Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Τί ζητά ο Τουρκοκύπριος Ερσίν Τατάρ από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την Κύπρο

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κατέθεσε έγγραφο με το οποίο ζητά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας. Μια απόφαση, σύμφωνα με την πρόταση Τατάρ που θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στα “δύο υφιστάμενα κράτη”.

Το έγγραφο του Ερσίν Τατάρ καταγράφει την πρότασή του για το πως θα δημιουργηθεί η “σχέση συνεργασίας” η οποία θα στηρίζεται σε έξι παραμέτρους:

1. Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα στο οποίο θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών.  Ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.

2. Mόλις εξασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών μέσω της προαναφερθείσας ρύθμισης, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τα αποτελέσματα, σε αυτή τη νέα βάση, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών  για τη δημιουργία μιας ελεύθερης και αμοιβαία αποδεκτής σχέσης συνεργασίας.

3. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, τα περιουσιακά δικαιώματα, την ασφάλεια και την προσαρμογή συνόρων, καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ.

4. Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και, κατά περίπτωση, από την ΕΕ ως παρατηρητής.

5. Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν.

6. Κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποβληθεί για έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη.

Οι ιδέες Τσαβούσογλου και ο οδικός χάρτης Τατάρ απορρίπτονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θεωρεί πως ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για ομοσπονδιακή λύση του κυπριακού.

Στην δική του παρέμβαση ενώπιον της ολομέλειας της διάσκεψης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέφερε την ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ενώ αναφέρθηκε στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως διαρρέει από πηγές που βρίσκονται κοντά στην διαπραγμάτευση, ξεκάθαρη θέση για τις τουρκικές θέσεις διατύπωσε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επικαλέστηκε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για το Κυπριακό.

Διαβάστε επίσης 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ