Η κυβέρνηση καλείται να βρει λύση και… χώρους.
Άμεσα αναζητεί το υπουργείο Τουρισμού καταλύματα καραντίνας σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου ύστερα από το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη δωματίων, στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν τουρίστες, οι οποίοι εντοπίζονται θετικοί στον κορονοιό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα.
Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης που επικρατεί στην Πάρο είναι το γεγονός ότι ενώ σε άλλα νησιά αναζητούνται από 25 έως 40 δωμάτια, στην Πάρο αναζητούνται έως και 130!
Και μπορεί ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης να επέμεινε λίγο νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις στη Μύκονο, ωστόσο το υπουργείο έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να συμπληρώσει τον κατά τα φαινόμενα ελλιπή κατάλογο καταλυμάτων καραντίνας σε συγκεκριμένα νησιά, αναρτώντας σήμερα Δευτέρα στη «Διαύγεια» τη σχετική πρόσκληση με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων εντός του 24ώρου.
«Δεν υπάρχουν ακυρώσεις στη Μύκονο. Υπάρχουν ακυρώσεις στη φαντασία όσων διαδίδουν ή γράφουν αυτά τα πράγματα. Μίλησα με την πρόεδρο των ξενοδόχων και με επαγγελματίες του νησιού και οι ακυρώσεις παραμένουν όσες ήταν τις προηγούμενες ημέρες. Για ακυρώσεις μιλούν μόνο όσοι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις» είπε στη Βουλή ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι το ελληνικό τουριστικό προιόν είναι ασφαλές καθώς «είμαστε διαρκώς από πάνω και αξιολογούμε την κατάσταση, η οποία είναι δυναμική».
Ο υπουργός Τουρισμού δεσμεύτηκε ότι κάθε αδυναμία θα διορθώνεται και θα θεραπεύεται: «Δεν υποσχεθήκαμε ποτέ και σε κανέναν οτι αυτό το καλοκαιρι θα είναι εύκολο. Αυτό είναι που ξεχωρίζει τη χώρα μας, ότι κάνουμε ό,τι χρειάζεται και συνεργαζόμαστε με την Πολιτική Προστασία ώστε όπου μας υποδεικνύει να βάζουμε περισσότερα ξενοδοχεία καραντίνας» σημείωσε.
Μιλώντας για τις υπό διόρθωση αδυναμίες, ανέφερε τη μεταφορά κρουσμάτων μέσω ακτοπλοίας με ασφάλεια, ανακοινώνοντας πως ζητήθηκε από τους γιατρούς να προτείνουν τη μεθοδολογία «ώστε να διορθώσουμε αυτήν την κατάσταση».
Ο κ. Θεοχάρης υπεραμύνθηκε για ακόμα μία φορά του επιχειρήματος ότι ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την έξαρση των κρουσμάτων σημειώνοντας ότι η αύξηση σε μη τουριστικές χώρες ή σε χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους, δεν οφείλεται στον τουρισμό, αλλά στη μετάλλαξη Δέλτα, την οποία χαρακτήρισε ως «μία πανδημία μέσα στην πανδημία».
Σε αναζήτηση καταλυμάτων καραντίνας
Πρόσθετα τουριστικά καταλύματα καραντίνας αναζητεί το υπουργείο Τουρισμού με σημερινή του πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένους προορισμούς και ειδικότερα
- Εεντός των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων Κρήτης καθώς και εντός των Νήσων έως 30 δωμάτια σε κάθε ΠΕ.
- Κερκύρας εως 40 δωμάτια,
- Πάρου έως 130 δωμάτια,
- Μυκόνου έως 30 δωμάτια,
- Νάξου έως 30 δωμάτια,
- Σκοπέλου έως 25 δωμάτια και
- Αλοννήσου έως 25 δωμάτια.
Τα τουριστικά καταλύματα πρέπει να ανήκουν σε κατηγορία κατάταξης τουλάχιστον 2 αστέρων ή 2 κλειδιών και όσα επιλεγούν θα δεσμεύονται αποκλειστικά για τη φιλοξενία φυσικών προσώπων – επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού COVID-19 και των στενών επαφών τους. Η παροχή γευμάτων είναι υποχρεωτική. Τυχόν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός αυτών των τουριστικών καταλυμάτων θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους διαμένοντες στο κατάλυμα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται από το προσωπικό όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας τόσο κατά την παρασκευή φαγητού όσο και κατά τη διανομή του σε δίσκους που θα τοποθετούνται έξω από την πόρτα κάθε δωματίου. Επισημαίνεται ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια/κυλικεία/σνακ μπαρ), εφόσον υφίστανται, θα λειτουργούν μόνο ως παρασκευαστήρια γευμάτων.
Οι μισθώσεις θα διαρκέσουν το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2021. Εφόσον την 31η Οκτωβρίου 2021 διαμένουν πρόσωπα στα ως άνω καταλύματα και μέχρι τη συμπλήρωση των αναγκαίων ημερών διαμονής που έχουν οριστεί για το καθένα εξ αυτών από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, καταβάλλεται από το Υπουργείο Τουρισμού πρόσθετη οικονομική αποζημίωση.
Το κόστος αποζημίωσης υπολογίζεται ανά δωμάτιο και διαμορφώνεται σε 15 ευρώ/ημέρα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ όταν τα δωμάτια είναι κενά και προσαυξάνεται κατά 45 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου κόστους σίτισης και ΦΠΑ, όταν γίνεται χρήση των δωματίων.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι δικαιούχοι θα λάβουν, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής των προβλεπόμενων δικαιολογητικών προκαταβολή, ίση με το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στη μίσθωση του συνόλου των δωματίων επί του κόστους μίσθωσης κενού δωματίου, ήτοι 15 ευρώ/δωμάτιο, για όλο το χρονικό διάστημα μίσθωσης.
Τα δωμάτια φιλοξενίας των ατόμων σε καραντίνα πρέπει να έχουν φυσικό επαρκή αερισμό. Εάν δεν είναι εφικτός ο φυσικός αερισμός, θα πρέπει ο τεχνητός αερισμός να παρέχει 100% φρέσκο αέρα χωρίς ανακύκλωση. Κάθε άτομο θα πρέπει να διαμένει σε ξεχωριστό δωμάτιο με εσωτερική ατομική τουαλέτα εξοπλισμένη με υγρό σαπούνι και νερό. Εάν δεν είναι δυνατόν τα άτομα της ίδιας οικογένειας να τεθούν σε καραντίνα σε ξεχωριστά δωμάτια, τότε θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρεβατιών απόσταση 1 μέτρου. Τα άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον 1 μέτρου απόσταση μεταξύ τους κάθε στιγμή.
Οι περιοχές στις οποίες αναζητούνται δωμάτια
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Π. Ε. / Ν.* ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ν. ΣΚΟΠΕΛΟΣ 25
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ν.ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ 25
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Ν.ΚΕΡΚΥΡΑ 40
ΚΡΗΤΗΣ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 30
ΚΡΗΤΗΣ Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ 30
ΚΡΗΤΗΣ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ 30
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ν.ΜΥΚΟΝΟΣ 30
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ν.ΝΑΞΟΣ 30
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ν.ΠΑΡΟΣ 130