Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Βουλή – Κ. Τσιάρας: Εισάγουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων

«Εισάγουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό του Δικαστικού Συστήματος, προάγοντας την αξιοκρατία, τη λογοδοσία, την αξιολόγηση και την διαρκή επιμόρφωση», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου εισήχθη ο Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων. Ο υπουργός σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο:

– Διασφαλίζεται η ιδιαίτερη θεσμική ιδιότητα των δικαστικών υπαλλήλων, ως αρωγών της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

– Επιλύεται οριστικά το ζήτημα της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων στα δικαστήρια που έχουν τη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

– Θεσπίζονται αντικειμενικοί κανόνες αξιολόγησης των δικαστικών υπαλλήλων.

– Εισάγεται ένα σύγχρονο, διαφανές σύστημα υπηρεσιακής προαγωγής των δικαστικών υπαλλήλων, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους.

– Καθιερώνεται για πρώτη φορά η μοριοδότηση τους, από τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά σεμινάρια.

– Συστήνονται δύο νέοι αυτοτελείς κλάδοι εξειδικευμένων υπαλλήλων, οι οποίοι θα επικουρούν τους δικαστικούς λειτουργούς στο δικαιοδοτικό τους έργο: θεσπίζεται ο Κλάδος ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου, ο οποίος καλύπτει την ανάγκη υποστήριξης των δικαστικών λειτουργών (νομοθετική, νομολογιακή και βιβλιογραφική τεκμηρίωση) και ο Κλάδος ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων για την επικοινωνία και τη διαχείριση της πληροφορίας από και προς τη Δικαιοσύνη.

«Η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί με την πρόσληψη, με αντικειμενικές και αδιάβλητες εξετάσεις, που θα διεξάγουν τα ίδια τα δικαστήρια, των υπαλλήλων που αφορούν σε όλους τους κλάδους και όλες τις βαθμίδες», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «υπάλληλοι υψηλής κατάρτισης και αυξημένων δεξιοτήτων, που δεν θα είναι ούτε πάνω, ούτε πέρα από τους σημερινούς δικαστικούς υπαλλήλους, θα είναι δίπλα τους. Θα είναι δίπλα στους δικαστικούς λειτουργούς, συμβάλλοντας ουσιαστικά τόσο στην ταχύτητα, όσο και στην ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης».

«Εισάγεται σήμερα μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μια μεταρρύθμιση που αποτέλεσε προγραμματική μας δέσμευση και εστιάζει στην ανάγκη επικαιροποίησης του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, προκειμένου μετά από 21 έτη και το ν. 2812/2000, να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διατάξεις για την ενίσχυση του θεσμού της δια βίου μάθησης των δικαστικών υπαλλήλων, «με ένα πλήρως διαφανές μοριοδοτούμενο σύστημα που κινητροδοτεί τη συμμετοχή τους σε προγράμματα επιμόρφωσης».

Την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνάντησε η σύσταση των δύο νέων αυτοτελών δικαστικών υπαλλήλων οι οποίοι θα επικουρούν τους δικαστικούς λειτουργούς στο δικαιοδοτικό τους έργο.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, τοποθετήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Διατύπωσε όμως αντιρρήσεις, «για τον τρόπο, που επιδιώκεται, να εισαχθούν θεσμοί, που με άλλη μορφή θα μπορούσαν, να είναι χρήσιμοι, όπως ο κλάδος τεκμηρίωσης και επικουρίας του δικαστικού έργου». Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο βουλευτής, δεν μπορεί να αποδεχτεί το θεσμό όπως επιχειρείται να εισαχθεί γιατί παραγνωρίζεται ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν την τεκμηριωτική εργασία των δικαστών. Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε εξάλλου ότι ο νέος αυτός θεσμός, «δεν μπορεί συνταγματικά να ευδοκιμήσει» και συναντά αντιδράσεις διότι δεν μπορεί να ανατίθεται σε δικαστικούς υπαλλήλους η «προεπεξεργασία» των υποθέσεων. «Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για την δημιουργία ενός ξεχωριστού Σώματος Υπαλλήλων, ενός ένθετου δηλαδή, μέσα στο ευρύτερο Σώμα των Δικαστικών Υπαλλήλων. Είναι ανεπίτρεπτες οι προβλέψεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ελίτ αποκομμένης από τις ανάγκες διοίκησης και οργάνωσης που έχουν τα δικαστήρια», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να μεριμνήσει για να καλυφθούν τα σημαντικά κενά στις οργανικές θέσεις των γραμματειών, στη στελέχωση όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας. Προτίμησε όμως να παρουσιάσει κατά προτεραιότητα διατάξεις οι οποίες προβλέπουν 226 νέες οργανικές θέσεις, ενός υβριδικού θεσμού, ο οποίος έχει ήδη εντόνως επικριθεί από τους πλέον αρμόδιους φορείς, την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία επιφυλάχθηκε για την τελική στάση του κόμματός της στο νομοσχέδιο.

«Αν σας ενδιέφερε η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της κατάστασης των Δικαστικών Υπαλλήλων, θα παίρνατε μέτρα για να καλυφθούν τα κενά, θα παίρνατε μέτρα για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών κτιριακών προβλημάτων και των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα και επισήμανε ότι η αξιολόγηση που προωθείται δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων. Η βουλευτής, αναφερόμενη στους δύο νέους κλάδους δικαστικών υπαλλήλων, κατήγγειλε ότι η επιλογή αυτή συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία της δικαιοσύνης ως αρωγού των επιχειρηματικών ομίλων, υπηρετεί βαθύτερες στοχεύσεις για ασφυκτικό έλεγχο της νομολογίας σε όφελός τους. Το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

«Φτιάχνετε ένα σώμα πραιτοριανών, οι οποίοι, θα είναι βοηθοί των Ανώτατων Δικαστών κυρίως», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης για τον κλάδο Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου. Ο κ. Μυλωνάκης επισήμανε ότι δημιουργούνται δικαστικοί υπάλληλοι δύο και τριών ταχυτήτων και σχολίασε και τη νομοθετική πρωτοβουλία Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων, λέγοντας: «Είναι ένα είδος «μανατζαρέων» που θα βρίσκονται για να βγάζουν προς τα έξω επικοινωνιακά το έργο των Δικαστηρίων. Χρειάζονται κι αυτοί, αλλά πρωτίστως χρειάζονται Δικαστικοί Υπάλληλοι που θα καλύψουν τις πολύ μεγάλες ελλείψεις». Η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για τη στάση της.

«Μεταβιβάζετε οιονεί δικαιοδοτικό και ερμηνευτικό έργο σε Δικαστικούς Υπαλλήλους. Αυτή είναι μία πολύ προβληματική εξίσωση», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε: «Ακόμη κι αυτή η εκπαίδευση που προβλέπετε, για 12 μήνες, δεν επαρκεί. Το δικαιοδοτικό έργο είναι πάρα πολύ σοβαρό. Για να μπει κάποιος στη Σχολή Δικαστών, μπορεί να θέλει και τρεις και τέσσερις και πέντε φορές, για να μπει. Κυριολεκτικά βγάζουν τα μάτια τους στο διάβασμα. ‘Αλλο η κατάρτιση του Δικαστή, άλλο η κατάρτιση του Δικαστικού Υπαλλήλου. Αν θέλετε να επιταχύνετε την απονομή της δικαιοσύνης προσλάβετε και άλλους Δικαστές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώφη Γεννηματά: “Όλο και πιο πολύ η ΝΔ ακολουθεί κατά πόδας τις καθεστωτικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ