Μπορεί η συγκεκριμένη εφεύρεση να φαντάζει οργουελική, ωστόσο η Microsoft το έκανε πραγματικότητα: κατασκεύασε ειδικό λογισμικό για να εντοπίζει τους τεμπέληδες υπαλλήλους.
Το λογισμικό ουσιαστικά «εισβάλει» στους υπολογιστές των εργαζομένων, δίνοντας πρόσβαση στους υπεύθυνους σε όλες τις δραστηριότητες των υπαλλήλων: από τις ιστοσελίδες στις οποίες μπαίνουν, μέχρι και το πόσοι ώρα ξοδεύουν σε διαδικτυακά meetings.
Παράλληλα, το εν λόγω λογισμικό επιτρέπει στους εργοδότες να παρακολουθούν τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις των υπαλλήλων, δίνοντας μάλιστα και βαθμολογία σε μια «κλίμακα παραγωγικότητας» από το 0 μέχρι το 800.
«Είναι τρομερό», είπε ο Δρ. J.S. Nelson, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο Villanova, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο λογισμικό θα αύξανε το άγχος των υπαλλήλων και θα μείωνε την εμπιστοσύνη τους προς τους εργοδότες.
«Αυτός ο τύπος λογισμικού παρακολούθησης υπαλλήλων, εμποδίζει την ελευθερία στους χώρους εργασίας, επιβάλλοντας μάλιστα και την ιδέα ότι υπάρχει ένας μοναδικός, κανονιστικός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι θα έπρεπε να εργάζονται, προκειμένου να έχουν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις. Μπορεί να λανσάρεται ως καινοτόμα, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η τεχνολογία είναι εκπληκτικά οπισθοδρομική», είπε η διευθύντρια της «Big Brother Watch», μιας βρετανικής οργάνωσης που προωθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Σε σχετική δημοσίευση της, η Microsoft υπερασπίστηκε το νέο της λογισμικό, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι ο δείκτης παραγωγικότητας είναι επεμβατικός.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Ο δείκτης παραγωγικότητας δεν είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης των εργαζομένων. Αντίθετα, αφορά στην ανακάλυψη νέων τρόπων εργασίας, προωθώντας τη συνεργασία», έγραψε αντιπρόεδρος της Microsoft 365, Jared Spataro.
Σε συνέντευξή της με το Forbes, η Melissa Grant, διευθύντρια μάρκετινγκ της Microsoft 365, επανέλαβε ότι το εργαλείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση κάθε κίνησης ενός μεμονωμένου υπαλλήλου. Αντίθετα, παρέχει ένα σύνολο δεδομένων, το οποίο, μάλιστα, εξαφανίζεται κάθε μήνα.
«Ο σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει συνολικά δεδομένα στον εργοδότη, όχι να καταγράφει τις κινήσεις του κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά», υπογράμμισε.