Η αντιπολίτευση κατακεραύνωσε το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους. Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» λίγο μετά την ψήφιση, επιμένει ότι το νέο χωροταξικό «κάνει μια σειρά από συγκεκριμένες τομές με άμεση αντανάκλαση στη ζωή, στην οικονομία και στην καθημερινότητα» και προθέτει: «Προχωρούμε μπροστά σε όλες τις αναγκαίες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την Ελλάδα».
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος µίλησε στη «Μ» για τις αλλαγές που δροµολογούνται στην εκτός σχεδίου δόµηση. Πυρά από την αντιπολίτευση
Γιατί, όμως, αυτό το χωροταξικό μπορεί να τα πετύχει όλα αυτά, τη στιγμή που η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως θα πετύχει τα ακριβώς αντίθετα.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος μας απαντούν αρμοδίως και εμείς παραθέτουμε και το τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση:
1
Μπαίνει τάξη στην άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση: Μειώνονται κατά 10% οι συντελεστές δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και καταργούνται οι παρεκκλίσεις αρτιότητας. Οι ιδιοκτήτες που έχουν λόγους να βιάζονται για την αξιοποίηση της περιουσίας τους έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον εξι χρόνια για να το κάνουν. Από την άλλη, όσοι ιδιοκτήτες δεν βγάλουν οικοδομική άδεια κατά τη μεταβατική περίοδο θα μπορούν να χτίσουν βάσει των όσων θα ορίσουν τα Τοπικά ή Ειδικά Πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν.
2
Μπαίνουν φραγμοί στη χωρίς κανόνες χωροθέτηση βιομηχανιών και επιχειρήσεων: Ο περιορισμός της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης συνδυάζεται με σημαντική ενίσχυση του σχεδιασμού και της οργανωμένης χωροθέτησης. Έτσι, περιορίζεται, για παράδειγμα, ο συντελεστής δόμησης για μεμονωμένες βιομηχανικές δραστηριότητες, και μάλιστα κατά 33%. Από την άλλη, τόσο στα επιχειρηματικά πάρκα για τη βιομηχανία όσο και στους οργανωμένους υποδοχείς που αφορούν άλλες δραστηριότητες (εφοδιαστική κ.λπ.) αυξάνονται αισθητά οι συντελεστές δόμησης.
3
Ψηφιοποιείται και επιταχύνεται η έκδοση οικοδομικών αδειών: Γίνεται πιο εύκολη η ζωή πολιτών και μηχανικών, καθώς το σύνολο των οικοδομικών αδειών εκδίδεται αυτόματα ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες εγκρίσεις. Στην περίπτωση των οικοδομικών αδειών κατηγορίας 1 και 2, θεσμοθετείται ελαφριά διαδικασία υποχρεωτικής προέγκρισης, κατά την οποία η υπηρεσία ελέγχει κάποια βασικά στοιχεία της άδειας και στη συνέχεια η άδεια εκδίδεται –με ευθύνη φυσικά του μηχανικού- με το πάτημα ενός κουμπιού.
4
Μπαίνει σε μια σειρά η κακή κατάσταση με τις Πολεοδομίες: Συγκροτείται μία Υ.∆ΟΜ. (Υπηρεσία ∆όμησης) ανά Περιφέρεια και μία Κεντρική Υπηρεσία ∆όμησης (Κ.Υ.∆ΟΜ.) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία θα υποβάλλονται οικοδομικές άδειες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.
5
Κερδίζουν οι ιδιοκτήτες διατηρητέων και άλλες κατηγορίες ιδιοκτητών μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης: Με την ενεργοποίηση της Μεταφοράς Συντελεστή ∆όμησης, μπαίνει τέλος μια «ομηρία» ετών για πολλούς ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τον συντελεστή δόμησης που θα δικαιούνταν υπό άλλες συνθήκες.
6
∆ιευκολύνονται ιδιοκτήτες και επενδυτές με την απλοποίηση των χρήσεων γης: Μπαίνουν οι βάσεις για την απλοποίηση των χρήσεων γης, ώστε πολίτες και επενδυτές να γνωρίζουν πού μπορούν να χτίσουν τι και να μπορούν να αξιοποιούν τη γη τους χωρίς απαρχαιωμένους γραφειοκρατικούς περιορισμούς.
7
Τελειώνει η ομηρία των πολιτών από τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις: Προβλέπεται η αυτοδίκαιη άρση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων εάν παρέλθει μεγάλο διάστημα από την υποβολή τους. Ορίζεται επίσης ότι μια ρυμοτομική απαλλοτρίωση μπορεί να επανεπιβληθεί μόνο μία φορά.
8
Μπαίνει τέλος στη «φάμπρικα» με τους ναΐσκους και τα ναΰδρια: Επί χρόνια μικροί ναοί χρησιμοποιούνταν προσχηματικά προκειμένου να γίνονται όχημα για αυθαίρετες κατασκευές, ιδιαίτερα στα νησιά. Με τις ρυθμίσεις του νόμου επιβάλλεται για την ανέγερση ιδιωτικών ναϋδρίων η ύπαρξη κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου, δηλαδή 4.000 τ.μ., χωρίς να αλλάζει η δυνατότητα ανέγερσης ναών από εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα μικρά οικόπεδα (500 τ.μ.).
9
Οι γειτονιές γίνονται πιο φιλικές στους πολίτες μέσω της «απόσυρσης» ορόφων ή κτηρίων: Παρέχονται κίνητρα στους ιδιοκτήτες για «απόσυρση» ορόφων ή ολόκληρων κτηρίων με στόχο την αναβάθμιση του αστικού τοπίου, χωρίς κόστος για το ∆ημόσιο και με δίκαιη αποζημίωση των ιδιοκτητών..
10
∆ίνονται κίνητρα για την κατασκευή κτηρίων φιλικών στο περιβάλλον: Κτήρια που κατασκευάζονται με υψηλές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης θα δικαιούνται επιπλέον συντελεστή δόμησης.
11
Βελτιώνεται η προσβασιμότητα των κτηρίων σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα: Παρέχονται κίνητρα για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κτηρίων για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες.
Τι απαντά η αντιπολίτευση:
1. Δεν γίνεται κάποια σημαντική μεταρρύθμιση και απλά τροποποιούνται τρεις πρόσφατα ψηφισμένοι νόμοι σε κάποια σημεία τους.
2. Δεν προωθείται η προστασία του περιβάλλοντος και η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος παραμένει με λίγα μέσα και μικρή στελέχωση.
3. Δεν προστατεύονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα με τις ρυθμίσεις που έρχονται για την εκτός σχεδίου δόμηση.
4. Δίνεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα στις Τράπεζες να τακτοποιήσουν αυθαιρεσίες που υπάρχουν σε κτίρια τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό τους, ενώ υπάρχουν εξαιρέσεις και για τα ψηλά κτίρια στο Ελληνικό. Αντίστοιχες ευκολίες δεν υπάρχουν για όλους τους πολίτες.
5. Αυξάνονται τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση στο Κτηματολόγιο ή διατηρούνται αδικίες των νόμων της προηγούμενης κυβέρνησης.
6. Δεν διασφαλίζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ορεινής ή νησιωτικής περιοχής όπως ορίζει το Σύνταγμα στο αρ. 101.
7. Θα αποφασίζει ο ίδιος ο υπουργός για τις απαλλοτριώσεις, που θα κάνει το «Πράσινο ταμείο» και όχι κάποια ανεξάρτητη επιτροπή.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέτσας: Καταδικάζουμε τον εκφοβισμό της Σοφίας Νικολάου
Στ. Πέτσας: Θα παραμείνουμε στο δύσκολο ωράριο που στέλνει το σωστό μήνυμα