Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Οι New York Times για τις καταγγελίες στον χώρο του ελληνικού θεάτρου και τον Δημήτρη Λιγνάδη

Μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό θέατρο και τις εκατοντάδες των καταγγελιών που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας ο ξένος τύπος γράφει για τις σεξουαλικές παραβάσεις και τα θεμέλια που τρίζουν στο Εθνικό Θέατρο.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα The New York Times σε άρθρο της που δημοσίευσε, σήμερα, στις 16 Φεβρουαρίου αναφέρεται εκτενέστατα στο γεγονός και εστιάζει στην παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από την θέση του πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Το άρθρο αναφέρει «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας παραιτήθηκε αυτόν τον μήνα μετά από αναφορές που υποδηλώνουν ότι παρενόχλησε σεξουαλικά νέους ηθοποιούς. Ο ίδιος, αρνήθηκε αυτές τις αναφορές».

Παράλληλα, κάνει λόγο για την στάση της εισαγγελίας που, όπως, φαίνεται περιμένει να υπάρξουν περισσότερες υποθέσεις, αν και δεν ήταν σαφές πόσες θα πάνε στη δίκη, δεδομένου του χρόνου που πέρασε από τα φερόμενα περιστατικά και την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.

Η καταιγίδα των κατηγοριών για ονόματα σεβαστών προσώπων στον ελληνικό κόσμο των τεχνών έρχεται σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης, όπου αυτές οι κακοποιήσεις είναι γνωστές, αλλά δεν συζητήθηκαν ποτέ ανοιχτά, πόσο μάλλον να διώκονται. Η αρχή του ελληνικού metoo έγινε τον περασμένο μήνα όταν η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας του, Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε δημοσίως ένα διοικητικό στέλεχος της ΕΙΟ και παράγοντα του κυβερνόντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μετά, ακολούθησε μπαράζ αποκαλύψεων με όλο και περισσότερους ανθρώπους να σπάνε την σιωπή τους.

Στο άρθρο αναφέρεται και το δύσκολο έργο του ΣΕΗ με επικεφαλής τον πρόεδρο του, ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα να δίνει αγώνα για να βοηθήσει τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού μαζί με μια ομάδα αξιόλογων καλλιτεχνών.

Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση των σπουδαστών/στριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για «αμέτρητες περιπτώσεις εκφοβισμού στο χώρο εργασίας και σεξιστικής βίας» καθώς και ρατσισμό, ομοφοβία και άλλες μορφές διακρίσεων».

Εντύπωση κάνει στον διεθνή τύπο η στάση του υπουργείου, ενώ, φιλοξενείται η δήλωση του αναπληρωτή υπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλαου Γιατρομανωλάκη με τον ίδιο να λέει «Ο πολιτιστικός τομέας είναι και πρέπει να παραμείνει ένας τόπος όπου τα όνειρα, όχι οι εφιάλτες, γίνονται πραγματικότητα».

Στο άρθρο τους οι The New York Times αναφέρονται αναλυτικά στις περιπτώσεις του ηθοποιού Χάρη Τζωρτζάκη, όπου μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του υπέδειξαν τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα. Επίσης, αναφέρονται και τα ονόματα των Γιώργου Κιμούλη και Κώστα Σπυρόπουλου.

Τέλος, το κύριο πρόβλημα για τους κατηγορούμενους, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, είναι ότι πολλές από τις παραβάσεις χρονολογούνται από χρόνια και η δίωξη μπορεί να περιορίζεται από το καταστατικό της χώρας.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο βιασμός μπορεί να διωχθεί έως και 15 χρόνια. Όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση, το αδίκημα λήγει τρεις μήνες μετά το συμβάν, εάν δεν αναληφθεί νομική ενέργεια.

Αν και ξεκίνησε μια συζήτηση για την τροποποίηση του νόμου για την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων σεξουαλικών εγκλημάτων, νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι φαίνεται απίθανο η κυβέρνηση να κάνει οποιεσδήποτε σαρωτικές αλλαγές.

πηγή: tetragwno.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ