκρουστικό. Όλοι αντιλαμβάνονται τι σηματοδοτεί η προβολή στην κεντρική όψη του Κοινοβουλίου στρατιωτικών ασκήσεων. Λίγες μέρες μάλιστα μετά την απόπειρα της κυβέρνησης να εμποδίσει με τη βία και να αμαυρώσει τον συμβολικό, λόγω συνθηκών, εορτασμό του Πολυτεχνείου».
Τι μύγα τον τσίμπησε τον πρώην Υπουργό Παιδείας; Γιατί τα αριστερά του αντανακλαστικά χτύπησαν κόκκινο; Αυτό είναι κάτι που μόνο ο ίδιος ξέρει. Όμως, εμείς έχουμε ενστάσεις. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που δεν είδε τίποτα το κιτς σε αυτό, αντιθέτως ένιωσε υπερήφανο για το αφιέρωμα στον ελληνικό στρατό και δεν
αναφερόμαστε σε τίποτα χουντοαπολιθώματα ή για χρυσαυγίτες κ.λπ.
Άλλα, έχουμε να πούμε στον κ. Φίλη. Κατ’ αρχάς γιατί δεν έκανε το ίδιο όταν ο Πάνος Καμμένος σταύρωνε τα αεροπλάνα. Όταν είχε επισκεφθεί την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο, ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος βεβαίως είχε προσκυνήσει και τη θάλασσα στη Σαλαμίνα για να τιμήσει τους νεκρούς της ναυμαχίας, αφού είχε πει τα συνήθη, όπως:
«Εκτελείτε υψηλή αποστολή και η συνεχής παρουσία σας συμβάλλει στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας», όταν τα αεροπλάνα τροχοδρόμησαν για την απογείωση τα σταύρωσε, όπως η …ξεματιάστρα.
Βεβαίως ήταν ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος που έπαιξε τα ρέστα του για να φύγει ο Νίκος Φίλης από το υπουργείο Παιδείας. Θυμίζουμε ότι η κόντρα είχε να κάνει με τη σχέση Φίλη – Εκκλησίας, ο Καμμένος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής ζήτησε την αποπομπή του Φίλη ή τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο.
Ο Καμμένος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και κατόπιν δήλωσε: «Κατ’ αρχήν, θέλω να σας πω ότι μίλησα με τον πρωθυπουργό και άκουσα την ομιλία του. Το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι ξεκάθαρο για τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με το έθνος, αλλά ακόμα πιο ξεκάθαρο είναι το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων. Κανείς δεν μπορεί να διαρρήξει τους δεσμούς της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, που είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένοι. Σας διαβεβαιώνω ότι και ο πρωθυπουργός, όπως εξάλλου είπε στη Βουλή πριν από λίγο, με κανένα τρόπο δεν θέλει να αποκοπεί – ούτε μπορεί να αποκοπεί – η Ορθοδοξία από την πατρίδα μας και βεβαίως αυτό αφορά και τη διδασκαλία. Ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν απόλυτα σαφής και στη διάρκεια της Κατοχής, όπου είχαμε ιερείς που έπεσαν για την πατρίδα, αλλά και στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρχε αντίσταση εκ μέρους της Εκκλησίας και βεβαίως σε κάθε αγώνα του έθνους. Μάλιστα, οι Ένοπλες
Δυνάμεις, όπως ξέρετε, έχουμε καθιερώσει στο εθνόσημο τους προστάτες Αγίους, προσθέσαμε μάλιστα και τον Προφήτη Ηλία στην Αεροπορία Στρατού πριν από λίγες ημέρες».
Κατόπιν του τηλεφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας που του είπε: «Πρέπει να παραμείνεις στην κυβέρνηση αλλά δεν μπορώ να σε κρατήσω στο υπουργείο Παιδείας. Πρέπει να κλείσουμε το μέτωπο με την Εκκλησία σε αυτήν τη φάση και δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Και ο Φίλης του απάντησε: «Με εμφανίζεις ως αποτυχημένο υπουργό με αυτή σου την κίνηση και δείχνεις
ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω στα αιτήματα της Εκκλησίας. Λυπάμαι δεν μπορώ παρά να παραμείνω βουλευτής, αν δεν είμαι στο υπουργείο Παιδείας». Τότε δεν είχε πει τίποτα. Πολύ αργότερα, στα τέλη του 2018 και όταν φαινόταν ότι ο Καμμένος θα αποτελούσε παρελθόν για το Μακεδονικό, ο Φίλης έκανε την επίθεση και είχε χαρακτηρίσει τον Καμμένο ως καρικατούρα του Σαλβίνι. Συγκεκριμένα είχε πει: «Δυστυχής βλέπω ότι ο Καμμένος θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Θα απογοητευτεί όμως. Είναι καρικατούρα». Συνεπώς, μαζί σας, κύριε Φίλη, αλλά… να τα λέμε όλα.
Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί