Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που είμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.
Με δική μου απόφαση έκλεισα τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβω ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στα Θεοφάνεια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα.
Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «θέλουμε να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει».
Αναλυτικά οι απαντήσεις του πρωθυπουργού:
Για Θεσσαλονίκη
“Η Επιτροπή ουδέποτε μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης πριν τις 26 Οκτωβρίου” απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την σχετική δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη πως σχετικές επιστημονικές εισηγήσεις είχαν δοθεί αλλά η κυβέρνηση δεν προχώρησε στο κλείσιμο της συμπρωτεύουσας σεβόμενη το θρησκευτικό αίσθημα.
«Προτάσεις γίνονται στο δημόσιο διάλογο, αλλά όχι δεν υπήρξε εισήγηση. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την ενίσχυση των νοσοκομείων», τόνισε, ενώ αναφορικά με την σύγκριση της πανδημίας με την καταστροφή στο Μάτι, ο πρωθυπουργός είπε πως χαίρεται που δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για σύγκριση άστοχη.
«Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση» συμπλήρωσε αναφερόμενος στις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και ζητώντας προτάσεις για τα τεκταινόμενα
«Στερείται σοβαρότητας η πρόταση του κ. Τσίπρα να αγοράσουμε πατέντες του εμβολίου και να τις παράξουμε εδώ. Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση», είπε χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό απέρριψε την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. «Γιατί να συζητήσουμε πίσω από κλειστές πόρτες ενώ μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή;», διερωτήθηκε.
Για το εμβόλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτυχία της Ευρώπης ότι αγοράσαμε όλοι μαζί τα εμβόλια. «Η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25.000.000 εμβόλια. Έχουμε δηλαδή προαγοράσει το διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό, τι χρειαζόμαστε. Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να αγοράσουμε κι άλλα, θα είναι οι πρώτοι που θα μας κατηγορήσουν ότι το κάνουμε για άλλους λόγους. Ειδικά μετά τον Απρίλιο θα έχουμε υπέρ αρκετά εμβόλια για να κατανείμουμε με ένα λογικό τρόπο τα εμβόλια που έχουμε στην διάθεσή μας», σημείωσε.
«Θα σώσουμε τον τουρισμό»
Για τις ανησυχίες του κλάδου του τουρισμού, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα έχουμε στο πρώτο τρίμηνο περί τα 4.000.000 δόσεις άρα θα έχουμε εμβολιάσει περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας. Τον Μάρτιο θα είμαστε ήδη καλύτερα. Από εκεί και πέρα θα μπούμε στη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού με τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα για περίπου 20.000 εμβολιασμούς καθημερινά».
Όσο για τον τουρισμό τόνισε πως «έστειλα σήμερα μια επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν με την οποία της ζήτησα να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Θα είναι εφικτό να υποδεχθούμε πολλά εκατομμύρια τουριστών, περισσότερους από ό, τι πέρυσι. Εγώ είμαι αισιόδοξος
Ο ιός είναι εποχικός κι αν προσθέσουμε σε αυτό τον εμβολιασμό και την καλύτερη ιχνηλάτηση, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο πως όχι απλά θα σώσουμε την τουριστική περίοδο, αλλά θα είναι και καλύτερη από την περσινή».
Επιπρόσθετα, για ακόμη μια φορά σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανοίγματος του τουρισμού με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
Για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά τους εμβολιασμούς
«Συνεργάζονται πολλά υπουργεία, υπάρχει καθημερινός συντονισμός και κάθε μέρα μπορούμε να βλέπουμε πόσα εμβόλια έχουν γίνει. Πρέπει να είμαστε όμως σίγουροι, επειδή η διαδικασία είναι σύνθετη, πως θα τα καταφέρουμε και κυρίως πρέπει να πείσουμε τον κόσμο για την ασφάλεια του εμβολίου. Εγώ έκανα την πρώτη δόση και δεν είχα την παραμικρή παρενέργεια» τόνισε.
Όσο για τις… ουρές κυβερνητικών αξιωματούχων για το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός μίλησε για μικρό αριθμό και είπε πως πλέον όλοι θα εμβολιαστούν με την σειρά τους.
Η οικονομική κατάσταση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, υπογράμμισε όμως πως η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται.
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός έριξε… ένα καρφί στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «κάποιοι μας έλεγαν να δώσουμε γρήγορα όλα τα χρήματα»
Εξάλλου ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ», σημείωσε εν όψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τι θα γίνει με τα καταστήματα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως το click away λειτούργησε κατά βάση καλά τις γιορτές, αναγνωρίζοντας πως ο τομέας της ένδυσης και της υπόδησης είχε προβλήματα και δείχνοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο έστω με τη μέθοδο του ραντεβού. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή.
«Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς τα εφόδια για να πάρουν τις με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.
Για την Εκκλησία και τα Θεοφάνεια
«Υπήρχε διαφωνία για τα Θεοφάνεια. Δεν είχαμε την ίδια άποψη. Τρέφουμε τεράστιο σεβασμό στην Εκκλησία, αλλά μετά τη διαφωνία που είχαμε η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα», απάντησε ο πρωθυπουργός.
Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις, αλλά για συνομιλίες, λέγοντας πως η Ελλάδα θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσει «από εκεί που σταματήσαμε».
Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η τωρινή κυβέρνηση δεν θα συζητήσει οτιδήποτε δεν συζήτησε και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν, αναφερόμενος σε ζητήματα που αποτελούν επιδιώξεις της Τουρκίας.
«Έχω την διάθεση και την ελπίδα ότι θα βρούμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο συνεννόησης με την Τουρκία», συμπλήρωσε.