Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, τα μεταλλαγμένα κρούσματα και η  πίεση στο ΕΣΥ

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με το ενδεχόμενο παράτασης του σκληρού lockdown στην Αττική και μετά την 28η Φεβρουαρίου να παραμένει στο «τραπέζι».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι ειδικοί αναμένεται να βάλουν επί τάπητος τα τελευταία στοιχεία και να εξετάσουν τη συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Δεν αναμένονται, ωστόσο, ανακοινώσεις περί παράτασης σήμερα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιστήμονες θέλουν να παρακολουθήσουν την πορεία του κορωνοϊού και την επόμενη εβδομάδα και μετά να προχωρήσουν σε εισήγηση.

Η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει και το ενδεχόμενο να προτείνει τη χρήση διπλής μάσκας ενώ στην «ατζέντα» θα βρεθεί και η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων σε περιοχές που βρέθηκαν στο… κόκκινο, όμως η Κάλυμνος και τα Ιωάννινα.

Άλλες περιοχές που προβληματίζουν είναι η Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο, η Ηλεία, η Κορινθία, η Θάσος, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Κεφαλονιά, η Κάρπαθος και το Ηράκλειο.

Έτσι, στις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων την Παρασκευή δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα για κάποιες από τις 13 αυτές περιοχές.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει, διά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, πως στόχος της είναι η κοινωνία και η αγορά να λειτουργήσουν και πάλι από την 1η Μαρτίου.

Την ελπίδα να μην υπάρξει παράταση του lockdown εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ερωτηθείς από το CNN Greece.

«Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας, χθες, τα αποτελέσματα -όπως σας είπα- που έχουμε, δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση και με βάση τις ημέρες που έχουμε μπροστά θα γίνει καλύτερη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και παράταση του lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία, όμως, δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο θα ήθελε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με το σενάριο να υπάρξει παράταση μιας –ή και δύο εβδομάδων- στο lockdown της Αττικής να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες εκ νέου τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο (1.400), ενώ και ο αριθμός διασωληνωμένων καταγράφει σταθερή άνοδο (320 συνολικά).

Η Αττική εξακολουθεί να παραμένει το «επίκεντρο» ενώ την ίδια ώρα, άνοδο καταγράφουν και τα κρούσματα με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία των ειδικών.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει, με την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Αττικής να έχει ξεπεράσει το 85%, ενώ ήδη το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων να δημιουργήσουν νέες κλίνες όπου αυτό είναι δυνατό.

Οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πλέον 22 από τις 217 στο σύνολο.

Κατειλημμένες είναι οι 195.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, η πίεση στο σύστημα υγείας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων, καθώς αν η πληρότητα στις εντατικές δεν πέσει κάτω από το 70% η παράταση του lockdown είναι μονόδρομος.

Η Αττική, εξάλλου καταγράφει σταθερά αρνητική πρωτιά στον αριθμό κρουσμάτων, ενώ και το τελευταίο 24ωρο στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται τα 667 σε σύνολο 1.400.

Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ανατολική Αττική: 51 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών:78 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 37 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών:114 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 176 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 68 κρούσματα
  • Πειραιάς: 143 κρούσματα

Αυξήθηκαν τα μεταλλαγμένα κρούσματα

Προβληματισμό προκαλεί παράλληλα και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, που ανέρχονται πλέον σε 779 στο σύνολο. Εξ αυτών έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Τα 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

«Ο κορωνοϊός μπορεί να κρύβει και άλλες εκπλήξεις»

«Νομίζω ότι με τις διπλές μάσκες θα βελτιωθούν τα πράγματα πολύ γρήγορα. Η καλή μάσκα αφήνει τον αέρα να αλλάζει, χωρίς να αφήνουν τον ιό να περάσει. Δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Δισεκατομμύρια κόσμου έχει συνηθίσει πια να ζει με τις μάσκες. Η υγρασία που δημιουργείται από τη μάσκα ευνοεί το σταμάτημα του ιού. Μπορούν να φορούν διπλή μάσκα και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Ο καθηγητής περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ.

«Στις ΗΠΑ την προηγούμενη περίοδο υπήρχε διχασμός στον πληθυσμό, λόγω και της στάσης της πολιτικής ηγεσίας. Τώρα έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα. Το εμβόλιο και εδώ γίνεται περισσότερο αποδεκτό, και νομίζω ότι θα προσβλέπουμε στους επόμενους μήνες και σε πολύ σημαντικές βελτιώσεις. Η Αμερική ήταν το πιο έτοιμο σύστημα να αντιμετωπίσει τέτοια πράγματα, αλλά λόγω ηγεσίας έμεινε πίσω. Αυτό αντανακλάται και στους σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς που έχουμε εδώ. Τώρα, με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα».

«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος, η πιο σκοτεινή περίοδος της νύχτας πριν την αυγή. Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια και θα κάνει αρκετούς μήνες για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ο κορονοϊός μπορεί να κρύβει και άλλες εκπλήξεις. Ο ιός θα γίνει ενδημικός σαν τη γρίπη, θα έχουμε να τον αντιμετωπίζουμε για πολλά χρόνια», τόνισε ο ίδιος.

Για τη μέθοδο του ακορντεόν ο κ. Παυλάκης δεν φάνηκε να την υποστηρίζει.

«Για το ακορντεόν, που είναι της μόδας, θέλω να πω ότι τα συχνά άνοιξε – κλείσε, κουράζουν τον κόσμο, μπερδεύουν και ο κόσμος μπορεί να μην ακολουθήσει. Καλύτερα να ανοίξετε τον Απρίλιο, σε καλύτερες συνθήκες. Αν ανοίξει η Ελλάδα χωρίς να πέσουν τα κρούσματα, χωρίς να αδειάσουν οι ΜΕΘ, σε 2-3 βδομάδες θα πρέπει να ξανακλείσει».

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε εγκύους

Τιμή 54,08 ευρώ ανά εμβόλιο ζητούσαν αρχικά από την ΕΕ οι BioNTech και Pfizer, αποκαλύπτουν Γερμανικά ΜΜΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ