Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Η άγνωστη (Μπεκατώρου) του εργασιακού μεσαίωνα

Έναν εργασιακό εφιάλτη έζησε μια 32χρονη γυναίκα από τον εργοδότη της στην Αθήνα. Ενώ απασχολείτο από το 2007 σε «οργανισμό» με αντικείμενο την «προαγωγή της διορθοδόξου πίστεως», δεχόταν συστηματική παρενόχληση στον χώρο εργασίας της από τον ηλικιωμένο πρόεδρο του φορέα.

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 85χρονος πρόεδρος και εργοδότης της, πρότεινε στη γυναίκα να πάει στο κρεβάτι του να «ξαπλώσουν μαζί γυμνοί, κάτω από τα αστέρια του ουρανού». Η 32χρονη αντέδρασε και από τότε η ζωή της έγινε κόλαση. Όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο στο οποίο τελικά προσέφυγε: «Υπέστη ένα καθημερινό ανελέητο bullying με φραστικές επιθέσεις και απειλές ξυλοδαρμού από τον εργοδότη της».

Ο ηλικιωμένος αντιμετώπιζε την όποια αδιαθεσία της με φράσεις όπως «αρρωσταίνεις επειδή δεν τρως γιατί θέλουν οι εραστές σου, να κρατιέσαι αδύνατη, ώστε να μην τους κουράζεις στο κρεβάτι», «ας την Κατερίνα, έμεινε ανικανοποίητη το βράδυ», «κομμένη σε βλέπω σήμερα, λες και όλο το βράδυ το γλεντούσες, όχι μόνο με έναν ή με δύο λεβέντες, αλλά με καμιά δεκαριά». Ο ίδιος επιχειρούσε να παρεμβαίνει στην προσωπική της ζωή, τηλεφωνώντας της, εκτός εργασίας και σε ακατάλληλες ώρες, προκειμένου να πληροφορηθεί πού βρισκόταν και με ποιον. Την αποκαλούσε «τσουλί», «γλωσσού», «αποβλακωμένο πλάσμα», λέγοντας ότι «οι γυναίκες που μιλάνε όπως εσύ, πρέπει να κρεμάγονται από την γλώσσα».

Αποσπάσματα από τις απίστευτες και σεξιστικές ύβρεις που εκστόμιζε ο ηλικιωμένος εργοδότης κατά της εργαζόμενης του
Συμπεριφορά

Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια, όπου για πρώτη φορά επιδικάσθηκε αποζημίωση σε βάρος του εργοδότη ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ! Συγκεκριμένα, στη γυναίκα επιδικάστηκαν συνολικά 64.197 ευρώ (ως αποζημίωση, δεδουλευμένα και ηθική βλάβη)
Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «η συμπεριφορά του εργοδότη υπήρξε έντονα προσβλητική, μειωτική, ταπεινωτική και εξευτελιστική, συνιστώσα ακόμη και παρενόχληση λόγω του φύλου της».

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «ο εργοδότης και η σύζυγός του επιβάρυναν την καταγγέλλουσα και με διάφορες άλλες άσχετες εργασίες, όπως ράντισμα και φροντίδα του κήπου, καθαριότητα του χώρου, σιδέρωμα, καταπολέμηση κατσαρίδων και ποντικιών, κάλυψη των σωληνώσεων για προστασία και την παγωνιά, κουβάλημα ξύλων, μετάβαση σε καθαριστήριο, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κ.λπ. Τουλάχιστον, μία φορά το τρίμηνο, δε, ήταν υποχρεωμένη να περιποιείται τα κάτω άκρα του ηλικιωμένου εργοδότη της!».

Η επαγγελματική τους σχέση διεκόπη οριστικά όταν στα τέλη του 2016 ο τότε εργοδότης της ζήτησε να υπογράψει σύμβαση εργασίας με τρίτο εργοδότη χωρίς να της δώσει τη νόμιμη αποζημίωση, πρόταση που η ίδια αρνήθηκε. Μετά την άρνησή της αυτή ο ηλικιωμένος την απείλησε ότι θα την απολύσει και «της ευχήθηκε να δαπανήσει τα όποια χρήματα θα λάβει από την εργασία της σε θεραπείες καρκίνου. Κατά την αποχώρησή της κινήθηκε προς το μέρος της απειλητικά με πρόθεση να τη χτυπήσει», αναφέρει το δικαστήριο.

Ξυλοδαρμός

Σε άλλη περίπτωση, εργαζόμενη σε βιομηχανία της ∆υτικής Ελλάδας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από βίαιο εργοδότη. Το θύμα, παρά τις προτροπές των συνδικάτων, δεν προχώρησε σε περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Οι εργαζόμενοι που υφίστανται κάθε είδους εργασιακή παρενόχληση μπορούν να υποβάλλουν μήνυση και αγωγή ζητώντας αποζημίωση.

Ένας στους δύο εργαζομένους έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην Ελλάδα

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον επαγγελματικό τους χώρο, ενώ πάνω από το 40% έχει υπάρξει μάρτυρας κάποιας μορφής σεξουαλικής παρενόχλησης. Ένα 40% δεν γνωρίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει το θύμα για να προστατευτεί. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε στην Ελλάδα το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. Σε αυτή έλαβαν μέρος 126 εργαζόμενοι, 27 εργοδότες και επτά εκπρόσωποι φορέων.

Η πλειοψηφία των εργαζόμενων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι οι μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης που ασκούνται συχνότερα στον χώρο εργασίας τους αφορούν ανήθικες προτάσεις ή τύπου αστεία που τους κάνουν να αισθάνονται προσβεβλημένοι (70,63%), ανεπιθύμητα υπονοούμενα (65,08%) και σχόλια για την εμφάνιση ενός ατόμου (59,52%). Το 1,59% παραδέχθηκε ότι εκδηλώνονται συχνά στον χώρο εργασίας τους σεξουαλικές επιθέσεις.

Οι εργοδότες

Το 77,78% των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι πολύ σοβαρό. Το 33,33% δηλώνει ότι δεν έχουν εκδηλωθεί ποτέ περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στην εταιρεία τους και το 29,83% ότι δεν παρατηρούνται συχνά τέτοια περιστατικά.

Σύμφωνα, πάντως, με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα καταγεγραμμένα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είναι λιγότερα από τον πραγματικό αριθμό.Τα περισσότερα από τα θύματα αποφεύγουν να προχωρήσουν σε καταγγελία, επειδή φοβούνται το κοινωνικό στίγμα, την απώλεια της θέσης εργασίας τους ή πιθανές πράξεις αντεκδίκησης από τον δράστη.

Μεγάλος αριθμός περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης σημειώνεται κυρίως σε επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας. Τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται ακόμα στον τομέα του εφοδιασμού τροφίμων. Η νομοθεσία θεωρείται σε γενικές γραμμές επαρκής. Ωστόσο, στην πράξη, ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά τρόπο που να βοηθά ουσιαστικά το θύμα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρευνα για κύκλωμα παιδεραστίας με επικεφαλής γνωστό σκηνοθέτη – Τι εξετάζει η Εισαγγελία μετά την καταγγελία για βιασμό 15χρονου

Θεσσαλονίκη: Κορωνο-πάρτι σε αποθήκη εν μέσω καραντίνας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ