Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

«Η μετάλλαξη Δέλτα θα πλήξει νέους και ανεμβολίαστους» – Ανησυχία για Κρήτη, στο τραπέζι rapid test για ταξιδιώτες [vids]

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία κατ’ αρχήν στο Ηράκλειο για τη μετάλλαξη – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη Τσιόδρα και Χαρδαλιά.Έντονη ανησυχία κυριαρχεί στις υγειονομικές αρχές για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία μέρα με τη μέρα κερδίζει έδαφος στη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μέσα σε μόνο μία ημέρα τα κρούσματα κορονοϊού της μετάλλαξης Δέλτα τριπλασιάστηκαν. Για το λόγο αυτό, στο τραπέζι των ειδικών έπεσε η πρόταση να γίνονται rapid test σε όσους ταξιδιώτες φτάνουν στη χώρα μας από χώρες που η ινδική μετάλλαξη κυριαρχεί, προκειμένου να μην υπάρξει ραγδαία διασπορά του στελέχους.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη ειδικά στο Ηράκλειο

Μόνο σε ένα 24ωρο εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό στους ειδικούς. Αναλυτικότερα, 15 κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, 1 στην Αθήνα, 1 στη Θεσσαλονίκη και 1 σε πύλη εισόδου. Θεωρείται μάλιστα σχεδόν βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός σύντομα θα αυξηθεί με τις νέες διαγνώσεις.

 Ανεμβολίαστοι νέοι τα κρούσματα στο Ηράκλειο

Τα 15 άτομα με τη μετάλλαξη στο Ηράκλειο είναι νεαρής ηλικίας (έως 28 ετών) και δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Μάλιστα πρόκειται για μικρές συρροές κρουσμάτων, μέσα σε οικογένειες ή σε εργασιακούς χώρους που εντοπίστηκαν έπειτα από ιχνηλάτηση καθώς ήδη στο Ηράκλειο είχαν εντοπιστεί 4 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική μετάλλαξη).

Υπήρξαν φωνές ανάμεσα στους ειδικούς που τόνιζαν πως πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα στην περιοχή, όμως τελικά οι ειδικοί δεν κατέληξαν σε αυτή την εισήγηση.

Θα πλήξει νέους και ανεμβολίαστους – Μόνο όπλο ο πλήρης εμβολιασμός

O καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες, και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε, τονίζοντας ότι το μοναδικό μας όπλο -μέχρι να δαμάσουμε την πανδημία- για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.

«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο μειωμένος εμβολιασμός, με μία δόση, παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», συμπλήρωσε ο κ. Σουρβίνος.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική, αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης.

Τέλος, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

Βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης της Πέμπτης ήταν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην Κρήτη, τα οποία είναι αρκετά χαμηλά. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ηράκλειο (το οποίο προκαλεί ανησυχία) πλήρως εμβολιασμένο είναι μόλις το 25,36% των πολιτών.

Για το λόγο αυτό οι δήμαρχοι του νησιού ενημερώθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού στο νησί καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη. Μάλιστα τους ζητήθηκε να υπάρξουν προτάσεις για να εμβολιαστούν οι πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θόδωρος Λιβάνιος, περιφερειάρχες και δήμαρχοι της Κρήτης.

Σκέψεις για rapid test σε όσους εισέρχονται από χώρες που κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από τους ειδικούς να φτιαχτεί λίστα με χώρες στις οποίες κυριαρχεί σε μεγάλα ποσοστά η μετάλλαξη Δέλτα, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία και η Πορτογαλία και για να εισέλθει από κάποιος ταξιδιώτες από αυτές στην Ελλάδα να απαιτείται έλεγχος με rapd test στις πύλες εισόδου.

Η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις

Tη γονιδιωματική ανάλυση σε 564 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 11 Μαΐου 2021 έως 16 Ιουνίου 2021, ολοκλήρωσε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Από τον έλεγχο των 564 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 326 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC και 155 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 326 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 305 αφορούν στο Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 3 αφορούν στο B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02) και 18 αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02), δηλαδή την ινδική μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία αριθμεί συνολικά 29 κρούσματα μέχρι και τις 16 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως τα 15 από τα 18 στελέχη, που εντοπίστηκαν το διάστημα 11 Μαΐου – 16 Ιουνίου, αφορούν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, ένα δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, ένα από τη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ