Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Αλέξης Τσίπρας LIVE συνέντευξη: “η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνόησε τις προειδοποιήσεις και αυτή είναι η πιο σοβαρή εγκληματική ευθύνη που πρέπει να της καταλογιστεί” (Βίντεο)

  • Αλέξης Τσίπρας, Δεν ζητάμε παραιτήσεις, ας αναλάβει ο πρωθυπουργός την ευθύνη. Απαιτούνται έργα και ενότητα.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα μας βιώνει μία μεγάλη καταστροφή και πως οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας.

Όπως είπε, «οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της».

Συνέχισε δε σημειώνοντας πως «η έγνοια μας σήμερα είναι», όπως είπε μεταξύ άλλων «να μην κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγνώμες», κάνοντας έμμεση αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η κλιματική αλλαγή είναι μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα, δεν μπορεί όμως να αποτελεί δικαιολογία. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε μπορεί να την επικαλείται ως δικαιολογία.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αγνόησε τις προειδοποιήσεις τις δικές μας και των επιστημόνων και αυτήν είναι η πιο σοβαρή εγκληματική ευθύνη που πρέπει να της καταλογιστεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πόρισμα Γκολντάμερ που ετοιμάστηκε μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι για το οποίο υπήρξε διακομματική συναίνεση το ‘ 19 κι ενώ έγινε η σχετική προεργασία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο ματαιώθηκε μετά τις εκλογές ενώ η κυβέρνηση αγνόησε και τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όπως είπε ο κ. Τσίπρας και το ίδιο το πρόγραμμα αυτό καθεαυτό. Τα άφησε όλα θαμμένα στο συρτάρι.

Την ίδια τύχη είχαν και η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, οι προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες που πάγωσαν, το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας, η αξιοποίηση των κονδυλίων της Πολιτικής Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, με αποτέλεσμα τη σώρευση καύσιμης ύλης στα δάση, οι δασικοί χάρτες που ακυρώθηκαν.

Το μόνο που έκανε ήταν να διατηρήσει την παρωχημένη και όπως αποδείχτηκε αναποτελεσματική δομή της Πολιτικής Προστασίας, απλά αναβαθμίζοντας σε υφυπουργό τον επικεφαλής της, θέση για την οποία επέλεξε έναν πρώην δήμαρχο, κομματικό στέλεχος της ΝΔ.

Και να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο από το οποίο απουσιάζουν κρίσιμες παράμετροι του πορίσματος Γκολντάμερ, όπως η διαχείριση του δάσους, τα μέτρα πρόληψης, η αποκατάσταση των καμένων περιοχών, η αστική ανάπτυξη, η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, η άρση της συναρμοδιότητας δεκάδων υπουργείων και φορέων για τη πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Το διαβόητο επιτελικό κράτος, στον πιο κρίσιμο τομέα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό. 45 συναρμόδιοι φορείς για τη πρόληψη μιας πυρκαγιάς. 17 φορείς και 6 υπουργεία για τη καταστολή.

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «σε συνθήκες σχετικά χαμηλής έντασης ανέμων, κόντεψαν να καούν τα μισά Βόρεια προάστεια. Η Ηλεία, η Μάνη και η Αρκαδία, δοκιμάστηκαν σκληρά. Ενώ η Βόρεια Εύβοια αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής».

Συνέχισε δε σημειώνοντας πως «οι κάτοικοι της Εύβοιας έμειναν για μια βδομάδα να παλεύουν σχεδόν αβοήθητοι με τη φωτιά. Αφού η παρέμβαση τόσο επίγειων, όσο και εναέριων μονάδων ήταν, σύμφωνα με την καθολική τους μαρτυρία, από ελλιπής έως ανύπαρκτη. Οι ευθύνες, λοιπόν, της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτονόητες και απαράγραπτες. Και έγιναν ακόμη μεγαλύτερες από την απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής. Από τη προσπάθεια να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν τη πραγματικότητα. Ακόμη ηχούν στα αυτιά όλων μας οι δηλώσεις για το πόσο υποδειγματικά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα».

Ως αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε και στην επούλωση των πληγών, αλλά και στη θωράκιση της χώρας, για να μην ξαναζήσει παρόμοιας έκτασης τραγωδίες. Αυτή είναι η ευθύνη μας.
Και δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω το δρόμο της αντιπολίτευσης του ΚΜ και της ΝΔ στη δική μου κυβέρνηση, σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές. Και δεν θα το κάνω.

Για αυτό και σήμερα δε πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη ζητώντας παραιτήσεις. Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός. Που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση, πρώτο τον εαυτό του.

Εμείς σήμερα ζητάμε το αυτονόητο:

Να αναλάβει η κυβέρνηση τη πολιτική ευθύνη και να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση και τους επιστημονικούς φορείς για ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση επτά σημείων προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση, όπως είπε.

Ειδικότερα:

1) Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτρέψουμε κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

2) Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

3) Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

4) Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

5) Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

6) Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

7) Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ