Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Μειώθηκε το ιικό φορτίο των λυμάτων

Μικρή μείωση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται από την περασμένη Παρασκευή στις μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα, έπειτα από εννιά ημέρες ανοδικών τάσεων -από τις 5 έως τις 13 Μαΐου- από τη μέτρηση της 14ης Μαΐου και μετά διαφαίνεται τάση σταθεροποίησης ή και αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου των λυμάτων προς τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας στην πόλη.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 17/05 και της Τρίτης 18/05 είναι:
-Μειωμένη κατά 21% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Παρασκευής 14/05 και της Κυριακής 16/05.

-Μειωμένη κατά 22% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 10/05 και Τρίτης 11/05.

«Η σταδιακή μείωση στις τιμές του σχετικού ιικού φορτίου που μετράμε από την Παρασκευή 14 Μαΐου και έπειτα αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι, ώστε να πούμε -σε πρώτη φάση- πως ανακόπτεται η ανοδική τάση των προηγούμενων ημερών. Η περαιτέρω αποκλιμάκωση, που θα σημάνει μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, είναι το ζητούμενο. Καθώς οι συνθήκες -καιρικές και σε επίπεδο ανάπτυξης του εμβολιαστικού προγράμματος- γίνονται προοδευτικά πιο ευνοϊκές, η συναίσθηση της προσωπικής ευθύνης για την τήρηση των ελάχιστων μέτρων αυτοπροστασίας από τον ιό, τα οποία όλοι γνωρίζουμε, θα κρίνουν την πορεία και το πόσο ομαλά θα εξελίσσεται η μετάβαση στη νέα κανονικότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σχετικά με τις νέες παραμέτρους που η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ θα εκτιμά την επόμενη περίοδο, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε πως «από εδώ και στο εξής και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα που πολλοί άνθρωποι -πιθανότατα ανάμεσά τους άτομα νεαρής ηλικίας ασυμπτωματικά αλλά και εμβολιασμένα μεγαλύτερης ηλικίας- θα πηγαίνουν στα εξοχικά τους και στις παραλίες, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πώς αυτές οι προσωρινές αλλοιώσεις του πληθυσμού της πόλης, επιδρούν στη διαμόρφωση της επιδημιολογικής της εικόνας».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Η χαλάρωση οδήγησε σε αύξηση ιικού φορτίου

«Καμπάνα» κινδύνου για την χαλάρωση που οδήγησε σε αύξηση ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές της χώρας μας, έκρουσε νωρίτερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε ότι σε αυτές τις περιοχές δεν εμφανίστηκε κάποια «μαγική μετάλλαξη» αλλά υπήρξε χαλάρωση και ανέφερε πως σε μέρη όπως η Κρήτη, έναν πανέμορφο τουριστικό προορισμό, μπορεί να κάνει κακό στην τοπική οικονομία αλλά και στην οικονομία της χώρας.

«Πρέπει να προσέξουμε ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς διπλά και τριπλά», τόνισε ο καθηγητής και πρότεινε αντί για εφαρμογή τοπικών lockdown που θα «παίξει» στα διεθνή ΜΜΕ να γίνει στις εν λόγω περιοχές μια σοβαρή αστυνόμευση για την αποτροπή φαινομένων όπως κορωνο-πάρτι που προκαλούν έκρηξη της επιδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό, έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Μητσοτάκης: Τεράστιες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη δίνει το νέο αεροδρόμιο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ