Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Κ. Μητσοτάκης: Ο ΒΟΑΚ θα είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευασθεί στην Ευρώπη

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα εμβληματικό αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη, καθώς σήμερα από τα Χανιά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, παρουσίασαν τον σχεδιασμό για την δημιουργία του νέου Βόρειου Οδικού ‘Αξονα (ΒΟΑΚ) του νησιού καθώς και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στην παλιά πόλη των Χανίων, προβλέπει νέες χαράξεις, τούνελ- σήραγγες, γέφυρες και ανισόπεδους κόμβους.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα αλλά και την αναγκαιότητα του έργου και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να προχωρήσει το έργο. Ο κ Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον ΒΟΑΚ ως «το πιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη τον επόμενο αιώνα».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η δημιουργία του ήταν μια από τις προσωπικές προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε μέρος της χρηματοδότησης του έργου να είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε: «διαθέτουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιήσουμε ένα εργο, που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Ο ΒΟΑΚ θα είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευασθεί στην Ευρώπη.

Αν δεν προχωρήσουμε η Κρήτη θα μείνει αναπτυξιακά ακρωτηριασμένη. Για μένα ο ΒΟΑΚ είναι αδιαπραγμάτευτη αναπτυξιακή προτεραιότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την εμπειρία του στο θέμα της οδικής ασφάλειας που παρέχει ο υφιστάμενος ΒΟΑΚ και τόνισε ότι, « ο νέος ΒΟΑΚ θα είναι ο δρόμος του μέλλοντος». Από τα Χανιά ο Πρωθυπουργός ζήτησε την συνεργασία όλων ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, αναφέρθηκε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που δρομολογούνται στο νησί τονίζοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να κάνουμε πράξη το αναπτυξιακό μας όραμα για το νησί».

Παράλληλα εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας ωστόσο τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να μην υπάρχει εφησυχασμός. Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον πατέρα του Κωνσταντίνο και στο όραμα και εκείνου να αποκτήσει η Κρήτη ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Στην ομιλία του ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι στο τέλος του 2022 θα αρχίσουν τα πρώτα εργοτάξια του ΒΟΑΚ και μέσα στο 2024 θα εχουν αναπτυχθεί όλα τα εργοτάξια. Όπως ειπε ο νέος ΒΟΑΚ θα είναι μήκους 300 χιλιόμετρων και το εκτιμώμενο κόστος του 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα τόνισε ότι « έχουν εξασφαλισθεί οι πιστώσεις για το έργο, η ολοκληρωμένη χάραξη και προχωρά η μελετητική ωριμότητα».

Τα τεχνικά στοιχεία παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Ειδικότερα, για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο το έργο περιλαμβάνει: 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης με συνολικό πλάτος 21,5 μέτρα και κεντρική νησίδα. 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων, 10,80 χιλιόμετρα νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος, 20 νέους ανισόπεδους κόμβους και αναβάθμιση των υπαρχόντων ανισόπεδων κόμβων στις παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.

Ο νέος ΒΟΑΚ που θα συνδέει την Δυτική με την Ανατολική Κρήτη, θα έχει σε όλο το μήκος του προστατευτικό διαχωριστικό ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας, φωτισμό και με την ολοκλήρωση του θα αναβαθμίσει το επίπεδο ασφάλειας και μεταφορών στο νησί.

Για την υλοποίηση του θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ ποσό 427 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μελετητική ωριμότητα, η χάραξη του δρόμου, η κατάθεση Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 427 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργεί την αισιοδοξία για το πολύπαθο έργο. Το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος, θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης, για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, η Β΄ φάση του διαγωνισμού ξεκίνησε και έχει κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων στο αρμόδιο Υπουργείο, ενώ το τμήμα Νεάπολη – ‘Αγιος Νικόλαος, θα γίνει με ΣΔΙΤ. Παράλληλα έχουν ανατεθεί και οι μελέτες για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών με την υλοποίηση του έργου αλλά και ολόκληρου του ΒΟΑΚ θα επιτευχθεί: Σημαντική μείωση των ατυχημάτων, που βαρύνουν τον σημερινό άξονα, ιδίως με θανατηφόρα ατυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς. Σημαντική μείωση στον χρόνο των μετακινήσεων μεταξύ των κύριων πόλων του βόρειου μετώπου της Κρήτης στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά και θα βελτιώσει την άνεση των μετακινήσεων, προσφέροντας καλύτερο και ελκυστικότερο επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στους χρήστες. Μείωση κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης, του οποίου αποτελεί τον κορμό. Ανοδική πορεία της ανάπτυξης της Κρήτης μέσω της αυξημένης κινητικότητας και δυνατοτήτων αξιόπιστης προσπέλασης των τουριστικών και λοιπών οικονομικών πόλων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των σχετικών προγραμμάτων. Ουσιαστική συνδρομή στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, μειώνοντας τις πιέσεις που προκαλούνται από τον υφιστάμενο οδικό άξονα στην ποιότητα του περιβάλλοντος στην βόρεια ακτή του νησιού, η οποία είναι αναπτυγμένη τουριστικά.

Το έργο θα είναι περιβαλλοντικά φιλικό στην ανάπτυξή και λειτουργία του, προσφέροντας την συνολικά επωφελέστερη συγκοινωνιακή λύση. Ο υπάρχων σήμερα Βόρειος Οδικός ‘Αξονας Κρήτης άρχισε να κατασκευάζεται την δεκαετία του 1970 και παρά τις παρεμβάσεις βελτίωσης, σε πολλά σημεία του παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Στην παρουσίαση του νέου Βόρειου Οδικού ‘Αξονα παρόντες ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, υποδομων Γιάννης Κεφαλογιάννης βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων από όλο το νησί.

Λεπτομέρειες για το νέο ΒΟΑΚ, είχε δώσει νωρίτερα, η Διευθύντρια Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Ευγενία Καλοφωλιά. Μεταξύ άλλων, είχε πει στο zarpanews.gr:

“Σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου το πλάτος θα είναι 21,5 μέτρα, που περιλαμβάνουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,5 μέτρων η καθεμία. Επίσης, από μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης σε κάθε κατεύθυνση πλάτους 2,5 μέτρων και μια κεντρική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο σκυροδέματος στη μέση.

Το τμήμα Σούδα –Βρύσσες είναι μήκους 25,7 χιλιομέτρων. Η αρχή του είναι εκεί που τελειώνει το κατασκευασμένο τμήμα της παράκαμψης Χανίων και το τέλος του στις Βρύσσες. Περιλαμβάνει έξι ανισόπεδους κόμβους και η πυκνότητα είναι περίπου ένας κόμβος ανά πέντε χιλιόμετρα. Πρόκειται για τον ανισόπεδο κόμβο Πλατανίου, τον ανατολικό ανισόπεδο κόμβο Απτέρων που θα εξυπηρετεί την κίνηση από και προς Χανιά, τον δυτικό ανισόπεδο κόμβο Απτέρων που θα εξυπηρετεί την κίνηση από και προς Ρέθυμνο. Επίσης προβλέπονται ανισόπεδοι κόμβου Καλυβών, Αγίων Πάντων και Βάμου.

Επίσης στο τμήμα αυτό υπάρχουν σήραγγες συνολικού μήκους 3,9 χιλιομέτρων, περίπου 2 χιλιόμετρα ανά κατεύθυνση. Η σημαντικότερη σήραγγα θα είναι στα Άπτερα, κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο. Έχουμε λάβει αδειοδότηση από την Αρχαιολογία, γιατί υπάρχει μεγάλο υπερκείμενο ύψος και δεν ενοχλείται ο αρχαιολογικός χώρος”, ανέφερε η κ. Καλοφωλιά στο zarpanews.gr.

Το στέλεχος του Υπουργείου περιέγραψε και το τμήμα Βρύσσες – Ατσιπόποπουλο:

“Το δεύτερο τμήμα είναι από τις Βρύσσες ως το Ατσιπόπουλο, μήκους 21,6 χιλιομέτρων. Ξεκινάει μετά το τέλος του ανισόπεδου κόμβου των Βρυσσών και τελειώνει στην αρχή της κατασκευασμένης παράκαμψης Ρεθύμνου. Έχει δύο ανισόπεδους κόμβους, στη Γεωργιούπολη και στην Επισκοπή. Επειδή είναι περιοχή με σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, ο δρόμος πηγαίνει νοτιότερα από αυτό που υπάρχει τώρα.
Στο τμήμα επίσης έχουμε σήραγγες μήκους 9,6 χιλιόμέτρων.”

Όπως ανέφερε στο zarpanews.gr, η κα Καλοφωλιά η απόσταση Χανίων – Ρεθύμνου θα υποστεί μικρή μείωση με τη νέα χάραξη του δρόμου, αν και μεγάλο μέρος του θα χρησιμοποιεί τον ήδη υπάρχοντα ΒΟΑΚ.

“Η συνολική απόσταση από τα Χανιά ως το Ρέθυμνο θα είναι μικρότερη, γύρω στα 50 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν και οι παρακάμψεις που θα υποστούν βελτίωση. Αλλά η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο δρόμος θα έχει σχεδιαστεί με ταχύτητα μελέτης 100 χιλιομέτρων την ώρα, που σημαίνει ότι η λειτουργική ταχύτητα θα είναι 30% παραπάνω περίπου. Όπου ήταν εφικτό, χρησιμοποιήσαμε τον υφιστάμενο ΒΟΑΚ. Στο τμήμα Σούδα – Βρύσσες, το 58% περίπου κατασκευάζεται με ενσωμάτωση του υφιστάμενου ΒΟΑΚ και το 42% είναι νέος δρόμος. Παντού υπάρχει παράπλευρο δίκτυο που εξυπηρετεί όλες τις οικιστικές περιοχές.”

Όσο για τα διόδια, θα εισπράττονται ηλεκτρονικά με τη χρήση συστήματος που θα χρεώνει τα αυτοκίνητα, καταγράφοντας από ποιον κόμβο μπαίνουν και σε ποιον κόμβο βγαίνουν από τον δρόμο. “Θα υπάρχουν διόδια σίγουρα στην αρχή και στο τέλος του αυτοκινητοδρόμου”, είπε η κα Καλοφωλιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ