Την ώρα που η Βρετανία πλησιάζει προς την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού στις 19 Ιουλίου, ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ προειδοποιεί τις χώρες να άρουν αργά τους περιορισμούς έτσι ώστε «να μην χάσουν όσα έχουν κερδίσει».
Τα σχόλια του επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ, Mike Ryan, δεν στοχεύουν άμεσα στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Συνάδουν όμως με τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας που υποστηρίζουν ότι η Αγγλία κινείται πολύ γρήγορα σε μια εποχή που αυξάνονται οι λοιμώξεις.
Η ιδέα να αφήσουμε τους ανθρώπους να μολυνθούν με τον κορωνοϊό νωρίτερα και όχι αργότερα είναι «επιδημιολογική ανοησία», προσθέτει ο ίδιος .
Ο ΠΟΥ, κατά την ενημέρωσή του, κάλεσε για άλλη μια φορά τις χώρες να μοιράζονται τα εμβόλια του Covid-19 για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ατόμων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος πριν επεκτείνουν τα προγράμματα εμβολιασμού στα παιδιά.
Ο Ryan σημείωσε ότι συγκεκριμένες χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19, σε συνδυασμό με την άρση των περιορισμών, απειλούνται από ένα «τοξικό μείγμα».
Επισήμανε ακόμα ότι αυτή είναι μια εποχή που απαιτεί εξαιρετική προσοχή, αλλά πρόσθεσε ότι κάθε έθνος έπρεπε να λάβει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβει εναντίον του Covid-19 και την άρση των περιορισμών.
Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το «τραγικό ορόσημο» των τεσσάρων εκατομμυρίων καταγεγραμμένων θανάτων από Covid-19, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς υψηλότερος.
«Ο κόσμος βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο σε αυτήν την πανδημία. Μόλις περάσαμε το τραγικό ορόσημο των τεσσάρων εκατομμυρίων καταγεγραμμένων θανάτων του Covid-19, οι οποίοι πιθανώς υποτιμούν το συνολικό αριθμό των θυμάτων », δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε συνέντευξη τύπου στα κεντρικά γραφεία στη Γενεύη.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ryan προειδοποίησε για μια «πρόωρη βιασύνη» για επιστροφή στην κανονικότητα. «Είμαι πολύ χαρούμενος για τις χώρες που το ελέγχουν. Αλλά παρακαλώ σκεφτείτε όσους ζουν χωρίς εμβόλια.
«Όλες οι χώρες της Αμερικής, έχουν ακόμα σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα την εβδομάδα. Δεν τελείωσε. Το ίδιο και στην Ευρώπη, έχουμε μισό εκατομμύριο κρούσματα την εβδομάδα. Δεν είναι ότι αυτό το πράγμα έχει φύγει» είπε χαρακτηριστικά.
Το ζήτημα του «πώς, πότε και πόσο γρήγορα» αίρονται οι περιορισμοί κατά του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο έχει τεθεί εκ νέου επί τάπητος, εν μέσω της αναζωπύρωσης που συνδέεται με την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.
Ορισμένες χώρες που έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς σε θέματα όπως η μάσκα, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν.