Ρεκόρ θερμοκρασίας σημείωσε σήμερα η Ελλάδα καταλαμβάνοντας τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη
Στο «κόκκινο» βρίσκεται όλη η χώρα, καθώς η κορύφωση του καύσωνα έχει εκτοξεύσει το θερμόμετρο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας σημείωσε σήμερα η Ελλάδα καταλαμβάνοντας τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα σημειώθηκε στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 46,3 βαθμούς Κελσίου.
Ακολουθούν η Λάρισα με 44,9 βαθμούς Κελσίου, η Σπάρτη με 44,7 βαθμούς Κελσίου, το Λευκοχώρι Φθιώτιδας με 44,4 βαθμούς Κελσίου και η ευρύτερη περιοχή της Θήβας με 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ έκτη στη λίστα είναι η περιοχή Νταλαμάν της Τουρκίας με 44 βαθμούς Κελσίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τα ισχυρότερα των τελευταίων δεκαετιών το «επικίνδυνο» φετινό κύμα καύσωνα
Ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Παράλληλα, η ΕΜΥ επισημαίνει ότι είχε προβλέψει έγκαιρα το φαινόμενο και το είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνο.
Αναλυτικά, η ανάρτηση της ΕΜΥ αναφέρει: «Δεδομένου ότι το κύμα ζέστης έχει ξεκινήσει από την Τρίτη και θα κρατήσει μέχρι Παρασκευή με διάρκεια 11 ημερών, θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών. Η ΕΜΥ προέβλεψε έγκαιρα το φαινόμενο και το χαρακτήρισε άμεσα ως Επικίνδυνο».
Ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας φέτος για τα νησιά του Αιγαίου
Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τιμές θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 για τον μήνα Ιούλιο.
Τα διαστήματα με θερμοκρασία ελαφρώς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές ήταν σύντομα, μεταξύ 3-5 και 18-25 Ιουλίου, ενώ δύο «κύματα» καύσωνα χαρακτήρισαν το υπόλοιπο του μήνα (κυρίως τις 2 πρώτες και 5 τελευταίες ημέρες).
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας, θερμότερος κατά 0,1°C από τον ακραίο μήνα του 2018. Στα ηπειρωτικά τμήματα και στην Κρήτη, ο φετινός Ιούλιος ήταν περίπου 1°C πιο ψυχρός από τον εξαιρετικά θερμό Ιούλιο του 2012. Ο χάρτης παρουσιάζει τις αποκλίσεις της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας σε 7 γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.
Ειδικότερα, στη βόρεια Ελλάδα καταγράψαμε μέση τιμή μεγίστων θερμοκρασιών 33,0°C, στη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα 33,8°C, στη Θεσσαλία 34,5°C, στη Στερεά Ελλάδα 34,0°C, στην Πελοπόννησο 34,2°C, στην Κρήτη 32,4°C και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου 31,7°C.
Οι τελευταίες ημέρες του μήνα χαρακτηρίστηκαν από ακραία υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με έως και 8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
«Δύσκολες οι επόμενες τέσσερις ημέρες με 47άρια», προειδοποιεί ο Λαγουβάρδος – Νέοι χάρτες
Για έναν από τους πιο ισχυρούς καύσωνες των τελευταίων 40 ετών, κάνει λόγο ο Κώστας Λαγουβάρδος . Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναφέρει ότι οι επόμενες τέσσερις ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ενώ από την Παρασκευή αναμένεται να έχουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας, όχι όμως σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
«Ο ισχυρός καύσωνας θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη, με τη Δευτέρα (2/8) και την Τρίτη (3/8) να είναι με πολύ μικρή διαφορά, οι χειρότερες ημέρες. Το θερμόμετρο θα δείξει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα αστικά κέντρα θα είναι έντονο το αίσθημα δυσφορίας.
Από την Παρασκευή θα αρχίσει η πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, αλλά στη νότια χώρα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές και εκείνη τη μέρα. Ουσιαστικά η θερμοκρασία θα πέσει από το Σάββατο, όμως όχι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα», διευκρινίζει.
«Στις Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη, τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα. Θα υπάρχει ένα ζεστό μελτέμι, όμως αυτό θα κάνει κάπως καλύτερη την κατάσταση. Στο ανατολικό Αιγαίο όμως, οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές», τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών.