Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Σταϊκούρας: Με αξιοσημείωτη αντοχή η ελληνική οικονομία – Οι τέσσερις ευρωπαϊκές προκλήσεις

Σταϊκούρας: Μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε τις προκλήσεις με διορατικές ευρωπαϊκές λύσεις.Στις αντοχές που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε αναστολή τον Ιούλιο – Οι αλλαγές στις δηλώσεις

Ο υπουργός δεν παρέβλεψε, ωστόσο, τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αναμένονται στο επόμενο διάστημα. Όπως είπε, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των ευρωπϊκών προκλήσεων ενώ όπως έγινε γνωστό ζήτησε επανεξέταση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης «που θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση, προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων».

Με αντοχές η ελληνική οικονομία

«Ως προς την πρώτη θεματική, κοινή μας διαπίστωση είναι ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στη δίνη της υγειονομικής κρίσης και, πλέον, ανακάμπτει. Μία σειρά πρόδρομων δεικτών και πρόσφατων θετικών εξελίξεων αποδεικνύουν ότι έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, αρχικά, για ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη, και, στη συνέχεια, για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη στη μετά-κορωνοϊό εποχή», είπε ο κ. Σταϊκούρας αναφέροντας διάφορες εξελίξεις που στοχειοθετούν την ελληνική ανάπτυξη.

Υποστηρίζοντας ότι αυτοί «οι θετικοί δείκτες και οι εξελίξεις είναι καρπός της εφαρμογής μίας υπεύθυνης και καλά σχεδιασμένης στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης», ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εκ νέου πως καθίσταται «απολύτως εφικτή, ρεαλιστική, ίσως και συντηρητική» η εκτίμηση για οικονομική μεγέθυνση της τάξεως του 3,6% εφέτος.

Αναγνωρίζοντας επίσης τους κινδύνους που εξακολουθούν να υφίστανται, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας στο υγειονομικό πεδίο και της υψηλής μεταβλητότητας στις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες, «με την υλοποίηση μιας συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο».

Περιγράφοντας αυτή την πολιτική εξήγησε ότι εδράζεται σε 7 πυλώνες:

  • Τη συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.
  • Την υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
  • Τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.
  • Τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για ισχυρή πιστωτική επέκταση, μέσα και από ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα.
  • Τη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την προώθηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
  • Τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.

Όπως είπε, η κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει πολιτικές πάνω σε αυτούς τους πυλώνες, αναφέροντας τα εξής:

  • Υλοποιούμε το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
  • Επεκτείνουμε το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Εκσυγχρονίζουμε το εργασιακό περιβάλλον και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας με τον νέο εργασιακό νόμο.
  • Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων.
  • Ολοκληρώσαμε τη μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.», θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.
  • Ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «η Ελλάδα κάνει ήδη πράξη πολιτικές που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ισχυρή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη στη μετά-κορωνοϊό εποχή. Πολιτικές που προσδίδουν την απαραίτητη ώθηση, ώστε η χώρα μας να ενταχθεί στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης».

Οι ευρωπαϊκές προκλήσεις

Αναφερόμενο στην Ευρώπη, «το κοινό μας ”σπίτι”», όπως είπε, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η περιοχή έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις:

  1. τη γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης
  2. την επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης
  3. την προοπτική ψηφιοποίησης του ευρώ
  4. την επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

«Οι προκλήσεις αυτές μπορεί – πρέπει – και θα κερδηθούν, με ευρωπαϊκές, διορατικές, δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις», είπε χαρακτηροστικά ο υπουργός Οικονομικών ενώ αναφερόμενος στις λύσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην επίλυση των προκλήσεων εξήγησε ότι «θα εμφορούνται από πνεύμα αλληλεγγύης και θα αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εταίροι αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των καιρών και ανταποκρινόμαστε σε αυτές με γρήγορα αντανακλαστικά, έχοντας ως γνώμονα τις θεμελιώδεις κοινές αρχές και αξίες μας και την κοινή μας στόχευση για δημοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ευημερία».

Από πλευράς του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ελλάδα αποδίδουν και για αυτό έχει αντέξει στην κρίση, προβλέποντας ανάπτυξη πάνω από 4% για φέτος και πάνω από 6% για το 2022. Έκανε λόγο για την πρόοδο των εμβολιασμών πανευρωπαϊκά, εξήρε όμως και τον ρόλο του Έλληνα υπουργού στις αποφάσεις που ελήφθησαν πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλο το προηγούμενο διάστημα. Μίλησε με θαυμασμό για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τόνισε πως υπάρχει εμπιστοσύνη για την εφαρμογή του.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ