Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κινητοποίηση στα δικαστήρια Πειραιά μετά τον θάνατο δικαστικού υπαλλήλου από κορωνοϊό

Βαρύ είναι το πένθος στα δικαστήρια του Πειραιά για τον θάνατο από κορωνοϊό 55χρονου υπαλλήλου. Ο δικαστικός υπάλληλος έδινε μάχη για τη ζωή του τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και τις τελευταίες ημέρες ήταν διασωληνωμένος στην εντατική. Άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Τρίτης.

Εκτός από τον 55χρονο, κόλλησαν κορωνοϊό ο πατέρας του και η αδερφή του, η οποία επίσης είναι δικαστική υπάλληλος στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.

Ρεπορτάζ: Νίκος Νικολετάκης

Ο θάνατος του δικαστικού υπαλλήλου έχει προκαλέσει αναστάτωση σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους, καθώς έχουν καταγραφεί συνολικά 7 κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τέσσερις δικαστικοί υπάλληλοι προσβλήθηκαν στο Εφετείο και τρεις στο Πρωτοδικείο. Είχε προηγηθεί και εφέτης, ο οποίος ανάρρωσε από τον θανατηφόρο ιό. Σήμερα εκπρόσωποι από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων και του σωματείου μισθωτών δικηγόρων πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Πρωτοδικείο Πειραιά.

https://www.youtube.com/watch?v=LqO1sKt91oQ&feature=youtu.be&ab_channel=ereportazTV

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν μαζικά rapid tests, τα οποία βγήκαν αρνητικά, ενώ έγινε απολύμανση στους έξι ορόφους του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά. Οι δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι ζητούν τη σχολαστική τήρηση των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις υπάλληλοι του Εφετείου είναι γραμματείς σε έδρες δικαστηρίων και έρχονται σε επαφή με τους δικαστικούς λειτουργούς και διαδίκους.

Επίσης οι δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι είναι προβληματισμένοι για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών στις μικρές και όχι καλά αεριζόμενες δικαστικές αίθουσες.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα είχαν ενημερωθεί πως κρατούμενος που θα δικαζόταν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ήταν σε καραντίνα λόγω αλλεπάλληλων κρουσμάτων στην Α και Δ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούνταν.

Για τον λόγο αυτό η πρόεδρος του ΜΟΔ έδωσε εντολή να γίνουν rapid tests σε όλους τους διαδίκους, ενώ ο κατηγορούμενος, που είναι κρατούμενος, δέχθηκε να μην είναι παρών στο ακροατήριο, καθώς ο ίδιος είναι σε καραντίνα. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε όταν όλα τα rapid tests βγήκαν αρνητικά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θεραπεία με πλάσμα αίματος αναρρωσάντων δεν βοηθά τους ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid

Ο εφιάλτης της νέας βραζιλιάνικης παραλλαγής του κορωνοϊού. Πολύ πιο μεταδοτική και ικανή να μολύνει ξανά ακόμη και ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19


Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα  Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων σημειώνει ότι «Το τραγικό γεγονός του θανάτου επιβεβαιώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο τους σοβαρούς κινδύνους από την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας στις δικαστικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης κλείνουν τα μάτια στις δεκάδες καταγγελίες, αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αυτονόητα αιτήματα για τακτικές απολυμάνσεις, δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους, χορήγηση των αναγκαίων μέσων προστασίας σε επαρκείς ποσότητες, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας στα δικαστήρια.

Οι εργαζόμενοι στο Πρωτοδικείο του Πειραιά είναι ανάστατοι, νιώθουν εντελώς απροστάτευτοι. Μιλούν για κρούσματα στο δικαστικό μέγαρο, για τα οποία δεν ενημερώνονται! Μιλούν για απολυμάνσεις του 15λέπτου στο γραφείο ή το πολύ – πολύ και στο διπλανό γραφείο σε περίπτωση κρούσματος – και μετά όλοι πίσω στην δουλειά! Αραιά και πού, απολύμανση όλου του κτιρίου… Το ίδιο απροστάτευτοι νιώθουμε κι όλοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι μισθωτοί συνάδελφοι στις δικηγορικές εταιρείες και τα μεγαλογραφεία, όλοι όσοι χρειάζεται να διεκπεραιώσουμε καθημερινά μια σειρά εργασίες στα δικαστήρια.

https://youtu.be/b6PHBJuAm2U

Η κατάσταση αυτή δεν επικρατεί μόνο στο Πρωτοδικείο του Πειραιά. Θυμίζουμε τις καταγγελίες των δικαστικών υπαλλήλων, πριν από την εκδήλωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, για επιβεβαιωμένα κρούσματα σε τουλάχιστον 25 δικαστικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα και σε όλες σχεδόν στην Αθήνα. Οι τραγικές ελλείψεις μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό προστίθενται στα χρόνια προβλήματα των ακατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων, των τεράστιων κενών σε προσωπικό, των στοιχειωδών υλικοτεχνικών υποδομών, συνθέτοντας μια εκρηκτική κατάσταση!

Η ηγεσία της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και του Πειραιά είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένες. Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από την τελευταία ανακοίνωσή τους, που επαναλάμβαναν ότι τάχα τα “δικαστήρια δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού” και ζητούσαν την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, χωρίς ωστόσο να βγάζουν άχνα για όλα τα παραπάνω αιτήματα. Τα αναγκαία μέτρα προστασίας περιορίζονται γι’ αυτούς στον “χρονικό διαχωρισμό των πινακίων”! Με τη στάση τους στηρίζουν ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική, που επενδύει στο επικίνδυνο ιδεολόγημα της “ατομικής ευθύνης”, θυσιάζει τα δικαιώματα και την υγεία των εργαζομένων στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, με ανύπαρκτη προστασία και ελέγχους στους εργασιακούς χώρους και τα ΜΜΜ, αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ