Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Η Λίνα φεύγει, ο Θοδωρής έρχεται!

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντικαταστήσει την Λίνα Μενδώνη από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είναι ειλημμένη. Ωστόσο, δεν θα γίνει αυτό τώρα που… φωνάζει η αντιπολίτευση και ζητά την «καρατόμηση» της υπουργού Πολιτισμού για την υπόθεση Λιγνάδη.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Θα συμβεί όταν και όποτε θεωρήσει ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, όπως έκανε με τον πρώην υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον οποίο δεν αντικατέστησε όταν «το ζητούσε» η αντιπολίτευση πριν από σχεδόν ένα χρόνο για τα επιδοτούμενα προγράμματα για τους επιστήμονες, αλλά το έκανε στον τελευταίο ανασχηματισμό. Και η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να αντικαταστήσει την κυρία Μενδώνη με ένα πολιτικό πρόσωπο. Το φαβορί είναι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Λάθος τακτική 

Η υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνομιλεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (δεν εικονίζεται) κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η κυρία Μενδώνη επιλέχτηκε για τη θέση της υπουργού Πολιτισμού γιατί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό ήταν το έργο του Ελληνικού. Πώς κολλάει αυτό; Το εμβληματικό έργο έπρεπε κινηθεί με ρυθμούς fast track και να μην κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για χρόνια, όπως έχει συμβεί σε παλαιότερες υποθέσεις. Η αρχαιολόγος κυρία Μενδώνη ήξερε καλά πώς θα χειριστεί αυτό το θέμα και το έφερε εις πέρας, λαμβάνοντας τα εύσημα από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, η επιλογής της έδειχνε και το προοδευτικό προφίλ που ήθελε να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινωνία για την κυβέρνησή του. Γυναίκα, προερχόμενη από τον κεντρώο χώρο, τεχνοκράτης.

Κατόπιν, όμως, άρχισαν τα προβλήματα. Η κυρία Μενδώνη δεν έχει πολιτικό προφίλ και οι κινήσεις της στα υπόλοιπα θέματα θεωρήθηκαν άγαρμπες με αποκορύφωμα την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Η υπουργός Πολιτισμού τυπικά επέλεξε η ίδια τον Λιγνάδη στη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, αλλά ουσιαστικά ήταν απόφαση του πρωθυπουργού. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη από την εποχή της αντιπολίτευσης και ενεργός στα θέματα της Νέας ∆ημοκρατίας, αφού είχε παραστεί και στο συνέδριό της, είχε προτείνει τον Λιγνάδη για τη θέση του διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, ως καλλιτέχνη αυθεντία στο αρχαίο δράμα.

Συνεπώς, αυτό που θύμωσε τον πρωθυπουργό είναι η κόντρα της Μενδώνη με τους ηθοποιούς και τις διαμαρτυρίες που έκαναν οι τελευταίοι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Γιατί οι ηθοποιοί είναι πρόσωπα γνωστά στο ευρύ κοινό και πολλές φορές διαμορφώνουν γνώμες. Να θυμίσουμε ότι και στην περίοδο μετά την πρώτη καραντίνα πλήθος καλλιτεχνών είχε ξεσηκωθεί κατά της υπουργού Πολιτισμού, ζητώντας της την στήριξη τους όπως άλλοι πληγέντες από την πανδημία.

Έχοντας, λοιπόν, ολοκληρώσει το έργο που της ανατέθηκε και δεδομένου ότι η κυρία Μενδώνη δεν είναι πολιτικό πρόσωπο που θα διεκδικήσει ψήφο στις εκλογές, ως υποψήφια βουλευτής, κάτι που αναμένεται να κάνουν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι στον επόμενο ανασχηματισμό θα αντικαταστήσει τη Μενδώνη, εκτός αν έχουμε κάτι νωρίτερα, κάτι που θα επίσπευδε αυτή τη διαδικασία και προφανώς έχει να κάνει με την εξέλιξη της υπόθεσης Λιγνάδη. ∆εν το ξέρουμε, υπόθεση κάνουμε.

Α. Γεωργιάδης : H κ. Μενδώνη δεν έπρεπε να πει ούτε ότι εξαπατήθηκε ούτε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος

Stand by

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια στο υπουργείο Πολιτισμού, μπορούμε να πούμε ότι ο Θοδωρής Ρουσόπουλος είναι stand by. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πλέον ένα πολιτικό πρόσωπο στο υπουργείο, έναν άνθρωπο μετρημένο που να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση, η οποία υπάρχει. Έναν πολιτικό χαμηλών τόνων, ο οποίος θα ηρεμήσει τους καλλιτέχνες που βρίσκονται στα… κάγκελα και δεν θα συγκρουστεί μαζί τους. Αυτό το προφίλ ταιριάζει στον Θοδωρή Ρουσόπουλο, ο οποίος, μάλιστα, ακουγόταν έντονα ότι θα ελάμβανε υπουργικό θώκο στον τελευταίο ανασχηματισμό. Η παρουσία του στη Βουλή είναι έντονη και πετυχημένη. Όσες φορές του ανατέθηκε να υπερασπιστεί στη Βουλή ως ειδικός αγορητής, ως εισηγητής κυβερνητικά θέματα, είχε επιτυχία κατά το Μαξίμου και βέβαια είναι πρόσωπο με εμπειρία κυβερνητική, αλλά και με καλές σχέσεις στον χώρο των media, από όπου προέρχεται. Η φιλία του με την οικογένεια Βαρδινογιάννη για παράδειγμα, η οποία ελέγχει δύο μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι ισχυρή.

(Ξένη δημοσίευση) Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είχε συνάντηση εργασίας με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στα γραφεία της Περιφέρειας, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021. Κατά τη συζήτηση έγινε συνοπτικός απολογισμός των έργων της προγραμματικής περιόδου που βαίνει σε ολοκλήρωση, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν ο σχεδιασμός και η προτεραιοποίηση πολιτιστικών δράσεων για την επόμενη προγραμματική περίοδο με χρηματοδότηση από το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, με στόχο τη δρομολόγηση έργων με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο για την Αττική. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ /STR

Κεφαλογιάννη 

Η κυρία Μενδώνη ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από τη συντηρητική πλευρά της Νέας ∆ημοκρατίας. Γι’ αυτό και μόλις ξέσπασε η υπόθεση Λιγνάδη, όχι μόνο δεν στηρίχθηκε, αλλά αφενός «αδειάστηκε» από την κυβέρνηση και αφετέρου δέχτηκε και «φίλια πυρά». Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, μίλησε στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών για επικοινωνιακά λάθη της υπουργού Πολιτισμού. Η Ελίζα Βόζενμπέργκ και η Ολγα Κεφαλογιάννη έκαναν ολομέτωπη επίθεση εναντίον της. Για την τελευταία, ακούστηκε το όνομά της ως πιθανής αντικαταστάτριας της κυρίας Μενδώνη. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», όμως, αποκαλύπτει σήμερα πως δεν υπάρχει καμία επαφή μεταξύ του Μαξίμου και της Κρητικιάς πολιτικού. Από την εποχή της άρνησής της να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού, ζητώντας ένα διευρυμένο υπερ-υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού, οι σχέσεις της με τον πρωθυπουργό «πάγωσαν» και παραμένουν στην «κατάψυξη».

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ