Ένα παιδί 12 στην Αργεντινή, αναγκάστηκε να γεννήσει δίδυμα παρά τη θέλησή της, καθώς οι τοπικές Αρχές δεν έκαναν δεκτό το αίτημά της για άμβλωση, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η κύηση ήταν προϊόν βιασμού και η κοπελίτσα ανήλικη.
Η άμβλωση παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην Αργεντινή και η νομοθεσία είναι εξαιρετικά περιοριστική· μετά από την περσινή τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, πλέον επιτρέπεται η έκτρωση, στην περίπτωση που η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη προέκυψε από βιασμό.
Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση «Human Rights Watch», η νομοθεσία σχετικά με την άμβλωση στην Αργεντινή δεν θέτει κάποιο χρονικό όριο για τις νόμιμες αμβλώσεις, αλλά οι αρχές και οι υπάλληλοι της υγείας συχνά θέτουν τα δικά τους, αυθαίρετα, όρια.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, καθώς και οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, κατηγορούν τις αρμόδιες αρχές πως καθυστέρησαν σκόπιμα να λάβουν την απόφαση, μέχρι το θύμα να βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, προκειμένου να αποτρέψουν την άμβλωση.
Ο οργανισμός των Επαγγελματιών Υγείας για το Δικαίωμα στην Επιλογή καταδίκασε τους αρμόδιους για τον χειρισμό της υπόθεσης, μέσα από σχετική δήλωσή του:
«Παρά το γεγονός ότι η Εθνική Διεύθυνση Σεξουαλικής Υγείας προσφέρθηκε να αναλάβει την άμεση επίλυση της κατάστασης, με σκοπό να προστατεύσει την σωματική και συναισθηματική υγεία του κοριτσιού, οι αρμόδιες τοπικές αρχές, απέρριψαν την πρόταση αυτή και αποφάσισαν να μην επιτρέψουν στο κορίτσι να υποβληθεί σε μια καθόλα νόμιμη επέμβαση».
«Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι σε αυτό το κράτος, τα κακοποιημένα κορίτσια τιμωρούνται και στιγματίζονται αντί να προστατεύονται».
Το εν λόγω περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο από τα πολλά, που υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στον αγώνα για την εξασφάλιση του δικαιώματος επιλογής των γυναικών.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η εγκυμοσύνη μπορεί να διακοπεί νόμιμα μόνο στις περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η υγεία ή η ζωή της γυναίκας, καθώς και στην περίπτωση του βιασμού μετά την μεταρρύθμιση του 2019.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η άμβλωση θεωρείται ποινικό αδίκημα και τιμωρείται έως και με 15 χρόνια φυλάκισης.
Η κατάσταση αναγκάζει πολλές γυναίκες να αναζητήσουν παράνομες αμβλώσεις που μπορεί να είναι επικίνδυνες, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή τους.
Στην επαρχία Jujuy, όπου ζει το 12χρονο θύμα, καταγράφηκαν 685 τοκετοί από ανήλικες μητέρες· από αυτές οι 20 ήταν θύματα βιασμού ηλικίας μεταξύ 10 και 14 ετών.
Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι η σκληρή νομοθεσία θα αλλάξει, μετά από υποσχέσεις του νέου προέδρου της Αργεντινής, Alberto Fernandez, για ένα πιο δίκαιο νομοθετικό πλαίσιο που θα εγγυάται το δικαίωμα στην επιλογή.