Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις στον OPEC+ – Φόβοι για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου

Σε αναβολή χωρίς τον ορισμό νέας συνεδρίασης και χωρίς συμφωνία οδηγήθηκε η σύνοδος του ευρύτερου καρτέλ πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC+, με τον οργανισμό να εισέρχεται σε φάση κρίσης και την αγορά πετρελαίου να παραμένει με “στενά όρια” όσον αφορά την προσφορά αργού, παρά την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Αρκετές ημέρες έντονων συζητήσεων δεν έλυσαν τις διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Bloomberg συμμετέχοντες στις συζητήσεις, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Σύμφωνα με δήλωση του γενικού γραμματέα του OPEC, Μοχάμαντ Μπαρκίντο, δεν έχει ορισθεί νέα ημερομηνία συνεδρίασης.

Βασικό αποτέλεσμα της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, για την ώρα, είναι ότι ο OPEC+ δεν θα αυξήσει την παραγωγή του τον Αύγουστο, στερώντας την παγκόσμια οικονομία από σημαντικούς νέους ενεργειακούς πόρους, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η κατάσταση είναι ρευστή και ο οργανισμός θα μπορούσε να επανενεργοποιήσει τις συνομιλίες οποιαδήποτε στιγμή. Με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% το τρέχον έτος και να βαδίζουν προς τα 80 ευρώ το βαρέλι, το καρτέλ πιθανόν να υποστεί πιέσεις από χώρες – καταναλωτές οι οποίες θα ανησυχήσουν για την επίδραση στον πληθωρισμό.

Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent ενισχυόταν κατά 0,9% στα 76,84 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο στις 6.25 μ.μ. ώρα Ελλάδος, στα υψηλότερα επίπεδά της από το 2018.

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων αποτελεί σημαντική αποτυχία για τη λειτουργία του καρτέλ, με την ένταση μεταξύ Ριάντ και Αμπού Ντάμπι να είναι τόσο έντονη που να αποτρέπει κάθε συμβιβασμό και να κάνει ορατό το φάσμα ενός πιθανού πολέμου τιμών.

Μολονότι τα Ην. Αραβικά Εμιράτα συμφωνούν στην ανάγκη αύξησης της παραγωγής, διαφωνούν με τη Σαουδική Αραβία για τον επιμερισμό ανά χώρα της συγκεκριμένης αύξησης.

Τα Εμιράτα έχουν παραγωγική δυνατότητα περί τα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ωστόσο με βάση τη συμφωνία στο πλαίσιο του OPEC+ από το 2020, η πραγματική παραγωγή του έχει περιοριστεί κατ’ ανώτατο όριο στα 2,59 εκατ. βαρέλια ημερησίως (μέχρι τα τέλη του 2020) και στα 2,74 εκατ. από τις αρχές του 2021.

Τα ΗΑΕ – τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στο πλαίσιο του OPEC – θεωρεί το συγκεκριμένο όριο “άδικο” και ζητεί ανυποχώρητα αλλαγή του ώστε να αντανακλά τις “τρέχουσες παραγωγικές δυνατότητες”.

Πέρσι, τα Εμιράτα αντιστάθηκαν στα σχέδια της πλειοψηφίας των χωρών του OPEC για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά λόγω της πανδημίας, ενδυναμώνοντας την πεποίθηση ότι ίσως εγκατέλειπαν το καρτέλ.

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ενισχύθηκε και από μια κίνηση της Σαουδικής Αραβίας, νωρίτερα σήμερα, η οποία περιόρισε την ελευθερία του εμπορίου εντός των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).

Σε μια κίνηση που είχε ξεκάθαρα στο στόχαστρο τα Εμιράτα, το Ριάντ τροποποίησε τους κανόνες για τους δασμούς στις εισαγωγές από τις χώρες του GCC, αποκλείοντας προϊόντα που παράγονται σε ζώνες ελεύθερου εμπορίου (με συμμετοχή του ντόπιου εργατικού δυναμικού μικρότερη του 25%), αλλά και προϊόντα που έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ.

Τα ΗΑΕ ομαλοποίησαν πρόσφατα τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ.

Διαβάστε ακόμα

Αφγανιστάν: Aφγανοί στρατιώτες καταφεύγουν στο Τατζικιστάν έπειτα από μάχες με τους Ταλιμπάν

Ερντογάν: Σε ΗΠΑ και ΕΕ πληρώνουν 100 ευρώ για να εμβολιαστούν, εμείς είπαμε «όχι»



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ