Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ποιος δολοφόνησε τον «Κωστή» της Αλοννήσου; (αποκλειστικές φωτό)

Σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι και επισκέπτες της Αλοννήσου μετά τη δολοφονία του αγαπημένου τους «Κωστή». Η νεαρή, πολυαγαπημένη φώκια, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν η ατραξιόν του νησιού, εκτελέστηκε από άγνωστο ο οποίος τη χτύπησε με ψαροντούφεκο.

Του Νίκου Νικολετάκη

H MOm προσφέρει χρηματική αμοιβή ύψους 18.000 ευρώ σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τη σύλληψη του δράστη, ενώ ο εισαγγελέας του Βόλου διέταξε ΕΔΕ

Ο εισαγγελέας του Βόλου έχει διατάξει να διεξαχθεί ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ το Λιμεναρχείο της περιοχής που ασχολείται λαμβάνει καταθέσεις από ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε νεκρός ο Κωστής.

H MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας προσφέρει χρηματική αμοιβή ύψους 18.000 ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή που θα οδηγήσουν -στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη- στη σύλληψη των υπευθύνων για τη θανάτωση της νεαρής Monachus monachus. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί καθώς πολλαπλασιάζονται οι δωρητές που θέλουν να βοηθήσουν στο να εντοπιστεί ο δράστης ή οι δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος.  κωστή

«Δολοφονία»

«Τον βρήκαμε στο νησάκι Περιστέρα κοντά στο Θαλάσσιο Πάρκο – Μουσείο που έχει ανοίξει. Πρόκειται για ξεκάθαρη δολοφονία από πρόθεση», μας λέει ο Παναγιώτης Δενδρινός, βιολόγος, πρόεδρος της MOm. Δεν ήταν δηλαδή κάποιος ψαροντουφεκάς σε αυτοάμυνα που μπορεί να τρόμαξε ή επαγγελματίας ψαράς που είδε τη φώκια να του σκίζει τα δίχτυα. Ο δράστης ή οι δράστες χτύπησαν το ζώο από πάνω προς τα κάτω με καμάκι ψαροντούφεκου με δελφινιέρα για πολύ μεγάλα ψάρια, την οποία δεν χρησιμοποιούν όσοι κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα στο θαλάσσιο πάρκο, που έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται. Η βέργα με τη δελφινιέρα μάλιστα δεν ήταν δεμένη με νήμα πάνω στο ψαροντούφεκο, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα είχε μείνει κομμάτι από το σκοινί πάνω της. Άρα είχε μπει στο όπλο για να σκοτώσει. Το καμάκι πέτυχε την άτυχη φώκια στη ράχη και βγήκε έξω από την κοιλιά της. Πιστεύουμε ότι χτύπησαν τον Κωστή από ψηλά, πιθανόν και από σκάφος», τονίζει ο κ. Δενδρινός. «Μπορεί να είναι ψυχοπαθής που του αρέσει να σκοτώνει ζώα ή να έχει προσωπικά συμφέροντα να μην υπάρχουν οι φώκιες», καταλήγει o πρόεδρος της MOm.

Ο φιλικός χαρακτήρας προς τον άνθρωπο είχε κάνει τη μικρή φώκια ξεχωριστή. Πολλές φορές ανέβαινε στην πρύμνη των ταχυπλόων ή των ιστιοπλοϊκών για να ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί, όπως βλέπετε στα αποκλειστικά πλάνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» από το λιμάνι στο Πατητήρι Αλοννήσου.

Κωστή
Ο Κωστής κοιμάται άνετα στον καναπέ σκάφους στο Πατητήρι Αλονήσου – Αποκλειστική φωτό λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του – Φωτό : Νίκος Νικολετάκης
Κωστή
Ο πολυαγαπημένος Κωστής συνήθιζε να ανεβαίνει στα σκάφη και να ξεκουράζεται – Φωτό: Νίκος Νικολετάκης

Πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν επιτόπου για να θαυμάσει το επιβλητικό ζώο. Άλλες φορές πάλι έβγαινε στην παραλία για να γευτεί κάποια «λιχουδιά», κυρίως ψάρι από τουρίστες και κατοίκους, παρά τις απαγορεύσεις. Κάθε μέρα σύχναζε στο λιμάνι της Αλοννήσου και την περίμεναν μικροί και μεγάλοι για να την ταΐσουν και να τη φωτογραφήσουν. Ο Κωστής, όπως και η μεγαλύτερη κατά έναν χρόνο φώκια «Μπιλ», είχαν εξοικειωθεί πολύ με τον κόσμο, πράγμα όχι φυσιολογικό γι’ αυτά τα ζώα.  κωστή

Κωστή
Πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν για να θαυμάσει τον Κωστή ο οποίος αισθανόταν πολύ άνετα δίπλα στους ανθρώπους – Που να ήξερε! – Φωτό: Νίκος Νικολετάκης

«Έχουμε απελευθερώσει 30 μικρές φώκιες και καμία από αυτές δεν παρουσίασε τέτοια φιλική συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής τις τάιζαν και τις χάιδευαν και τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να εξοικειωθούν ακόμα περισσότερο», μας είπε ο Δημήτρης Τσιάκαλος, εκπρόσωπος της MOm.Αναφερόμενος στα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας με φώκιες οι οποίες δάγκωσαν κολυμβητές λέει: «Προσπαθούν να παίξουν μέσα στο νερό. Όταν παίζουν μεταξύ τους ψιλοδαγκώνει η μία την άλλη, γιατί έχουν και 5 εκ. λίπους. Τώρα αν το κάνουν αυτό σε ανθρώπους, 200 κιλά ζώο η δαγκωνιά του κάνει σημάδι», μας λέει ο εκπρόσωπος Τύπου. Στο Θαλάσσιο Πάρκο και στον χώρο κοντά στην Αλόννησο ζουν αρκετές φώκιες οι οποίες μετακινούνται. Δεν μένουν μόνιμα στην περιοχή.

Ο Μπιλ και ο άτυχος Κωστής ήταν μόνιμα εκεί. «Ο Μπιλ μάλλον έχει μετακινηθεί, καθώς είναι σε φάση που ψάχνει να ζευγαρώσει, οπότε έχει φύγει από το νησί. Ο Κωστής όμως ήταν ακόμα έφηβος, καθώς γεννήθηκε το 2018».

Κωστής

Η διάσωση

Ο Κωστής πήρε το όνομά του από τον άνθρωπο που τον έσωσε. Ήταν Σεπτέμβριος του 2018. Ο κυκλώνας «Ζορμπάς» χτυπούσε τη χώρα μας όταν ένας ντόπιος, ο Κώστας Μπογιατζίδης, βρήκε τη σχεδόν νεογέννητη φώκια σε κακή κατάσταση σε παραλία της Φολεγάνδρου, σχεδόν ημιθανή.

Είχε χάσει τη μητέρα του, καθώς τα κύματα τον παρέσυραν μακριά, τον βρήκε. Πέρασε πολλούς μήνες στον σταθμό πρώτων βοηθειών της MOm. Μια ομάδα κτηνιάτρων, βιολόγων και εθελοντών αγωνίστηκε για να τον κρατήσει στη ζωή. Το νεογέννητο είχε το μισό βάρος από το κανονικό και έπρεπε να τρώει κάθε τέσσερις ώρες ψαροπολτό με ειδικό σωλήνα σαν μπιμπερό και να έχει διαρκή ιατρική παρακολούθηση. Δεν μπορούσε να φάει ψάρια καθώς, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα τρεφόταν ακόμη με μητρικό γάλα.

Την άνοιξη της επόμενης χρονιάς η νεαρή φώκια απελευθερώθηκε στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο η MΟm περιθάλπει και αναθρέφει δύο έως τρία φωκάκια.

Ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας στη χώρα μας υπολογίζεται σε 400-450 άτομα, ενώ παγκοσμίως δεν ξεπερνάει τα 750. Η θανάτωση ενός τέτοιου σπάνιου θηλαστικού εκτός από κακουργηματική πράξη θεωρείται έγκλημα κατά της φύσης.

«35 Monachus monachus κατά μέσον όρο βρίσκονται νεκρές κάθε χρόνο, από διάφορες αιτίες. Περίπου οι μισές θανατώνονται από ανθρώπινο χέρι. Πόσοι δράστες έχουν εντοπιστεί; Κανένας», τονίζει ο πρόεδρος της MOm!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ