Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στην Ελβετία με μικρές προσδοκίες

Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντώνται σήμερα με το Reuters να επισημαίνει πως δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για την επίτευξη σημαντικής προόδου κατά την συνάντηση αυτή, ενώ πιθανές θεωρούνται οι “μεγάλες διαφωνίες”.

Η πρώτη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να κρατήσει 4-5 ώρες ή και ακόμη περισσότερο, καθώς θα συζητούν τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παρεμβάσεις σε εκλογές.

Ένδειξη της τεταμένης σχέσης των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι δεν θα παρατεθεί κανένα γεύμα και οι δύο ηγέτες θα δώσουν στη συνέχεια ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου, αντί για μία κοινή.

Η συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας) στη Βίλα Λα Γκρανζ, μια κομψή έπαυλη μέσα σε ένα πάρκο 300 στρεμμάτων.

Ο Πούτιν θα φτάσει πρώτος στην έπαυλη, όπου οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ελβετίας Γκι Παρμελέν, προτού να ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους στη βιβλιοθήκη με τα ιστορικά, δερματόδετα βιβλία – πολλά από αυτά είναι γραμμένα στα κινεζικά, τα γαλλικά, τα περσικά ή τα τουρκικά.

Μπάιντεν και Πούτιν θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών, τον Αμερικανό Άντονι Μπλίνκεν και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και από τους διερμηνείς, ενώ στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες θα διευρυνθούν.

Στη  ήσυχη αυτή Ελβετική πόλη θα αναπτυχθούν 3.000-3.500 αστυνομικοί και άλλα μέλη υπηρεσιών ασφαλείας.

“Δεν περιμένουμε μεγάλα αποτελέσματα από αυτή την συνάντηση”, δήλωσε Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους επί του αμερικανικού προεδρικού αεροσκάφους Air Force One καθώς ο Μπάιντεν μετέβαινε στην Γενεύη, σημειώνοντας ότι οι δύο πρόεδροι αναμένεται να συζητούν για τέσσερις ή πέντε ώρες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να ανατεθεί σε ομάδες εργασίας η εξέταση συγκεκριμένων ζητημάτων “σε τομείς όπου η συνεργασία μπορεί να προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα και να κάνει ασφαλέστερο τον κόσμο”.

Συμπλήρωσε ότι ο Μπάιντεν θα ορίσει επίσης τους τομείς ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος, στους οποίους μια παρεκτροπή της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει απάντηση. Άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα τον Απρίλιο με το οποίο δίνεται μεγάλο περιθώριο στην Ουάσινγκτον για να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα.

“Δεν είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθούν συμφωνίες”, δήλωσε από την άλλη πλευρά ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, ο Γιούρι Ούσακοφ.

Ο Βλαντίμιρ Φρολόφ, Ρώσος πρώην διπλωμάτης, δήλωσε στο Reuters ότι ο Πούτιν θέλει σχέσεις σεβασμού και να αντιμετωπίζεται όπως τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης τα χρόνια του 1960-1980, με “μια συμβολική αναγνώριση της γεωπολιτικής ισότητας της Ρωσίας με τις ΗΠΑ”.

“Σε αντάλλαγμα, αυτοί (η Μόσχα) θα ήταν πρόθυμοι να περιορίσουν τις τρέλες”, πρόσθεσε ο Φρολόφ, διευκρινίζοντας ότι εννοεί “όχι δηλητηριάσεις, όχι σωματική βία, όχι συλλήψεις/απαγωγές Αμερικανών και Ρώσων πολιτών. Όχι ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική”.

Διαβάστε ακόμα

Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν : Απίθανο να αποδώσει χειροπιαστές συμφωνίες

Bιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο στη δήλωση της Συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ