Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ελλάδα…Doing Business

Ισχυροποίηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και βελτίωση του επιχειρείν… ∆εν αποτελεί ευχολόγιο, αλλά πραγματικότητα. Αν κάποιος πριν από χρόνια έλεγε ότι η χώρα θα μπορούσε να καταστεί τόπος επιχειρηματικής εξέλιξης, επενδυτικής ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας, σίγουρα αρκετοί θα μειδιούσαν.

Το κλίμα

Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το κλίμα έχει αναστραφεί. Παρά την πανδημία, οι κυβερνητικές προεργασίες και το επερχόμενο Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα ώστε η Ελλάδα να κεντρίσει το διεθνές ενδιαφέρον, ακόμη και αν φαντάζει ως μία μικρή κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματιστεί συμβάλλουν από τη μία στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και από την άλλη στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Έχει τεθεί σε εφαρμογή ολοκληρωμένο πλάνο για τη βελτίωση του διεθνούς δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, με στόχο την ισχυροποίηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση του επιχειρείν στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα διοργανώθηκε διαδικτυακή εκδήλωση από την Προεδρία της Κυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα «Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Doing Business. Μεταρρυθμίσεις, Στόχοι και Προκλήσεις στην Ελλάδα του σήμερα και του αύριο».

Οι κοµβικές µεταρρυθµίσεις

ΑΑΔΕ – Πλατφόρμα MyProperty: Λειτουργεί από τις αρχές Μαρτίου και έχει ήδη υποδεχθεί 1.000 δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (10-15% του συνόλου), ενώ δεν αποκλείεται με το τέλος Μαΐου να φτάσουν στις 2.000 οι δηλώσεις. Σκοπός να επεκταθεί και σε γονικές παροχές και δωρεές.

Ηλεκτρονική σύσταση ΙΚΕ: Η διαδικασία σύστασης ΙΚΕ απλοποιήθηκε περαιτέρω με τη θέσπιση της δυνατότητας αφενός να συστήνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της e-yms (με εξαίρεση μόνο τις περιπτώσεις που απαιτείται η χρήση του συμβολαιογραφικού εγγράφου), και αφετέρου να κάνει χρήση πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο. Σημειώνεται ότι η ΙΚΕ αποτελεί τον πιο δημοφιλή εταιρικό τύπο τόσο για τους εγχώριους επιχειρηματίες όσο και για τους ξένους επενδυτές. Ενδεικτικά, από την 1η/12/20 πάνω από 5.500 ΙΚΕ συστάθηκαν ηλεκτρονικά.

Πλατφόρμα e-Μetavivasi: Με δικαιούχο (owner) το Εθνικό Κτηματολόγιο, αυτήν τη στιγμή προετοιμάζεται η νέα πλατφόρμα των συμβολαιογράφων, όπου αγοραστής και πωλητής θα εξουσιοδοτούν τον συμβολαιογράφο να αντλεί ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά της αγοραπωλησίας. Δίνεται έμφαση στις διαλειτουργικότητες ώστε τα δικαιολογητικά να αντλούνται αυτόματα. Εξυπακούεται ότι θα διαλειτουργεί με την πλατφόρμα MyProperty της ΑΑΔΕ. Θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

e-Άδειες: Το e-Άδειες είναι το ενιαίο ψηφιακό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης (των γνωστών οικοδομικών αδειών) που λειτουργεί από τις 15/10/2018. Ήδη από τον Ιούνιο του 2020 το e-Άδειες διαλειτουργεί με την Αστυνομία και δεν χρειάζεται ο πολίτης ή ο μηχανικός να προσέρχεται στα Αστυνομικά Τμήματα για θεώρηση της άδειας. Εντός του επόμενου διμήνου θα διασυνδεθεί στο e-Άδειες και η Πυροσβεστική Υπηρεσία και κάθε πράξη θα γίνεται ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη του πολίτη ή του μηχανικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αμέσως μετά θα διασυνδεθούν ο e-ΕΦΚΑ και ο ΔΕΔΔΗΕ έτσι ώστε να μην απαιτούνται και πάλι πρόσθετες διαδικασίες με αυτούς τους φορείς. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 227.640 αιτήσεις.

ΓΕΜΗ – ΕΦΚΑ

Για πρώτη φορά διαλειτουργούν η Υπηρεσία Μίας Στάσης του ΓΕΜΗ (e-ΥΜΣ) με τον e-ΕΦΚΑ, έτσι ώστε τα νομικά πρόσωπα που συστήνονται να λαμβάνουν αριθμό Εργοδότη από τον e-ΕΦΚΑ. Έτσι, όπως μια εταιρεία λαμβάνει αριθμό ΓΕΜΗ και ΑΦΜ αυτόματα, έτσι θα λαμβάνει και αριθμό ΕΦΚΑ. Δεν απαιτείται πια η φυσική επίσκεψη στον ΕΦΚΑ, καμία υποβολή δικαιολογητικού, κανένα ραντεβού με την Υπηρεσία και καμία αναμονή, με αποτέλεσμα ο χρόνος να μειώνεται από περίπου τέσσερις ημέρες σε… μηδέν!

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος «Doing Business», φέρνοντας ως παράδειγμα μια σειρά δράσεων που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το υπουργείο σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. «Το Πρόγραμμα “Doing Business” έχει στόχο τη βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Περιβάλλον μέσα από τη μελέτη 11 συνολικά δεικτών».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κ. Άκης Σκέρτσος, τόνισε: «Από τον Οκτώβριο 2019, ειδικά επιφορτισμένη ομάδα ασχολείται συστηματικά με σκοπό στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που έχει θέσει τη χώρα σε τροχιά να αποκομίσει στην επόμενη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας περισσότερους βαθμούς από όσους αποκόμισε την τελευταία πενταετία».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ