Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο… Άγιος Δομίνικος των ριάλιτι;

Κοκοφοίνικες και κλίμα τροπικό δεν έχουμε στην Ελλάδα. 

Η χώρα μας όμως διαθέτει αμέτρητες ομορφιές και οι παραγωγοί ξένων εταιρειών δεν χρειάζεται να ξενιτευτούν υπερατλαντικά για γυρίσματα ή να στήσουν πεδία ριάλιτι.

Από την ταινία Τεχεράνη «Tehran» της Apple TV που έκανε γυρίσματα στην Ελλάδα και την υπερπαραγωγή του BBC με την «The Little Drummer Girl» έως και το περίφημο Mamma Mia, η χώρα μας μπορεί να φιλοξενήσει κι άλλες παραγωγές που μεταφράζονται σε έσοδα και θέσεις εργασίας.

Από την ταινία της Apple Tv με γυρίσματα σε κεντρικό σημείο της Αθήνας

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση γυρισμάτων τηλεοπτικών παιχνιδιών επιβίωσης, αλλά και παιχνιδιών ριάλιτι σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, που εκδηλώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα από εταιρείες και παραγωγούς του εξωτερικού.

Από τα γυρίσματα στο Σούνιο

Τον περασμένο Οκτώβριο, μια μεγάλη παραγωγή τηλεπαιχνιδιού από γαλλικό κανάλι, πραγματοποίησε γυρίσματα στον Όλυμπο, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη. 

Πριν από λίγο καιρό υπήρξε επικοινωνία εταιρείας παραγωγής που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη με εταιρεία από την Ουκρανία που έδειξε ενδιαφέρον για την υλοποίηση ενός τηλεπαιχνιδιού επιβίωσης στη βόρεια Ελλάδα, ενώ ένα ακόμη τηλεπαιχνίδι τύπου ριάλιτι γυρίστηκε το καλοκαίρι στη Χαλκιδική.

Οι τοποθεσίες σαγηνεύουν

Το περιβάλλον, το απέραντο σκηνικό, η φύση, τα τοπία προσελκύουν την προσοχή των παραγωγών και βέβαια η πόλη της Θεσσαλονίκης που είναι όμορφη, γραφική και έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. 

Στο σύνολό της, η Μακεδονία προσφέρει διαφορετικά τοπογραφικά χαρακτηριστικά που δεν τα συναντάει κανείς αλλού. Αυτή είναι, άλλωστε, και η μοναδικότητα της Ελλάδας, το κάθε της σημείο μπορεί να προσφέρει διαφορετικές εικόνες, χρώματα, δράσεις και κουλτούρα στον επισκέπτη, στοιχείο πολύτιμο, το οποίο μπορούν να υποστηρίξουν και οι εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα.

Κινητικότητα, όμως, στην Κεντρική Μακεδονία εκδηλώνεται και για την πραγματοποίηση γυρισμάτων για κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας και μεγάλου μήκους ταινίες τεκμηρίωσης.

Τέτοιου είδους παραγωγές έχει αναλάβει ήδη η εταιρεία Artcut, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός της Αλέξης Αναστασιάδης. «Οι ταινίες μικρού μήκους χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και από το μικροφίλμ της ΕΡΤ και πρόκειται να υλοποιηθούν εντός του 2021. Την ίδια περίοδο θα ολοκληρωθεί και η παραγωγή δύο ντοκιμαντέρ που χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπως και οι ταινίες μικρού μήκους», υπογραμμίζει.

Η χώρα γίνεται γνωστή διεθνώς 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Ζακλίν Δασσύρα της εταιρείας παραγωγής Gr Fixer αναφέρει ότι είχε συνεργασία στο παρελθόν ακόμη και με Ιάπωνες και για την παραγωγή ντοκιμαντέρ. Παράλληλα σχολιάζει ότι εκτός από το άμεσο όφελος των γυρισμάτων μιας ξένης παραγωγής στην Ελλάδα, προκύπτουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, από τις προσλήψεις ανθρώπων που θα εργαστούν στην παραγωγή, τη χρήση των υποδομών μιας περιοχής, την κίνηση των συνεργείων με τα τοπικά μέσα, τη σίτισή τους σε εστιατόρια και την κατασκευή εξοπλισμού από επαγγελματίες έως τη διαφήμιση του τόπου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ενδεικτικά σημειώνει ότι για τα γυρίσματα του βελγικού ριάλιτι De Mol, πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα ενός ολόκληρου επεισοδίου, διάρκειας τριάντα λεπτών στον Ισθμό της Κορίνθου, στο σημείο όπου γίνεται η δραστηριότητα του bungee jumping, με αποτέλεσμα το περασμένο καλοκαίρι, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, να συρρέουν πάρα πολλοί Βέλγοι στην περιοχή, ώστε να βρεθούν στο ίδιο σημείο, στο οποίο είχαν βρεθεί οι πρωταγωνιστές του τηλεοπτικού σόου και να νιώσουν όπως εκείνοι.

Ως εκ τούτου, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα του τίτλου μας είναι σαφής: Ναι, και με επιτυχία.

Δείτε επίσης:

Βίντεο σοκ: Αγοραπωλησία παιδιού μπροστά στην κάμερα. Πούλησαν παιδί με αντάλλαγμα μία τηλεόραση!

Ο Νίκος Μάνεσης «καρφώνει» βαθύπλουτο τηλεοπτικό πρόσωπο: «Κέρδισε air condition αλλά ήθελε τηλεόραση»(βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ