Η πολιτική κόντρα με φόντο την απεργία πείνας του ∆ημήτρη Κουφοντίνα και στον απόηχο των δηλώσεων του ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή ∆ρίτσα συνεχίζεται. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά τον ίδιο τον Κουφοντίνα και δεν πρέπει να διχάζει την Ελλάδα, ενώ αντίθετη είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Σε θέση μάχης τα κόμματα, με τον εκτελεστή της 17Ν να συνεχίζει την απεργία πείνας. Φόβοι στον ΣΥΡΙΖΑ μην υπάρξουν κι άλλοι «Δρίτσες». «Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται», το μήνυμα της κυβέρνησης μέσω της Αριστοτελίας Πελώνη
Ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης λέγοντας: «Γίνεται μεγάλη φασαρία για ένα ζήτημα που κανονικά δεν θα έπρεπε να διχάσει την κοινή γνώμη. Το 2015 έκανε αντίστοιχα πράγματα ο Κουφοντίνας».
∆ηλώσεις
Την ίδια στιγμή δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος για τις δηλώσεις του Θοδωρή ∆ρίτσα, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποστάσεις και ο ίδιος ο βουλευτής ανασκεύασε.
Από την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφεραν: «Την Αριστερά και την προοδευτική παράταξη τις χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με την τρομοκρατία. Γιατί για εμάς υπέρτατη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Και σε αυτό δεν χωράει δεύτερη κουβέντα. Η δήλωση του Θοδωρή ∆ρίτσα ήταν ατυχής. ∆εν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο. Το ξεκαθάρισε, άλλωστε, αμέσως με διευκρινιστική του δήλωση χωρίς περιστροφές».
Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν σταμάτησε να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ: «Χρειάστηκε να περάσει μια μέρα από τις προσβλητικές για τα θύματα της 17 Νοέμβρη και τις οικογένειές τους και ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος δηλώσεις του κ. ∆ρίτσα, προκειμένου να υπάρξει κάποια ανακοίνωση για αυτήν από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έχει πάθει αφωνία και εξακολουθεί να καλεί την Πολιτεία να επιφυλάξει ειδική μεταχείριση στον ∆ημήτρη Κουφοντίνα. Την ίδια στιγμή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν σε διαδηλώσεις υπερ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες – εν μέσω πανδημίας μάλιστα – κι όλοι θυμούνται τις ειδικές συνθήκες κράτησης σε αγροτικές φυλακές για τον πολυισοβίτη επί διακυβέρνησης Τσίπρα. Η δήλωση του κ. ∆ρίτσα δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι συνέχεια όλων των παραπάνω».
Κουβέντα
Για το θέμα Κουφοντίνα δεν είπε λέξη ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Αντιθέτως, έκανε επίθεση στη Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, όμως, όχι για το θέμα του Κουφοντίνα- αλλά… σαφώς για το θέμα Κουφοντίνα. Μιλώντας στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις παρουσίασε ενδεικτικά σειρά απευθείας αναθέσεων που έγιναν με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφίας Νικολάου και τόνισε: «Θα βάλετε φρένο σ’ αυτήν την κυρία; Εχετε φάει και τα πόμολα»!
Η αξιωματική αντιπολίτευση φοβάται μην εμφανιστούν και άλλοι σαν τον ∆ρίτσα και δοθεί έτσι η δυνατότητα στη Νέα ∆ημοκρατία να κάνει αντεπίθεση. Θυμίζουμε ότι ο ∆ρίτσας είχε εκφράσει την άποψη πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί πιστεύω εγώ από τη δράση αυτών των οργανώσεων, των τρομοκρατικών. Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Αντίθετα, ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές».
Κατόπιν ανασκεύασε λέγοντας: «Ήταν ατυχής η δήλωση μου, και πράγματι ήταν ατυχής και δεν εκφράζουν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε εμένα τον ίδιο, όπως ερμηνεύτηκαν δηλαδή. Και το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ξεκαθαρισμένο χωρίς περιστροφές ότι δεν έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά, αντίθετα είμαστε σε άλλη πλευρά».
Υπήρξε θύελλα αντιδράσεων και εμείς κρατάμε της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σε άρθρο της ανέφερε: «Οσο για το αν τρομοκράτησαν ή όχι μια χώρα οι τρομοκράτες, θα ήθελα να θυμίσω στους μικρούς και μεγάλους «κ. ∆ρίτσες» του ΣΥΡΙΖΑ ότι το 1989, μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, τρομοκρατήθηκε μια ολόκληρη κοινωνία, βλέποντας ξανά στην πόρτα της το φάντασμα ενός νέου εμφυλίου. Και τότε τη ∆ημοκρατία την κράτησαν όρθια οι ηγέτες ΟΛΩΝ των πολιτικών κομμάτων της εποχής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος με την κοινή τους καταδίκη της βίας χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. ∆εν ξέρω πού ήταν ο κ. ∆ρίτσας τότε. Ούτε την περίοδο της Χούντας ξέρω πού ήταν. Για τον Παύλο ξέρω».
Τον κ. ∆ρίτσα σφυροκόπησαν και τα άλλα κόμματα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλο Χρηστίδη, να δηλώνει: «Όσα είπε ο κ. ∆ρίτσας είναι απαράδεκτα, ανιστόρητα και προκλητικά. Η τρομοκρατία είναι εχθρός της ∆ημοκρατίας. Πληρώσαμε πολύ ακριβά, ως χώρα, τη δράση της 17Ν, ώσπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να την εξαρθρώσει».
Βήμα πίσω
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται, πάντως, να κάνει βήμα πίσω στα αιτήματα του Κουφοντίνα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε: «Η ∆ημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει. Ο εκβιασμός του πολυισοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί