Ο τούρκος Πρόεδρος συνεχίζοντας τις προκλήσεις ενενατίον του γάλλου προέδρου Μακρόν σε δηλώσεις του έξω από την Αγία Σοφία, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα η Γαλλία να απαλλαγεί γρήγορα από αυτόν.
«Ο Μακρόν είναι πρόβλημα για τη Γαλλία. Με τον Μακρόν η Γαλλία διέρχεται μια πολύ επικίνδυνη περίοδο. Εύχομαι η Γαλλία να απαλλαγεί από αυτόν, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα “κίτρινα γιλέκα” », είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και συμπλήρωσε με νόημα πως τα “κίτρινα γιλέκα” θα γίνουν κόκκινα, εννοώντας προφανώς τους τούρκους εξτρεμιστές που δρουν στην Γαλλία στην οργάνωση των “γκρίζων λύκων” την οποία έχει κηρύξει εκτός Νόμου η γαλλική κυβέρνηση.
Ο γάλλος πρόεδρος μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Brut, ανέφερε πως δεν θα απαντήσει επί προσωπικού στον Ερτογάν, είναι κάτι που δεν το συνηθίζει αντίθετα με τον τούρκο πρόεδρο και ζήτησε από τον Ερτογάν σεβασμό κατηγορώντας τον πως περιορίζει τις ελευθερίες του τουρκικού λαού.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στις πρόσφατες αντιδράσεις για τον σχέδιο Νόμου που απαγορεύει την δημοσιοποίηση φωτογραφιών των αστυνομικών, ο Ε. Μακρόν είπε: “Δεν μπορώ να επιτρέψω να λένε ότι περιορίζουμε τις ελευθερίες στη Γαλλία”, δήλωσε ο Μακρόν στον ιστότοπο Brut, τον οποίο παρακολουθούν πολλοί νέοι στη χώρα. Όπως είπε, “κοροϊδεύουν” τη χώρα με αφορμή τη συζήτηση για το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για τη δημόσια ασφάλεια, το οποίο ενέτεινε την αντιπαράθεση για την αστυνομική βία.
Το άρθρο 24, το οποίο ορίζει πότε επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται εικόνες αστυνομικών ώστε, σύμφωνα με τις αρχές, να προστατεύονται τα όργανα της τάξης από το διαδικτυακό μίσος, προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως από την Αριστερά και τις δημοσιογραφικές ενώσεις. “Είναι ένα μεγάλο ψέμα. Δεν είμαστε Ουγγαρία, ούτε Τουρκία”, συνέχισε ο πρόεδρος, εκτιμώντας ότι η δημόσια συζήτηση “μολύνθηκε” από ένα κίνημα “εχθρικό προς την κυβέρνηση”.
Αναφερόμενος στις κατηγορίες για διώξεις στο Ισλάμ δήλωσε πως: “Η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με το Ισλάμ”, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
“Καταλόγισαν πολλές βλακείες στον νομοθέτη και όταν βλέπω πολλούς ξένους ανταποκριτές να αναφέρονται σε εφημερίδες, σε δημοσιογράφους ή σε άλλους που είναι σχεδόν ακτιβιστές και να το χρησιμοποιούν αυτό για (…) να εξηγήσουν ότι η Γαλλία θα περιορίσει όλες τις ελευθερίες, ειλικρινά, ουδέποτε ήταν αυτή η πρόθεση του νομοθέτη”, τόνισε.
Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι υπάρχει “βία εκ μέρους των αστυνομικών”. Όμως υποστήριξε ότι η έκφραση “αστυνομική βία” έχει μετατραπεί “σε σλόγκαν από εκείνους που έχουν κάποιο πολιτικό σχέδιο”. Και κατήγγειλε ταυτόχρονα τη βία σε βάρος των αστυνομικών από “εντελώς άγριους ανθρώπους”.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι τον Ιανουάριο θα μπει σε εφαρμογή μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορεί ο καθένας να καταγγείλει διακρίσεις. “Σήμερα, όταν κάποιος έχει χρώμα δέρματος που δεν είναι λευκό, τον ελέγχουν πολύ περισσότερο (…) Ταυτοποιείται ως παράγοντας προβλήματος και αυτό είναι απαράδεκτο”, σημείωσε.
Απευθυνόμενος στους νέους Γάλλους με μεταναστευτικό, μη ευρωπαϊκό υπόβαθρο, είπε: “Η Δημοκρατία σας αναγνωρίζει. Είστε μια ευκαιρία για αυτήν. Και επομένως η ατομική ιστορία σας είναι μέρος της ιστορίας μας” και της “γαλλικής ταυτότητας”.