Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα για το σύστημα των μπλε κάδων της αμαρτωλής Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ ΑΕ). Ενός συστήματος ανακύκλωσης που δεν εφαρμόζει τη νομική υποχρέωση για τη χωριστή ανακύκλωση των υλικών (από πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και χαρτί), η οποία ισχύει από το 2015, ενώ ήδη τελειώνει το έτος 2020.
Ομολογία µη εφαρμογής από την ΕΕΑΑ ΑΕ οδηγεί σε ανάκληση της έγκρισης από τον ΕΟΑΝ
Ενός συστήματος που χρωστά σχεδόν 90.000.000 ευρώ στους δήμους της Ελλάδας, παρόλο που στο μετοχικό κεφάλαιο αυτής συμμετέχει η κεντρική ένωση δήμων της χώρας. Ενός συστήματος που χρησιμοποιεί τα κέντρα διαλογής ανακυκλωσίμων υλικών τα οποία καίγονται το ένα μετά το άλλο.
Ενός συστήματος που θα πρέπει να καταργηθεί το 2023, όταν η Ελλάδα θα εφαρμόζει το σύστημα επιστροφής εγγύησης μόνο με αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης.
Αποχωρήσεις
Όμως, η ίδια ΕΕΑΑ ΑΕ φαίνεται να τα έχει παρατήσει, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι αποχωρήσεις πριν την τελική κατάρρευση (όπως του μόνιμου προέδρου Λουκά Κόμη).
Η ΕΕΑΑ ΑΕ ήδη έχει ενημερώσει εγγράφως (από την 17.9.2020) τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ότι δεν εφαρμόζει το εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Το πρόβλημα είναι ότι το σύστημα των μπλε κάδων είναι πολύ ακριβό, αφού μεταφέρει μεγάλους όγκους μαζί με κοινά σκουπίδια σε μεγάλες αποστάσεις στα Κέντρα διαλογής ανακυκλωσίμων υλικών Αλλά τα λίγα ανακυκλώσιμα υλικά που υπάρχουν είναι χαμηλής ποιότητας, αφού προέρχονται από ανάμεικτα και βρώμικα υλικά, έτσι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να πουληθούν, με αποτέλεσμα τα Κέντρα αυτά να είναι ζημιογόνα.
Για τους λόγους αυτούς, στο εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, που ισχύει από 29.6.2020, η ΕΕΑΑ ζήτησε σημαντική αύξηση των τιμοκαταλόγου των χρηματικών εισφορών των επιχειρήσεων, που φτάνει έως το 70% για το γυαλί.
Όμως, όταν ο (πρώην πλέον) πρόεδρος της ΕΕΑΑ Λουκάς Κόμης ενημέρωσε τις πολυεθνικές εταιρίες που συμμετέχουν στην ΕΕΑΑ (όπως η Coca Cola 3E, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Nestle, Unilever, Friesland κ.ά.) ότι θα πρέπει να αυξήσει τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν, έγινε πραγματική επανάσταση και οι επιχειρήσεις αρνήθηκαν να αποδεχτούν τη σημαντική αύξηση. Η απειλή των επιχειρήσεων ήταν σαφής και απόλυτη.
Εάν προχωρήσει η ΕΕΑΑ στην εγκεκριμένη αύξηση (που η ΕΕΑΑ πρότεινε και ο ΕΟΑΝ ενέκρινε), τότε οι μεγάλες επιχειρήσεις θα αποχωρήσουν αμέσως από την ΕΕΑΑ.
Ήδη οι συμβάσεις που έχουν οι επιχειρήσεις με την ΕΕΑΑ τους επιτρέπει να λύσουν άμεσα τις συμβάσεις, σε περίπτωση αύξησης των χρηματικών εισφορών.
Αδιέξοδο
Έτσι, η ΕΕΑΑ είναι σε πλήρες αδιέξοδο. Μέχρι την ανανέωση της έγκρισης του αναθεωρημένου επιχειρησιακού σχεδίου, που έγινε στις 13.5.2020, με έναρξη ισχύος από 29.6.2020, η ΕΕΑΑ είχε την αμέριστη στήριξη συγκεκριμένων υπαλλήλων του ΕΟΑΝ (όπως τα στελέχη Χαριτοπούλου και Ρεμούνδου), που μετατάχθηκαν στον ΕΟΑΝ το 2017 επί υπουργίας Σωκράτη Φάμελλου και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως τα αδιέξοδα της ΕΕΑΑ, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και τους υποστηρικτές της εντός του ΕΟΑΝ. Έτσι, λοιπόν, οι υπάλληλοι του ΕΟΑΝ κάνουν παράβαση καθήκοντος, όσο δεν προβαίνουν στη λήψη των κυρώσεων που ορίζει το Άρθρο 20 του νόμου 2939, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Αυτό, άλλωστε, το έχει παραδεχτεί και δημοσίως ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος έχει διατελέσει Δήμαρχος Κηφισιάς αλλά το περίεργο είναι ότι δεν ασκεί τις αρμοδιότητες που έχει ή δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Συνεχώς αυξάνονται οι φωνές που τονίζουν ότι έφτασε η ώρα του Εισαγγελέα για τον ΕΟΑΝ και την αμαρτωλή ΕΕΑΑ ΑΕ.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί