Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020»: Ασύμφορο για σπίτια από το 1980 και μετά

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει αρκετούς ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους μέσω του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ–Αυτονομώ». Πολιτικοί μηχανικοί και ενεργειακοί επιθεωρητές αποκαλύπτουν στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ότι είναι ασύμφορο για τις οικίες στις οποίες έχει γίνει μελέτη θερμομόνωσης (συνήθως από το 1980 και μεταγενέστερα).

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Μιλούν στη «ΜΠΑΜ» πολιτικοί μηχανικοί και ενεργειακοί επιθεωρητές που αποκαλύπτουν το χαμηλό όφελος από την αναβάθμιση

Ο «κόφτης»

Όπως εξηγεί ο κ. Γιάννης Βεστάρχης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, αυτό συμβαίνει επειδή οι σχεδιαστές του προγράμματος έχουν θεσπίσει ένα ανώτατο όριο όσον αφορά το ενεργειακό όφελος (1.2 επί τις κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό, επί τα τετραγωνικά μέτρα).

Μπορεί, δηλαδή, οι παρεμβάσεις για μία οικία να κοστίζουν π.χ. 25.000 ευρώ για να ανέβει τρεις ενεργειακές κατηγορίες (από δύο που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα) και λόγω αυτού του πλαφόν το ποσό που θα λάβει ο συμμετέχων στο νέο «Εξοικονομώ» να είναι το πολύ 10.000 ευρώ! «Συνήθως τα πιο καινούρια σπίτια έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Φανταστείτε ότι μιλούσαμε με πελάτη που έχει διαμέρισμα του 2006. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει για να γίνει αποδεκτός από το πρόγραμμα είναι 12.000 ευρώ και το όφελος μόνο 1.000 ευρώ!» σημειώνει ο κ. Βεστάρχης. «Από τη στιγμή που υπάρχει μελέτη θερμομόνωσης και δείχνει ότι οι συντελεστές είναι καλοί εμείς υποχρεούμαστε να παίρνουμε αυτές τις τιμές. Τη διαφορά στις κιλοβατώρες πρέπει να τη βγάλουμε εμείς για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Όταν το κάνουμε ο πελάτης διαπιστώνει έκπληκτος ότι το πρόγραμμα δεν τον συμφέρει. Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί και να αλλαχθεί στο επόμενο ‘Εξοικονομώ’», καταλήγει ο Μηχανολόγος – Μηχανικός.

Την αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ» επιβεβαιώνει ο Κώστας Λάσκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών. Όπως λέει, οι ιδιοκτήτες που έχουν σπίτια με θερμομόνωση μετά τον κανονισμό του 1980 ουσιαστικά δεν μπορούν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα: «Ό,τι έχει θερμομόνωση κατά βάση, επειδή πηγαίνει σε καλύτερες ενεργειακές κλάσεις, είναι αρκετά δύσκολο να πιάσει τους στόχους με τα χρήματα που δίνει το πρόγραμμα», επισημαίνει. «Το ‘Εξοικονομώ’ χρηματοδοτεί μεν με επιχορηγήσεις, που βλέπουμε στους πίνακες και φαίνονται υψηλές, αλλά βάζει ένα όριο ανά κόστος εξοικονομούμενης κιλοβατώρας. Τα παλιά σπίτια έχουν πολύ μεγαλύτερες καταναλώσεις σε σχέση με τα καινούρια. Μου είναι εύκολο, δηλαδή, να περιορίσω τις απώλειες στο μισό σε ένα κτίριο που «μπάζει από παντού» σε σχέση με ένα πιο σύγχρονο. Αυτό θέλει περισσότερα χρήματα τα οποία το πρόγραμμα δεν δίνει».

Ο κ. Λάσκος τονίζει ότι το «Εξοικονομώ» είναι στοχευμένο ουσιαστικά για να χρηματοδοτήσει μία μεγάλη ανακαίνιση σε παλιά κτίρια. «∆εν είναι της λογικής του “αλλάζω μόνο κουφώματα”. Σε βάζει σε μια διαδικασία να κάνεις ένα πολύ καλό σουλούπωμα. Στα καινούρια δεν αξίζει ο κόπος να το κάνεις μέσω αυτού του προγράμματος», διευκρινίζει. Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ανακαίνιση παλαιών κτιρίων. «Για τα παλιά κτίρια οι επιχορηγήσεις είναι υπερβολικά καλές. Όταν δίνει π.χ. 85% επιχορήγηση και μπορείς να κάνεις ένα παλιό κτίσμα σύγχρονο για ποιο λόγο να μην το επιδιώξει κάποιος;» Ο Πρόεδρος των Ενεργειακών Επιθεωρητών εκτιμά ότι η κάλυψη του νέου «Εξοικονομώ» θα γίνει με καθυστέρηση λόγω κορωνοϊού. Ο ίδιος συστήνει στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν με ιδιαίτερη προσοχή αυτούς που θα τους υλοποιήσουν το πρόγραμμα. «Στο παλιό ‘Εξοικονόμηση κατ’ οίκον’ βλέπαμε αλουμινάδες να το προχωρούν, χωρίς πολλές διαδικασίες. Τώρα θέλει πάρα πολλά πράγματα, δεν είναι απλό», καταλήγει.

Πρόεδρος ΤΕΕ

«Το πρόγραμμα δίνει, όπως φαίνεται, αρκετά χρήματα, ίσως περισσότερα από κάθε άλλο Εξοικονομώ», αναφέρει ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός. «Είναι πιο δύσκολες οι διαδικασίες. Είναι πιο αυστηρό όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού ζητά να ανέβει τρεις κατηγορίες. Ο στόχος είναι να αναβαθμιστούν τα παλιά κτίρια που κάνουν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Άρα, λογικό είναι στα καινούρια να βγαίνει χαμηλό ποσοστό επιδότησης», επισημαίνει.

Το πρόγραμμα

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 850.000.000. Όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, «είναι μακράν το μεγαλύτερο και το πιο ελκυστικό πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ’ των τελευταίων 10 ετών». Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στόχος είναι το πρόγραμμα να καλύπτει 60.000 περιπτώσεις ετησίως, όταν την τελευταία δεκαετία συνολικά καλύφθηκαν μόλις 130.000 δικαιούχοι.

Μια ακόμα σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ» είναι η αύξηση των επιδοτήσεων. «Οι επιδοτήσεις που μέχρι τώρα ήταν 40% – 50% και στο 65% αυξάνονται στο 75%-85% ανάλογα με την περίπτωση και πλέον δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο απλές δράσεις, όπως για παράδειγμα τα κουφώματα, αλλά ενισχύονται και δράσεις από τον χώρο της λεγόμενης έξυπνης ενέργειας», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο θα βγαίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα και πως έχουν ζητηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 3 δισ. ευρώ μόνο για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» «συν ό,τι πάρουμε και από το ΕΣΠΑ». Οι αιτήσεις θα γίνονται τμηματικά, ανά περιφέρειες, «για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα και να αντέξει την πίεση η ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Το υπουργείο έκανε δεκτό το αίτημα του Τ.Ε.Ε. και έδωσε παράταση στην υποβολή των αιτήσεων ανά περιφέρεια. Από την πλευρά του το ΤΕΕ ∆υτικής Ελλάδας ζητά την ενιαία μετάθεση της έναρξης του προγράμματος για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «Το υπουργείο με τις αποφάσεις του αναγκάζει τους μηχανικούς να βρίσκονται σεμια συνεχή κίνηση εν μέσω πανδημίας ‘τρέχοντας’ να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες αυτοψίες στις ιδιοκτησίες των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας για τη διενέργεια των ενεργειακών επιθεωρήσεων, καθώς επίσης και να συγκεντρώσουν πληθώρα δικαιολογητικών από διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα οποία δεν μπορούν να χορηγηθούν ηλεκτρονικά και ως εκ τούτου η δια ζώσης συναλλαγή είναι αναπόφευκτη ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατη…».

Το πρόγραμμα της έναρξης υποβολής αιτήσεων:
-Ανατολική Μακεδονία / Θράκη / Ήπειρος/ Ιόνια Νησιά 11/12/20
-Αττική 14/12 /20
-Στερεά Ελλάδα /Πελοπόννησος 16/12/20
-∆υτική Ελλάδα 18/12 /20
-Κρήτη,Bόρειο /Nότιο Αιγαίο 21/12/20
-∆υτική Μακεδονία 13/01/21
-Κεντρική Μακεδονία 15/01/21
-Πολυκατοικίες 18/01/21
-Θεσσαλία 20/01/21.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ