Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τη MED7: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας

Mήνυμα στην Τουρκία έστειλε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που διεξάγεται στο Καβούρι.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία είναι ένας βαθμός αποκλιμάκωσης και απαιτούνται αναλογικά βήματα, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει από την Αγκυρα εποικοδομητική λογική και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, απορρίπτοντας την προοπτική λύσης δύο κρατών που αντιβαίνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για τη Λιβύη τάχτηκε υπέρ της απομάκρυνσης των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, δήλωσε ότι «ασχοληθήκαμε πολύ με την εκστρατεία εμβολιασμού και η απόφαση της ΕΕ για αγορά και διανομή των εμβολίων, είναι ένδειξη αλληλεγγύης και βλέπουμε τα οφέλη της».

Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει προσχωρήσει αρκετά και εμβολιάζονται περίπου 100.000 άνθρωποι την ημέρα. Τόνισε ότι όφελος όλων είναι να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική ζωή και το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι για το συμφέρον μας, για να μπορεί ο κόσμος να ταξιδεύει στις χώρες μας.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως έχουν αποσταλεί επιστολές από την Κροατία και τη Σλοβενία για να ενταχθούν και η MED7 να γίνει MED-9.

Μιλώντας για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, γιατί είναι μεγάλη η πίεση που ασκείται σε χώρες που είναι τα σύνορα της ΕΕ από απελπισμένους ανθρώπους που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πιέσεων.
Στην ατζέντα της υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, του ευρωπαϊκού πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνεργασίας με τις χώρες Νότιας Γειτονίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ