Η πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει στην παγκόσμια ανάπτυξη μια «χαμένη δεκαετία» σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα που βλέπει συγκρατημένη ανάπτυξη μετά τον κορωνοϊό που πυροδότησε τη χειρότερη οικονομική ύφεση από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Εάν η ιστορία λειτουργεί ως οδηγός, εκτός και εάν υπάρξουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια δεκαετία με απογοητευτική ανάπτυξη», δήλωσε η ομάδα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον στην εξαμηνιαία έκθεσή της Global Economic Prospects.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι προοπτικές της οικονομίας είχαν ήδη εξασθενήσει πριν την πανδημία λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας. Η πανδημία επομένως πιθανότατα θα επιδεινώσει αυτήν την επιβράδυνση, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας, η οποία υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας την περίοδο 2020-2029, η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί στο 1,9% ετησίως από το 2020 έως το 2029- προϋποθέτοντας ότι η οικονομία λειτουργεί με πλήρη απασχόληση και παραγωγική ικανότητα.
Πριν από την πανδημία, η ανάπτυξη αναμενόταν να είναι 2,1% ετησίως κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου.
Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία θα συγκρατήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε:
- Οι αβεβαιότητες και οι χαμηλές προσδοκίες ανάπτυξης ενδέχεται να αποθαρρύνουν τις εταιρείες από το να κάνουν νέες επενδύσεις.
- Η «επίμονη» ανεργία και το κλείσιμο σχολείων παγκοσμίως θα οδηγήσουν σε απώλεια γνώσεων και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.
Μια τόσο μακροπρόθεσμη επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία θα έρθει ακόμη και εφόσον η οικονομία ανακάμψει το 2021 έπειτα από την πτώση του περασμένου έτους. Μετά τη συρρίκνωση 4,3% το 2020, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ανάπτυξη 4%.
Τίποτα, ωστόσο, δεν θεωρείται χαμένο καθώς η Τράπεζα υποστήριξε ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να μετριάσουν ή να αντιστρέψουν την οικονομική ζημία από την πανδημία. Τέτοια μέτρα είναι οι επενδύσεις σε υποδομές, η ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών και η διαφοροποίηση της οικονομίας ώστε μία οικονομία να μην εξαρτάται υπερβολικά από συγκεκριμένους τομείς.
Οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι χώρες πρέπει να εξαρτηθούν από τα αντίστοιχα οικονομικά, τις προτεραιότητες και τις οικονομικές δομές τους, πρόσθεσε η Τράπεζα. «Οι μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των επενδύσεων σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο και για την αύξηση της προσφοράς εργασίας θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη ζημία της πανδημίας στη δυνητική ανάπτυξη κατά τη δεκαετία του 2020», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της.
«Οι επενδυτές συνήθως αναγνωρίζουν τις προηγούμενες προσπάθειες μεταρρύθμισης με αναβαθμίσεις στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες τους για ανάπτυξη», συμπλήρωσε.