Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για την πρόσβαση Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε σήμερα τους Ταλιμπάν ότι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ελεύθερη πρόσβαση στους Αφγανούς, που επιθυμούν να μεταβούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου οργανώνεται η αποχώρηση ανθρώπων, οι οποίοι φοβούνται το νέο καθεστώς των φονταμενταλιστών.

“Έχουμε δει τις πληροφορίες που αναφέρουν πως οι Ταλιμπάν, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην κυβέρνησή μας, εμποδίζουν τους Αφγανούς, που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μεταβούν στο αεροδρόμιο” της Καμπούλ, δήλωσε η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ίδια επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον τον Άσραφ Γάνι ως παράγοντα στην πολιτική σκηνή του Αφγανιστάν, αφότου ο πρώην πρόεδρος, που εγκατέλειψε τη χώρα του εν μέσω της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, είπε ότι βρίσκεται “σε συζητήσεις για να επιστρέψει”.

“Δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μετράει στο Αφγανιστάν”, τόνισε η Σέρμαν, αρνούμενη να σχολιάσει την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να του χορηγήσουν άσυλο.

Ο Μπάιντεν αναζητεί τρόπους για την επιτάχυνση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης Αμερικανών και Αφγανών υπηκόων από το Αφγανιστάν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συζήτησαν σήμερα τρόπους προκειμένου να επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις Αμερικανών και προσφύγων από το Αφγανιστάν με την ομάδα του εθνικής ασφαλείας, έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Με τους Ταλιμπάν να έχουν πάρει τον έλεγχο του Αφγανιστάν, από την περασμένη εβδομάδα, η απομάκρυνση χιλιάδων Αμερικανών, μελών του διπλωματικού προσωπικού, και πολιτών, όπως και Αφγανών υπηκόων, που εργάζονταν για την αμερικανική κυβέρνηση, είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε να στείλει αμερικανικά στρατεύματα ως ενισχύσεις στην Καμπούλ προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης. Βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων στην πατρίδα του και στο εξωτερικό για τον τρόπο που η αμερικανική απόσυρση από το Αφγανιστάν σχεδιάστηκε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η Καμάλα Χάρις συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, τον πρόεδρο του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, τη διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Συζήτησαν τρόπους για να επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις Αμερικανών πολιτών και ευάλωτων Αφγανών και να διευκολυνθεί η ασφαλής πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Δεν μπορούν να βοηθήσουν 

Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν προκειμένου να φθάσουν άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να φύγουν, διότι είναι επικεντρωμένα στο να εγγυώνται την ασφάλεια του διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντι Όστιν.

“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να αποφεύγουμε το ενδεχόμενο σύγκρουσης και να δημιουργούμε περάσματα προκειμένου να φθάσουν στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης. Δεν έχω τη δυνατότητα να βγω έξω και να επεκτείνω τις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στην Καμπούλ”, είπε ο Όστιν σε δημοσιογράφους από το Πεντάγωνο.

Ο Όστιν είπε, επίσης, ότι υπάρχουν περίπου 4.500 Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Καμπούλ και δεν έχουν σημειωθεί “εχθρικές αλληλεπιδράσεις με τους Ταλιμπάν, ενώ οι γραμμές επικοινωνίας μας με τους διοικητές των Ταλιμπάν παραμένουν ανοικτές”.

“Ακούμε πληροφορίες για ανθρώπους που διώχνονται από τα σημεία ελέγχου. Πήγαμε εκεί και επισημάναμε στους Ταλιμπάν ότι εάν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα, θα πρέπει να τους επιτρέπεται να περνούν. Κι αυτό λειτουργεί καλύτερα σε σύγκριση με πριν, εξήγησε ο Όστιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλευρό του Όστιν, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε πως δεν υπήρξαν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες που να υποδείκνυαν ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και η κυβέρνηση θα κατέρρεαν σε 11 ημέρες, όπως κι έγινε.

Ο Μίλεϊ τόνισε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν “ξεκάθαρα αναφέρει, ότι πολλαπλά σενάρια ήταν πιθανά”, μεταξύ άλλων η ανάληψη ελέγχου από τους Ταλιμπάν μετά την ταχεία κατάρρευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και της κυβέρνσης, ένας εμφύλιος πόλεμος ή μια διευθέτηση, έπειτα από διαπραγμάτευση.

“Το χρονικό περιθώριο μιας ταχείας κατάρρευσης… κυμαινόταν από εβδομάδες σε μήνες, ακόμη και σε χρόνια μετά την αποχώρησή μας”, σημείωσε ο Μίλεϊ.

“Δεν υπήρχε τίποτα που εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος είδε που να υποδείκνυε την κατάρρευση αυτού του στρατού και αυτής της κυβέρνησης σε 11 ημέρες”.

Διαβάστε ακόμη 

Οι «δεσμεύσεις» των Ταλιμπάν μετά την κατάληψη της εξουσίας

Ταλιμπάν: Με ειρηνικό πρόσωπο στην πρώτη συνέντευξη τύπου στην Καμπούλ – Αμνηστία σε όλη τη χώρα



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ