Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τσαβούσογλου: Τώρα δηλώνει …αιφνιδιασμένος από τον Δένδια

Από τα κατεχόμενα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη προετοιμασίας για την πενταμερή σχετικά με το κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του να αποφύγουν τα θέματα τριβής στην συνέντευξη Τύπου, ξεχνώντας ότι άρχισε να κατηγορεί την Ελλάδα για… προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες
«Ξεπέρασε τα όριά του, έδωσα την απαραίτητη απάντηση εκ μέρους της Τουρκίας και εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων», ήταν η πρώτη δημόσια δήλωση Τσαβούσογλου μετά από την γεμάτη ένταση συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια. Με αυτήν , ουσιαστικά περιγράφει τον αιφνιδιασμό του από την ελληνική πλευρά, καθώς όπως λέει, είχε συμφωνηθεί να μην υπάρξουν δηλώσεις για θέματα τριβής μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, λησμονεί να αναφέρει ότι ξεκινώντας πρώτος τις δηλώσεις, ως οικοδεσπότης, είχε φροντίσει να καλέσει την Ελλάδα να αποφεύγει «προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες» – διαστρέφοντας πλήρως την κατάσταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που οδήγησε τον κ. Δένδια να απαντήσει εφ’ όλης της ύλης.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τις δηλώσεις αυτες από τα κατεχόμενα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη προετοιμασίας για την πενταμερή της Γενεύης στις 27-29 Απριλίου. Μιλώντας δίπλα στον εκλεγμένο ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι παρακολούθησε την συνέντευξη Τύπου – σημειώνοντας μάλιστα ότι χειροκροτούσε τον Τσαβούσογλου – ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας είπε μεταξύ άλλων: «Βρήκαμε το γεγονός της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα ως μία καλή ευκαιρία για να βρούμε μία λύση. Είχαμε μία παράκληση από την ελληνική αντιπροσωπεία, να μην μπούμε σε θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες (στην συνέντευξη Τύπου).Ωστόσο, μετά από κάποιο σημείο, ο κ. Δένδιας άρχισε να κατηγορεί την χώρα μου και τον λαό της. Αυτό δεν είνα αποδεκτό. Έπρεπε να δώσω την απαρταίτητη απάντηση εκ μέρους της χώρας μου και των Τουρκοκυπρίων».

Ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι η Τουρκία βλέπει πλέον ως μοναδική «λύση» στο κυπριακό την ντε γιούρε διχοτόμηση, με δύο κράτη – κάτι που προϊδεάζει για πλήρη αποτυχία της πενταμερούς.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια στο Μαξίμου – Ικανοποίηση για τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών

 

Bloomberg: Εμφανώς ταραγμένος εμφανίζεται ενώπιον καμερών ο Τσαβούσογλου στη συνάντηση με τον Δένδια


Θετική ατζέντα, «παρά τις διαφωνίες» από το υπουργείο Εξωτερικών

Συνολικά 15 ήταν τα σημεία οικονομικής συνεργασίας που πρότεινε η ελληνική πλευρά δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη στην Τουρκία σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μία μέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και την «επεισοδιακή» συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει, επίσης, ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, «όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας».

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών

«Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν.

Όμως, ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών, και στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας.

Η ελληνική πλευρά δια του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα».

Πηγή: Protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ