Με την Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει 26 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων- δηλαδή για τον εμβολιασμό πληθυσμού που ξεπερνά τον πληθυσμό της χώρας- θεωρητικά είμαστε καλυμμένοι με τα εμβόλια του κορωνοϊού.
Στην πράξη όμως οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με πολύ χαμηλές ταχύτητες γεγονός που γεννά ερωτηματικά για το πότε θα έχουμε θωρακίσει τους ευπαθείς.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έχουμε εξασφαλίσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, 348 εκατ δόσεις εμβολίου των Pfizer/Biontech ενώ μπορούμε να προμηθευτούμε επιπλέον 1.000.000 δόσεις και έχουμε εξασφαλίσει και 240.000 δόσεις από το εμβολίου της Moderna.
Τα νούμερα δείχνουν ότι η παραγωγή του εμβολίου της Moderna δεν μπορεί να φτάσει σε όγκο και σε ταχύτητα παραγωγής το εμβόλιο της Pfizer. Όταν το εμβόλιο της Astra Zeneca πάρει έγκριση θα έχουμε εξασφαλίσει 400.000 δόσεις ώστε να τρέξει το πρόγραμμα και μετά θα πάρει παίρνει σειρά ένα άλλο εμβόλιο της Johnson and Johnson το οποίο έχει πάρα πολύ εύκολο δοσολογικό σχήμα καθώς αρκεί μία δόση.
Τώρα για τα εμβόλια που χορηγούνται σε δύο δόσεις η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι και οι δύο δόσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να υπάρξει ανοσία διαρκείας καθώς στην πρώτη δόση ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με το αντίγονο ενώ στην δεύτερη δόση ενεργοποιείται ακόμα περισσότερο η λειτουργία των κυττάρων που έχουνε μνήμη Η Πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών τόνισε πως είναι υποχρέωση όλων των νεότερων ανθρώπων να βοηθήσουν τους υπερήλικες να εμβολιαστούν ανταποδίδοντας τους το καλό που τους πρόσφεραν ο παππούς και η γιαγιά όταν τους φρόντιζαν κατά την παιδική ηλικία.
Από αύριο αρχίζει η επιχείρηση «μοιράσματος» των εμβολίων και σε 18 νησιά ενώ θα σταλθούν COVID εμβόλια και σε 13 μεγάλα νησιά με την καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου να εξηγεί ότι ξεκινάμε τον μαζικό πληθυσμό από τους ανθρώπους ηλικίας 85 ετών κι άνω- όχι από νεότερους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας όπως πολλοί ρωτούν -γιατί αυτή ακριβώς η κατηγορία είναι που έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστεί μονάδα εντατικής, διασωλήνωση και είναι δυστυχώς και οι ασθενείς που όταν νοσούν από κορωνοϊό δε βγαίνουν ζωντανοί από το νοσοκομείο.
Τέλος για το ζήτημα της εγκυμοσύνης η Μαρία Θοδωρίδου είπε ότι οι γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη και σε αυξημένο κίνδυνο λόγω εργασίας – για παράδειγμα είναι υγειονομικοί- ή πάσχουν από ένα υποκείμενο νόσημα θα πρέπει να εμβολιαστούν για τον COVID, όπως εμβολιάζονται και για τη γρίπη.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι αν μία γυναίκα έχει εμβολιαστεί για τον COVID δεν έχει κανένα λόγο να διακόψει την εγκυμοσύνη ούτε θα πρέπει να μη σχεδιάσει μία εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό. Δεν συντρέχει κανένας τέτοιος λόγος….