Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Από 40 κύµατα ο έλεγχος του «ξεπλύµατος» 

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η λειτουργία του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων των εταιριών, που αποτελεί κοινοτική υποχρέωση.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος ψηφίστηκε το 2018 ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί και στην πορεία υπήρξαν και μικρές τροποποιήσεις.

Πρόσφατα δόθηκε νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των στοιχείων από τους υπόχρεους για την 1η Φεβρουαρίου με το επιχείρημα του κορωνοϊού, αλλά είναι σαφές ότι αν δεν έχει έλθει ο κορωνοϊός θα είχαν κινηθεί ήδη διαδικασίες παραπομπής στην ΕΕ για κυρώσεις.

Περιθώρια

Πλέον, όμως, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, καθώς στόχος είναι να λειτουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων μέσα από μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα διασύνδεσης των μητρώων κάθε χώρας έως τις 10 του ερχόμενου Μαρτίου.

Έτσι, η Ελλάδα με τις συνεχείς αναβολές κινδυνεύει να βρεθεί εκτεθειμένη, καθώς σκοπός του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων είναι η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, πάντως, μητρώα πραγματικών δικαιούχων είναι δύο.

Το πρώτο ονομάζεται Ειδικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων και τηρείται στην έδρα των εταιρειών  των μη εισηγμένων. Oι μη εισηγμένες εταιρικές και άλλες οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα υποχρεούνται να συλλέγουν και να φυλάσσουν σε ειδικό μητρώο που τηρούν στην έδρα τους, επαρκείς, ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν τουλάχιστον το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την υπηκοότητα και τη χώρα διαμονής των πραγματικών δικαιούχων, καθώς επίσης και το είδος και την έκταση των δικαιωμάτων που κατέχουν. Συμπληρώνονται, δε, με κάθε αναγκαίο στοιχείο για την ταυτοποίηση του πραγματικού δικαιούχου. Το ειδικό αυτό μητρώο τηρείται επαρκώς τεκμηριωμένο και επικαιροποιημένο με ευθύνη του νομίμου εκπροσώπου η ειδικώς εξουσιοδοτημένου προσώπου έπειτα από απόφαση του ΔΣ ή της Γενικής Συνέλευσης.  ξέπλυμα

Πλατφόρμα

Το δεύτερο μητρώο ονομάζεται Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων και αφορά στην πλατφόρμα της Γ.Γ.Π.Σ. στο οποίο πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις μετά τη νέα πολλοστή παράταση έως την 1η Φεβρουαρίου.

Όσες εταιρίες ιδρύονται με την έναρξη του νόμου πρέπει να προχωρήσουν σε καταχώρηση στοιχείων εντός 60 ημερών από την ίδρυση, χρησιμοποιώντας κωδικούς taxisnet. Επίσης, σε κάθε αλλαγή πραγματικού δικαιούχου υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης του μητρώου εντός 60 ημερών από τη μεταβολή.

Το πλαίσιο για τις εισηγμένες διαφοροποιείται μερικώς  οι οποίες υποχρεούνται να τηρούν ως ειδικό μητρώο στην έδρα τους αρχείο γνωστοποιήσεων του ν. 3556/2007 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το επικαιροποιούν κάθε φορά που υπάρχει γεγονός το οποίο γνωστοποιείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χωρίς να απαιτείται η καταχώρισή του στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Θυγατρικές εταιρίες εγχώριων ή αλλοδαπών εταιριών με πραγματικό δικαιούχο εισηγμένη εταιρία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό καταχωρίζουν ως πραγματικό δικαιούχο την εισηγμένη μητρική εταιρία στο κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.    ξέπλυμα

Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι συνεχείς παρατάσεις εφαρμογής του νόμου έδωσε το δικαίωμα σε μετόχους που δεν ήθελαν να εμφανιστούν να «τακτοποιηθούν» μέσω υπεράκτιων προορισμών που δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί άκρη.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με ευνοϊκές συνθήκες η νέα έκδοση 10ετών ομολόγων



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ