Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Διεθνής διάκριση για Έλληνες φοιτητές

«Χρυσή» εν μέσω καραντίνας αναδείχθηκε φοιτητική ομάδα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συμμετοχή της στον Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης και Διαπραγμάτευσης, που διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Διαμεσολάβησης της Σιγκαπούρης.

Οι προπτυχιακές φοιτήτριες της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασιλική Φέστα και Ελισάβετ Γκλαβίνη και η απόφοιτη Δήμητρα Καρακιουλάκη, με προπονήτρια τη δικηγόρο Αθηνών και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια Ελένη Στυλιανού, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Δημοσθένη Λέντζη, εκπροσώπησαν το ΑΠΘ στον Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης και Διαπραγμάτευσης (International Mediation Singapore) IMSG 2020.

Η ομάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που κοινοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στην Κοσμητεία της Νομικής Σχολής, κέρδισε το Χρυσό Βραβείο για τον ρόλο του Διαμεσολαβητή, που εκπροσωπήθηκε από τη Βασιλική Φέστα, και το Χάλκινο Βραβείο για τον ρόλο των δικηγόρων της διαμεσολάβησης που εκπροσωπήθηκε από την Δήμητρα Καρακιουλάκη και την Ελισάβετ Γκλαβίνη.

Για την τεταρτοετή φοιτήτρια Ελισάβετ Γκλαβίνη και την απόφοιτη Δήμητρα Καρακιουλάκη, η χαρά της διεθνούς διάκρισης δεν ήταν πρωτόγνωρη, καθώς τέτοιες μέρες πέρυσι, κατέκτησαν την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό διαπραγματεύσεων (Ad hog Negotiation Competition Dubai), που διεξήχθη στο Ντουμπάι. Ήταν μάλιστα εκείνη η πρωτιά που τους εξασφάλισε τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση IMSG 2020.

Φέτος, επιβραβεύτηκαν και πάλι για τη διαπραγματευτική τους δεινότητα και δεξιότητα, καθώς και για το πλούσιο γνωστικό τους υπόβαθρο, επικρατώντας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και διατηρώντας το ΑΠΘ στη κορυφή μεταξύ μεγάλων πανεπιστημίων από τη Σιγκαπούρη, την Αγγλία, τη Νορβηγία, την Ινδία και τις ΗΠΑ, τα οποία συμμετείχαν στον απαιτητικό διεθνή διαγωνισμό.

Όμως, η φετινή επιτυχία ήταν μοναδική για άλλον λόγο. Κάπως αλλιώτικα φανταζόταν η ομάδα την εμπειρία της συμμετοχής, της διάδρασης και αλληλεπίδρασης με φοιτητές από άλλες χώρες και νομικούς πολιτισμούς. Η πανδημία του κορονοϊού ανέτρεψε τις προσδοκίες, όχι όμως και τη διάθεση για τη συμμετοχή, την αποφασιστικότητα για τη νίκη.
Ο διαγωνισμός της Σιγκαπούρης πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά (στις 30 και 31 Οκτωβρίου και στις 7 και 8 Νοεμβρίου) και διενεργήθηκαν 5 γύροι με υποθέσεις νομικής και οικονομικής φύσεως, τις οποίες οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να προετοιμάσουν και να υποστηρίξουν τις θέσεις του «πελάτη» τους. Οι διαμεσολαβητές είχαν τον ρόλο του συντονιστή της συζήτησης και βοηθούσαν τα μέρη να καταλήξουν σε εποικοδομητικές λύσεις και να επιλύσουν τη διαφορά τους στη συνεδρία της διαμεσολάβησης. Συμμετείχαν περισσότεροι από 400 διαγωνιζόμενοι, με 48 ομάδες από 32 εθνικότητες.

«Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί εν μέσω της πανδημίας είναι πολύ δύσκολο να παραμένει κανείς ενεργός, να αξιοποιεί ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο του και να ασχολείται με μη υποχρεωτικές δραστηριότητες της Σχολής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γκλαβίνη.
Η εμπειρία την οποία είχαν αποκομίσει τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του Ντουμπάι ήταν μεν πολύτιμη, αλλά όχι επαρκής για να δώσει απαντήσεις σε διαδικαστικά και τεχνικά προβλήματα, που σχετίζονταν με την ηλεκτρονική διοργάνωση του διαγωνισμού.

«Ήταν μία αγχώδης διαδικασία, οι τεχνικές δυσκολίες ανέβαζαν την αδρεναλίνη. Όμως η συμμετοχή μας βοήθησε να νοιώσουμε και πάλι ενεργοί, μας άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο, συζητήσαμε με παιδιά από άλλες χώρες. Δεν συγκρίνεται φυσικά με τη διά ζώσης διαδικασία, δεν μπορείς σε μία διαμεσολάβηση και διαπραγμάτευση που γίνεται διαδικτυακά να αξιοποιήσεις το συναίσθημα, να καθοδηγήσεις τη συζήτηση, η έλλειψη αμεσότητας θέτει περιορισμούς», πρόσθεσε η φοιτήτρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ