Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Το colpo grosso Μητσοτάκη για την επανεκλογή

Πριν από δύο εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε σε μια σειρά διαδικασιών εντός Νέας ∆ημοκρατίας. Πολλοί πίστεψαν ότι έθεσε τον κομματικό μηχανισμό σε διαδικασία εκλογών. ∆εν είναι ακριβώς έτσι. Η κατάληξη θα είναι οι εκλογές, αλλά δεν θα είναι άμεσα.

Tου Παντελή Περιβολάρη
Ο πρωθυπουργός έχει βάλει μπροστά τις μηχανές εν όψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών

Σε λίγο καιρό συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που η Νέα ∆ημοκρατία κέρδισε τις εκλογές. Συνεπώς το διάστημα ζωής της παρούσας κυβέρνησης θα είναι μικρότερο από αυτό που αφήνει πίσω. Ο εκλογικός μηχανισμός άναψε τις μηχανές, αλλά όχι για άμεσες διαδικασίες. Ο πρωθυπουργός βεβαίως έχει ένα σχέδιο για να φτάσει σε αυτές προς το τέλος της τετραετίας και αυτό είναι το εξής:

1) Εσωκομματικές εκλογές και συνέδριο. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν γίνει οι διαδικασίες με στόχο να στελεχωθούν με νέα πρόσωπα όλα τα πολιτικά πρόσωπα του κόμματος. Κατόπιν θα αρχίσει να φτιάχνεται το πρόγραμμα και να καταρτίζονται οι λίστες για τα ψηφοδέλτια.
2) Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να τρέξει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή η διαδικασία προκειμένου να πέσει χρήμα στην αγορά. Να αναστηλωθεί η οικονομία, να πάρουν πίσω τη χασούρα όσοι ζημιώθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, να υπάρξει προοπτική και ελπίδα έτσι ώστε να αναθερμανθεί και η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το μεγαλύτερο μέρος του 40% που τον στήριξε στις προηγούμενες εκλογές.
3) Ανασχηματισμός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να κάνει έναν δομικό ανασχηματισμό, ο οποίος μόνο μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να γίνει. Γιατί το λέμε αυτό; ∆ιότι, για παράδειγμα, η ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Τουρισμού μπορεί τότε μόνο να αλλάξει. Αν έχουμε νέο υπουργό Παιδείας θα πρέπει αυτός να «τρέξει» τις ετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά, τις προσλήψεις καθηγητών κ.λπ. Αν έχουμε αλλαγή στο υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει ο νέος υπουργός να προετοιμάσει την τουριστική σεζόν του 2022 και αυτές οι ετοιμασίες θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο και έπειτα.

Πρόσωπα

Ποια, όμως, θα είναι τα πρόσωπα που θα αλλάξουν; ∆εν είναι τυχαίο που αναφέραμε τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την πορεία τους στα δύο υπουργεία και η κυρία Κεραμέως και ο κ. Θεοχάρης. Όπως επίσης θεωρείται ότι επιτυχώς έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του στο υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος χαίρει και μεγάλης δημοφιλίας στην ελληνική κοινωνία.
Από εκεί και πέρα έχουν ακουστεί τα ονόματα του ∆ημήτρη Αβραμόπουλου και της Άννας ∆ιαμαντοπούλου ότι μπορεί να πάρουν υπουργεία. Ο πρώτος, μάλιστα, πριν από λίγο καιρό είχε διαβεί και την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Μετακίνηση σε παραγωγικό υπουργείο ακούγεται ότι μπορεί να υπάρξει για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, όπως και μετακίνηση του Άκη Σκέρτσου σε υπουργείο – για παράδειγμα στο υπουργείο Υγείας.

Τι θα σημαίνει αυτό; Ότι στο Μαξίμου και στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος» οι Λιβάνιος, ∆ημητριάδης θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο. Ο Λιβάνιος είναι αυτός που θα κάνει τον εκλογικό σχεδιασμό, κάτι που άλλωστε είχε κάνει και ως διευθυντής μηχανογράφησης στη Νέα ∆ημοκρατία. Επίσης ακούγεται ότι μπορεί να αναβαθμιστεί ως υφυπουργός ο Μιχάλης Μπεκίρης, διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Βουλή, και ο Αντώνης Μυλωνάκης, γενικός γραμματέας στη Βουλή. Κοντά στον πρωθυπουργό είναι ο Μακάριος Λαζαρίδης -φίλοι από παλιά και πάντα στενοί συνεργάτες- και δεν θα είναι έκπληξη η ανάληψη θέσης υφυπουργού. Επίσης μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση νέων βουλευτών, όπως ο Κώστας Κυρανάκης. Ο πρωθυπουργός, πάντως, τελευταία στο Μαξίμου βλέπει πολλούς βουλευτές. ∆εν αποκλείεται να έχουμε ένα ιδιότυπο «casting». Στον επερχόμενο ανασχηματισμό θα δούμε και γεωγραφικά κριτήρια να λαμβάνονται υπόψη. Περιοχές όπως η ∆υτική Μακεδονία, η Θράκη, το Νότιο Αιγαίο και τα ∆ωδεκάνησα δεν εκπροσωπούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο, ειδικά μετά τις αποχωρήσεις από αυτό των κ. Βρούτση και Κόνσολα.

Με τον ανασχηματισμό θα κλείσουν όλα τα εκλογικά σενάρια, για τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η κυβέρνηση σήμερα έχει πολύ σημαντική αποδοχή και αντοχή. Έχει μια αναγνώριση που υπερβαίνει τα κομματικά όρια. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας καθησυχάζει, γιατί όσο σημειώνονται επιτυχίες τόσο πολλαπλασιάζονται και οι προσδοκίες. Και τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ήταν τόσο πυκνά σε αποτελέσματα που οι πολίτες τα θεωρούν περίπου δεδομένα, και έτσι επιτεύγματα πρόσφατα μπορεί να φαντάζουν ήδη μακρινά και φυσικά οι προσδοκίες των πολιτών συνέχεια αυξάνονται.

Έχουμε, λοιπόν, ένα σημαντικό χρέος να κεφαλαιοποιήσουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη θεμελιώνοντας το έργο της κυβέρνησης στη συνείδηση του πολίτη. Και σε αυτόν τον διαρκή αγώνα να αναμετρηθούμε όχι μόνο με το παρόν αλλά και με το μέλλον, ως προς τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από μας».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ