Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Θοδωρής Ιακωβίδης: «Δούλευα delivery για να μπορώ να προπονούμαι!»

«Συγγνώμη για το τρέμουλο της φωνής, είναι οι τελευταίες στιγμές μου στην Εθνική Ομάδα». Αυτή ήταν η ανακοίνωση που βγήκε από τα μύχια της ψυχής του Θοδωρή Ιακωβίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που μαζί με τα δάκρυα στα μάτια του προκάλεσαν οργή αλλά και ρίγη συγκίνησης στο Πανελλήνιο.

Tου Κυριάκου Θεοδοσίου
Ο Έλληνας πρωταθλητής Θοδωρής Ιακωβίδης, που τα είπε έξω από τα δόντια στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, μιλάει για όλους και για όλα

ΙακωβίδηςΗ ειλικρίνεια και το θάρρος του Έλληνα πρωταθλητή κατάφεραν να ανοίξουν μια συζήτηση που για χρόνια δεν είχε τεθεί επί τάπητος, αφού αποκάλυψε όλα όσα συμβαίνουν μακριά από τις μεγάλες και λαμπερές διοργανώσεις. Εκεί που όλοι οι Έλληνες αθλητές είναι πρωταθλητές στη ζωή, στην προσπάθειά τους να κάνουν περήφανη τη χώρα μας, χωρίς καμία στήριξη από την Πολιτεία. Ο αρσιβαρίστας που έγινε «χρυσός» στις καρδιές όλων των Ελλήνων, σε μια συνέντευξη από καρδιάς στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» μιλάει για τη ζωή του.

«Γεννήθηκα στο Μαρούσι Αττικής. Κατάγομαι από ένα μικρό χωριό που βρίσκεται λίγο έξω από την Αλμωπία, το Άλωρο. Είχα ήσυχα και όμορφα παιδικά χρόνια στην Καλογρέζα όπου μεγάλωσα. Νομίζω ότι είμαι ένα από τα τελευταία παιδιά που έπαιξε σε δρόμους και ποδόσφαιρο σε πλατείες. Ήταν φυσιολογικά τα παιδικά μου χρόνια και ευτυχισμένα. Όπως πρέπει να είναι κάθε παιδιού. Οι γονείς μου πάντα ήταν δίπλα μου και φρόντισαν ώστε να μη μου λείψει τίποτα.

Στο τέλος της ΣΤ’ ∆ημοτικού επισκέφθηκαν το σχολείο μου καθηγητές από αθλητικά σχολεία και μας έκαναν μια ενημέρωση. Ενδιαφέρθηκα, γιατί από μικρός ήθελα να γίνω αθλητής. Γράφτηκα στο αθλητικό γυμνάσιο και πέρασα τις απαιτούμενες εξετάσεις. Λόγω της μεγάλης ομάδας που υπήρχε τότε, της dream team, επέλεξα να ασχοληθώ με την άρση βαρών».
Ο Θοδωρής Ιακωβίδης, για να κάνει πρωταθλητισμό στην άρση βαρών, έγινε πρώτα πρωταθλητής της ζωής και της δύσκολης καθημερινότητας. Εκεί που δεν υπάρχει προπόνηση, μονάχα ένας διαρκής αγώνας. «Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες. Όχι τόσο στην αρχή. Τα πρώτα μου χρόνια στην άρση βαρών ήταν στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, ο οποίος φρόντιζε για τους αθλητές. Μετέπειτα με την οικονομική κρίση ξεκίνησαν οι δυσκολίες. Υπήρξαν περίοδοι στη ζωή και στην αθλητική σταδιοδρομία μου που πονούσα και δεν ήθελα να πάω στον φυσιοθεραπευτή γιατί ντρεπόμουν να πηγαίνω δωρεάν. Τα λεφτά των Ομοσπονδιών κόβονται, μπορούν να προσφέρουν ολοένα και λιγότερα», αναφέρει και προσθέτει: «Οι γονείς μου μέχρι κάποια ηλικία με στήριζαν, όσο επέτρεπα και εγώ στον εαυτό μου να δέχομαι τη στήριξη. Στα 24 χρόνια μου, που τελείωσα το πανεπιστήμιο, δεν δεχόμουν βοήθεια. Η περηφάνια μου δεν μου το επέτρεπε. Πάλεψα μόνος μου για να συντηρήσω το όνειρο της άρσης βαρών. Τώρα επιστρέφω ξανά στη δουλειά μου».

∆ούλευα delivery

Όπως μάλιστα αποκαλύπτει, για να μπορέσει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε πάρει άδεια από τη δουλειά του ως γυμναστής. «Έχω κάνει πολλές δουλειές στο παρελθόν. Στα 18 μου δούλευα delivery για να ανταποκριθώ στην άρση βαρών, προκειμένου να έχω τα συμπληρώματα διατροφής που κοστίζουν 250-300 ευρώ τον μήνα. ∆εν μπορούσα να ζητάω από τους γονείς μου λεφτά και να τους φορτώνω και με αυτό ενώ έμενα μαζί τους. Από 16 χρόνων δεν έχω πάει διακοπές, γιατί προπονούμουν. Πήγα ξανά σε ηλικία 25 ετών, μετά τους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας, αν μπορεί αυτό να χαρακτηριστεί θυσία. Έχασα πολλές στιγμές με φίλους και ποτέ δεν βρίσκομαι σε οικογενειακά τραπέζια. Έτσι παρακαλώ τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά να πέφτουν Κυριακή».

Ο αθλητής αναφέρεται και στη συναισθηματική έκρηξή του στο Τόκιο και ξεκαθαρίζει: «Το ξέσπασμά μου ήταν για όλα όσα πέρασα για να φτάσω μέχρι εδώ, δεν ήταν ότι δεν μπορώ να βιοποριστώ. ∆εν έχω οικονομικό πρόβλημα, όπως έχει περάσει στον κόσμο. Είμαι αυτάρκης και το παλεύω όπως όλοι. Όμως όταν κάνεις προπόνηση σε αυτό το επίπεδο που βρίσκομαι, πρέπει να τηρείς πολύ αυστηρό πρόγραμμα. Θέλει αφοσίωση και εγώ δεν μπορώ να είμαι αφοσιωμένος, διότι πρέπει και να δουλεύω και να έχω τα άγχη.

Ιακωβίδης

Στενοχωρήθηκα και δάκρυσα, γιατί μπορούσα να κάνω το κάτι παραπάνω και δεν το έκανα εξαιτίας των δυσκολιών. Αν είχα στήριξη, θα είχα φτάσει πιο ψηλά. Παλαιότερα το βιοποριστικό πρόβλημα των αθλητών το έλυνε το κράτος δίνοντάς τους κάποια προνόμια. Κατά τη γνώμη μου τότε ήταν πολλά τα προνόμια και δεν έπρεπε. Το ιδανικό θα ήταν να επιστρέψουν κάποια από αυτά, σε λογικό πλαίσιο, στους αθλητές που παλεύουν σήμερα ώστε να μπορούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Τα χρήματα για τους αθλητές είναι 200 ευρώ κάθε μήνα. Αυτό ισχύει από τον Νοέμβριο του 2020, πριν δεν υπήρχε τίποτα. Την τελευταία χρονιά με τις καραντίνες πήγα να λυγίσω, αλλά βρέθηκε ο Παναθηναϊκός και λύθηκε το πρόβλημα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ήταν η πρώτη μου χρονιά ως αθλητής που είχα συμβόλαιο. Επομένως, αυτή η χρονιά κύλησε όμορφα».

Τα άγχη

Ωστόσο, όπως μας ξεκαθαρίζει, ο Θοδωρής Ιακωβίδης είχε αποφασίσει πως με τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τερματίζει την αθλητική καριέρα του, πριν βρεθεί στο Τόκιο. «Την απόφαση αυτήν τη ζυμώνω από το 2018. Απλώς είχα πει να κάνω μια τελευταία προσπάθεια σε αυτούς τους Ολυμπιακούς. Μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο ήμουν 25 ετών και έλεγα ότι αντέχω. Αλλά φτάνοντας στα 30 βλέπω ότι οι δυνάμεις λιγοστεύουν και τα άγχη μεγαλώνουν. Ακόμα δεν έχω αλλάξει απόφαση για τον τερματισμό της αθλητικής σταδιοδρομίας μου. Η στάση του κόσμου είναι συγκινητική και, αν αλλάξω απόφαση, αυτήν τη φορά θα είμαστε όλοι μαζί, δεν θα είμαι μόνος μου. Θα ξέρω ότι έχω πραγματικό κόσμο που με στηρίζει και θα το κάνω γι’ αυτούς σε έναν βαθμό, θα δούμε».

Αρκετοί χορηγοί φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες θέλουν να επικοινωνήσουν με τον πρωταθλητή, προκειμένου να του εξασφαλίσουν τα έξοδα για να συνεχίσει να αγωνίζεται, κάτι που όπως αναφέρει όμως δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Ενώ στα σχέδιά του είναι και η δημιουργία οικογένειας, όπως εξομολογείται στην «ΜΠΑΜ».

«Έχουν βρεθεί χορηγοί και με χαροποίησε αυτό, έπαιξε ρόλο η στήριξη του κόσμου, αλλά το θέμα είναι ότι αν πάρω μια χορηγία για τρία χρόνια και κάνω λοιπόν μια προσπάθεια για το Παρίσι, ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Σε τρία χρόνια τελειώνει η χορηγία, τελειώνουν οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι. Θα βγεις στην αβεβαιότητα της αγοράς εργασίας στα 33 χρόνια σου; Έτσι μπαλώνεται το πρόβλημα και δεν λύνεται. Σε τρία χρόνια θα το ξαναβρείς μπροστά σου και στη ζωή δεν υπάρχει μόνο η άρση βαρών. Κάποια στιγμή θέλω να κάνω οικογένεια, και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν κάποιες βάσεις. Αν ξεκινήσεις στα 33 σου, αυτές οι βάσεις θα μπουν κοντά στα 40. Εντάξει, μη μας φωνάζει και παππού το παιδί (γέλια). Η ανάγκη μου για να κάνω οικογένεια έπαιξε επίσης ρόλο στο να σκεφτώ σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψω την άρση βαρών. Με επηρέασε αρκετά και ο κουμπάρος μου που όταν έκανε παιδί πέρυσι έπαθα ένα σοκ. Είπα ‘‘ωχ, τι γίνεται τώρα; Εμείς τι κάνουμε; Γιατί μένουμε πίσω;’’. Οπότε και αυτό έπαιξε ρόλο στο να θέλω να φύγω».

Ηρεμία

Ο αρσιβαρίστας αποκαλύπτει και ένα μέρος της επικοινωνίας του με τον υφυπουργό για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος του τηλεφώνησε τις προηγούμενες ημέρες. «Ο υφυπουργός με πήρε τηλέφωνο λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις μου και μου εγγυήθηκε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα κάνουμε ένα ραντεβού όλοι οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και οι αθλητές για να λύσουμε τα προβλήματα και τις παθογένειες. Μακάρι να βρούμε λύση για όλους. Αν λυθούν όλα αυτά, ξεκινάω αύριο το πρωί την προπόνηση. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό το θέμα, τα προβλήματα των αθλητών, θα έχει ξεχαστεί σε μία εβδομάδα. Το μόνο που θέλω είναι να τηρηθούν αυτά που ειπώθηκαν. ∆εν ζητάω δημοσιότητα, ούτε θέλω να παίζω στις ειδήσεις. Θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα και να μη χτυπήσει το τηλέφωνο, γίνεται αυτό; Θέλω να συνεχίσω να ζω ήσυχος. Είμαι πολύ απλός άνθρωπος, πάω στην καφετέρια της γειτονιάς να δω μπάλα και θα ρίξω και κανένα μπινελίκι. ∆εν θέλω να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου».

Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο αθλητής τον συγκίνησε ιδιαίτερα το «τσουνάμι αγάπης» που δέχτηκε από τον απλό κόσμο. «∆ιαβάζω τα μηνύματα και βουρκώνω και είναι λίγο περίεργο όλο αυτό. Μου έχουν στείλει μηνύματα από παιδιά που μου γράφουν ότι βλέποντας εμένα θέλουν να ξεκινήσουν άρση βαρών δίπλα μου, καθώς και μηνύματα που λένε ότι είδαν τη συνέντευξή μου και μέσα από αυτήν βρήκαν το κίνητρο για να ξεκινήσουν προπόνηση. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα παράσημα που θα μπορούσα να έχω. Ευχαριστώ τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά που αφιέρωσε χρόνο για να μου στείλει δυο καλές κουβέντες».
Ωστόσο υπάρχει και κάτι που τον στενοχώρησε. «∆ιάβασα σε ένα σάιτ που κάποιος έγραψε για μένα «ο κλαψιάρης». ∆εν με ακουμπάνε, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να βαδίσουν στον δρόμο που βάδισα εγώ, θα καούν».

Ο «χρυσός» Θοδωρής Ιακωβίδης κάνει ιδιαίτερη μνεία στην επικοινωνία που είχε με τον πρωταθλητή του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο που φαίνεται πως τον συγκίνησε. Μάλιστα, ο 30χρονος αθλητής αναφέρεται στη «συγγνώμη» του Θανάση Αντετοκούνμπο. «∆έχθηκα και από celebrities διάφορα μηνύματα και μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που μέσω των μηνυμάτων εκδήλωνε τη στήριξή του, θα μου επιτρέψετε όμως να κρατήσω τη συνομιλία μας για εμένα. ∆εν χρειάζεται κανένας να ζητάει συγγνώμη. Η συγγνώμη που είπα εγώ για κάποιους αν το βάζω στα πόδια απευθυνόταν σε ανθρώπους που με ξέρουν χρόνια και δεν ήθελαν να σταματήσω».

Τις τελευταίες μέρες ωστόσο ο αθλητής είναι δυσαρεστημένος, αφού, όπως αναφέρει, λόγια του χρησιμοποιήθηκαν για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. «Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι τα λόγια μου έχουν χρησιμοποιηθεί για να κάνουν κάποιοι τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες. ∆εν έχω σκοπό να κάνω αντιπολίτευση σε κανέναν και ούτε το θέλησα ποτέ. Αθλητής είμαι. Ήταν μια συναισθηματική έκρηξη και μακάρι να βγει κάτι καλό για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αλλά να ξέρετε ότι και να λύσουμε το πρόβλημα του Θοδωρή τώρα, σε τρία χρόνια θα υπάρχει κάποιος άλλος. Θέλω να καλέσω όλους τους αθλητές να μιλάνε σιγά σιγά. ∆εν έχουν να φοβηθούν τίποτα».

Ο αρσιβαρίστας μέσα από την «ΜΠΑΜ» ξεκαθαρίζει μια παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον Πύρρο ∆ήμα. «Έχουν πάρει μια δήλωση του Στάθη του Στρουμπή το 2018, ότι τρώγαμε σε συσσίτια εξαιτίας του Πύρρου ∆ήμα, και έγραψαν ότι τα είπα εγώ. ∆εν είναι δικά μου λόγια αυτά. Εγώ δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση σε κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση με τα λόγια μου. Όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση υπήρχε κάτι διαφορετικό; Στα ίδια ήμασταν».

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με ανάρτησή του στα social media γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του αρσιβαρίστα, κάτι που και ο ίδιος πληροφορήθηκε από το ∆ιαδίκτυο. «Κάτι διάβασα κι εγώ. Η Ομοσπονδία έχει γιατρό, τον Γιώργο Τσιπούρη, ο οποίος είναι χρόνια δίπλα μας ανιδιοτελώς. Το πρόβλημά μου δεν είναι ο γιατρός. Ευχαριστώ τον κ. Πατούλη και να είναι καλά. Μου έστειλαν μηνύματα αρκετοί και για να μου βάλουν χρήματα, αλλά τονίζω ότι δεν έχω πρόβλημα χρημάτων. Το μόνο που θέλω είναι να μπορώ να κάνω αυτό που αγαπάω και να ζω τη ζωή του αθλητή για να μπορώ να αποδίδω όπως αρμόζει στη σημαία που φοράω. Γιατί αυτή η σημαία πρέπει να ανεβαίνει σε όλα τα βάθρα».

Όσο για το πώς φαντάζεται τον εαυτό του σε δέκα χρόνια; «Να έχω τη δουλίτσα μου, να έχω κάνει φυσικά οικογένεια και μακάρι να είμαι στον χώρο της άρσης βαρών από ένα άλλο πόστο», αναφέρει ο Θοδωρής Ιακωβίδης.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουντογκόρετς – Ολυμπιακός 2-2 (4-1): Αποκλείστηκαν στα πέναλτι από το Champions League οι ερυθρόλευκοι, στο Europa League με Σλόβαν



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ