Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Μ. Θεοδωρίδου: Με αυτά τα κριτήρια έγινε η προτεραιοποίηση – Δεν υπάρχει εμβόλιο για την παραπληροφόρηση

«Ο στόχος όλων μας, όσων ασχολούμαστε με τα εμβόλια είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σχετικά με την προτεραιοποίηση όσων θα λάβουν το εμβόλιο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε ότι «πρώτο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση», δηλαδή τα άτομα με «μεγάλη ηλικία» καθώς αυτός είναι ο «υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για βαριά νόσηση».

Το δεύτερο κριτήριο είναι «ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό» και η κύρια ομάδα «που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από τον ιό είναι οι υγειονομικοί».

«Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν και το παράδειγμα και τον φωτεινό φάρο για τους υπόλοιπους για τον εμβολιασμό. Με μεγάλη ικανοποιήση ήδη από τον πρώτο αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά του κόβιντ από τους υγειονομικούς» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Το τρίτο κριτήριο είναι «η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες» είπε η κ. Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τελευταία ομάδα είναι «οι λίγοι όμως απαραίτητοι» για την λειτουργία του κράτους. Ο αριθμός που εμβολιάστηκε σε αυτή την κατηγορία είναι «μικρότερος από τους 50» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Και τέλος το τέταρτο κριτήριο είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι, υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους. Ο αριθμός που εμβολιάστηκε είναι μικρότερος των 50 ανθρώπων.

«Θα πρέπει να πούμε πως στην προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών. Πολλοί γονείς, συνηθισμένοι από τα άλλα εμβόλια που έκαναν τα παιδιά, ρωτούν πότε θα κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχει μελέτη κάτω των 18 ετών κι ευτυχώς η νόσηση είναι ήπια, σπάνια έχει σοβαρότητα», πρόσθεσε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Με τον χρόνο της προετοιμασίας για τον εμβολιασμό έρχονται στην επιφάνεια και κάποιοι προβληματισμοί, καμιά φορά και εσφαλμένες εντυπώσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς. Ένα από τα θέματα είναι αυτά της αλλεργίας. Σύμφωνα με το CDC και την έγκριτη αλλεργιολογική και ανασολογική εταιρία της Ελλάδας, οι αλλεργίες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Είναι 1,3 περιπτώσεις σε 1 εκατ. δόσεις. Αλλεργίες συνηθισμένες όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας, σε τρόφιμα, σε φάρμακα, σε διάφορα αεροαλλεργιογόνα όπως η κόνις ή τα τσιμπήματα εντόμων. Αυτές οι αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό», ανέφερε στη συνέχεια.

Όπως εξήγησε σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο έχει προβλεφθεί πιθανή αλλεργική αντίδραση και υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν ήπια ή σοβαρά περιστατικά, ακόμα κι αυτά που θα χρειαστούν πιθανή χορήγηση επινεφρίνης. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού η αλλεργία, πέρα από αναφυλακτικές αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο νοσοκομείο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε πως χρειάζεται ιατρική συμβουλή πριν τον εμβολιασμό. Επίσης, για τις μεταλλάξεις ανέφερε πως είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει με όλους τους ιούς και πως δεν υπάρχει ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου που παραμένει ασφαλές και αποτελεσματικό.

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διασωληνωμένος με κορωνοϊό ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Aρχηγός ΓΕΕΘΑ για εμβολιασμούς: Συναισθανόμαστε τη βαρύτητα της αποστολής που αναλαμβάνουμε

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ