Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Πολύ νωρίς για την επανέναρξη της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, δηλώνει η Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον κρίνει ότι είναι πολύ νωρίς να αποδεχτεί την πρόταση του Ιράν για διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν «θα διαβουλευτεί με τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας, το Κογκρέσο προτού φτάσουμε στο σημείο να έχουμε απευθείας συνομιλίες με τους Ιρανούς και να είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε κάποια μορφή πρότασης», είπε, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον η Τεχεράνη να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 και από την οποία η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση αποσύρθηκε μονομερώς.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Ζαρίφ προέτρεψε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τις ΗΠΑ για να μπορέσει να σωθεί η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρίφ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ θα μπορούσε να συμμετέχει ως συντονιστής μιας κοινής επιτροπής επιτήρησης της εφαρμογής της συμφωνίας του 2015 και να γεφυρώσει το χάσμα.

Η συμφωνία που υπέγραψαν στη Βιέννη η κυβέρνηση του Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία) καθώς και η ΕΕ είχε σκοπό να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, που η Τεχεράνη διαβεβαιώνει ότι είναι αποκλειστικά πολιτικό και ειρηνικό. Σε αντάλλαγμα, η διεθνής κοινότητα θα προχωρούσε σταδιακά στην άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν.

Όμως ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ανεπαρκή ως προς το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και ταυτόχρονα επικρίνοντας το ότι δεν συμπεριλέλαβε το ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και άλλες «αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητες της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και κατόπιν επέβαλε εκ νέου και σκλήρυνε τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.

Οι Ευρωπαίοι είχαν επικρίνει την απόφαση του αμερικανού προέδρου και κατέβαλαν προσπάθειες τα τελευταία τρία χρόνια για να περισωθεί η συμφωνία.

Διαβάστε επίσης 

Το Ιράν καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μεσολαβήσει για να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία για τα πυρηνικά

ΗΠΑ: Αλλαγή πολιτικής για τους μετανάστες από την κυβέρνηση Μπάιντεν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ