Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Διαμαρτυρία της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για τις καταθέσεις δικογράφων

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την άρνηση κάποιων διοικήσεων δικαστηρίων της χώρας να δεχθούν την κατάθεση δικογράφων με φυσική παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων, επικαλούμενη τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης.

«Αποτέλεσμα της απαγόρευσης κατάθεσης δικογράφων με φυσική παρουσία είναι η απώλεια δικαιωμάτων των πολιτών, συχνά με ανεπανόρθωτες συνέπειες» υποστηρίζει η Ολομέλεια και προσθέτει ότι «είναι αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου, διοικήσεις δικαστηρίων να επιβάλλουν «τοπικές δικονομίες», προκαλώντας ανασφάλεια δικαίου και φαλκιδεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών, και ταυτόχρονα η Πολιτεία να παραμένει αδρανής».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ολομέλειας έχει ως εξής:

«Τη στιγμή που τρέχουν κανονικά (από τις 6.4.2021) όλες οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για την άσκηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών στα πολιτικά δικαστήρια, κάποιες διοικήσεις δικαστηρίων της χώρας, σε αντίθεση με άλλες, απαγορεύουν την κατάθεση δικογράφων με φυσική παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων, με την επίκληση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης.

Όμως, σύμφωνα με τον νόμο (ΚΠολΔ) η ηλεκτρονική κατάθεση παραμένει απλώς δυνητική, ενώ αντιθέτως η κατάθεση με φυσική παρουσία αποτελεί αναφαίρετο δικονομικό δικαίωμα. Κι αυτό, την ιδια στιγμή που η Πολιτεία – αντίθετα προς τα υπεσχημένα – δεν έχει διαθέσει σε όλους τους δικηγόρους ψηφιακές υπογραφές με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συναδέλφων να αδυνατεί ανυπαιτίως να προβεί σε ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ ο ΔΣΑ μέσα στην πανδημία έχει δώσει 11.000 ψηφιακές υπογραφές περίπου σε δικηγόρους Αθηνών, υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός συναδέλφων που δεν έχει προμηθευτεί ψηφιακές υπογραφές. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, υποβλήθηκαν 678 αιτήσεις για λήψη ψηφιακής υπογραφής στον ΔΣΑ! Επιπλέον, πολλοί συνάδελφοι εξ όσων έχουν λάβει ψηφιακή υπογραφή, αδυνατούν να τη χρησιμοποιήσουν λόγω της λήξης της ετήσιας διάρκειας των ψηφιακών πιστοποιητικών που χορηγεί το υπουργειο Εσωτερικών και της ανάγκης ανανέωσής τους.

Αποτέλεσμα της απαγόρευσης κατάθεσης δικογράφων με φυσική παρουσία είναι η απώλεια δικαιωμάτων των πολιτών, συχνά με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις περιπτώσεις απώλειας αποκλειστικών προθεσμιών (π.χ. για την άμυνα του οφειλέτη έναντι διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του) ή παραγραφής ουσιαστικών δικαιωμάτων.

Μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται στις περιπτώσεις οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας που προσφεύγουν στο θεσμό της νομικής βοήθειας, όπου η επιλογή δικηγόρου γίνεται υποχρεωτικά από τον τηρούμενο κατάλογο, και επομένως σε περίπτωση που ο διοριστείς δικηγόρος δεν διαθέτει ψηφιακή υπογραφή , δεν είναι δυνατή η άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων του πολίτη, καθώς οι πολίτες αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλον δικηγόρο.

Είναι αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου, διοικήσεις δικαστηρίων να επιβάλλουν «τοπικές δικονομίες», προκαλώντας ανασφάλεια δικαίου και φαλκιδεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών, και ταυτόχρονα η Πολιτεία να παραμένει αδρανής.

Τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης οφείλουν να δώσουν άμεσα λύση.

Εκπρόσωποι του δικηγορικού σώματος θα βρίσκονται σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών -όπου το πρόβλημα έχει λάβει εκρηκτική διάσταση- με αίτημα την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας και της δικονομικής τάξης».

Διαβάστε επίσης 

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζητά προτεραιότητα στον εμβολιασμό [ανακοίνωση]

Προανακριτική: «Άγριο» εξώδικο Καλογρίτσα – Καλέστε τους Χούρι!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ