Oι εικόνες που φτάνουν από το Αφγανιστάν, κατά τη διαδικασία εκκένωσης του αεροδρομίου στην Καμπούλ είναι συγκλονιστικές. Η απόγνωση των Αφγανών μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν είναι τέτοια, που γονείς επιχειρούν να περάσουν τα ανήλικα παιδιά τους πάνω από συρματοπλέγματα, για να τους εξασφαλίσουν διαφυγή στο εξωτερικό που ισοδυναμεί με σωτηρία. Την ώρα που κορυφώνονται οι αντιδράσεις για την εγκατάλειψη των αμάχων και των ντόπιων συνεργατών των ξένων χωρών στην μανία των φονταμενταλιστών, οι ηγέτες της Δύσης βρίσκουν προσκόμματα στις εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και σωτηρία.
Ενδεικτική είναι η στάση της Βρετανίας, δια μέσω του υπουργού Άμυνας, Μπεν Ουάλας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά με εικόνες που δείχνουν ένα μικρό κοριτσάκι να παραδίδεται πάνω από τοίχο σε δυτικούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ απάντησε ότι δεν μπορεί να απομακρύνει ασυνόδευτα παιδιά από το Αφγανιστάν.
Σκηνές χάους – Αναζητούν έξοδο διαφυγής
Οι εικόνες αυτές, τις οποίες το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επαληθεύσει, δείχνουν ένα μικρό κοριτσάκι να παραδίδεται πάνω από τοίχο σε Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Ο Ουάλας σημείωσε ότι το παιδί το πέρασαν πάνω από τον τοίχο καθώς έβγαζαν την οικογένειά του από το πλήθος. “Δεν μπορούμε να πάρουμε ένα ανήλικο μόνο του”, δήλωσε στο Sky News ο Ουάλας απαντώντας σε ερώτηση για τις εικόνες αυτές. “Θα δείτε, καθώς βλέπετε τις εικόνες που νομίζω ότι δείχνετε τώρα, ότι πήραν το παιδί — κι αυτό επειδή θα έπαιρναν και την οικογένεια μαζί”.
“Η πρόκληση είναι να προσπαθήσει κανείς να περάσει από αυτό το πλήθος (…) βρίσκουμε άλλους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε αυτό, αλλά αυτό είναι που συμβαίνει”, πρόσθεσε.
Οι Βρετανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση λόγω της απελπισίας κάποιων Αφγανών που θέλουν να φύγουν.
“Είναι πάρα πολύ δύσκολο γι’ αυτούς τους στρατιώτες όπως έχετε δει και στις δικές σας εικόνες να αντιμετωπίσουν κάποιους απελπισμένους, απεγνωσμένους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους θέλουν απλώς να εγκαταλείψουν τη χώρα”, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.
Η Βρετανία αρχίζει να επενδύει σε κέντρα σε τρίτες χώρες για την επεξεργασία των φακέλων των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα, πρόσθεσε εξάλλου ο Ουάλας.
“Αρχίζουμε να επενδύουμε σε κόμβους σε τρίτες χώρες ήδη ώστε να μπορούμε να κάνουμε την επεξεργασία (των φακέλων) των ανθρώπων, αν φύγουν προς άλλες χώρες όπως αυτές στην περιοχή”, διευκρίνισε και σημείωσε ότι οι Βρετανοί θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ όσο καιρό αυτό συνεχίζει να βρίσκεται υπό τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων.
“Θα παραμείνουμε για όσο καιρό οι δυνάμεις των ΗΠΑ διοικούν το αεροδρόμιο”, είπε. “Το αεροδρόμιο διοικείται τώρα από τις ΗΠΑ”.
Αναφερόμενος παράλληλα στη μοίρα του Αφγανιστάν έπειτα από έναν εικοσαετή πόλεμο με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ο Ουάλας σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θεωρείται τώρα αδύναμη από σημαντικούς αντιπάλους, όπως η Ρωσία.
“Αυτό που με κάνει να αισθάνομαι άβολα είναι ότι τώρα έχουμε μια παγκόσμια τάξη, στην οποία η αποφασιστικότητα γίνεται αντιληπτή από τους αντιπάλους μας ως αδύναμη, η αποφασιστικότητα της Δύσης”, υπογράμμισε μιλώντας στο BBC TV.
Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι Ταλιμπάν επέστρεψαν τώρα στην εξουσία και οι ηγετικές δυνάμεις της Δύσης αγωνίζονται να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους και τους Αφγανούς που εργάζονταν γι’ αυτές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
“Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε όλοι να ανησυχούμε: αν η Δύση θεωρείται ότι δεν έχει αποφασιστικότητα και ότι σπάει, τότε οι αντίπαλοί μας όπως η Ρωσία θα το βρουν αυτό ενθαρρυντικό”, πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό LBC.
Η Βρετανία φοβάται ότι η επιστροφή των Ταλιμπάν και το κενό που αφήνει η χαοτική απόσυρση των δυτικών θα επιτρέψει σε μαχητές από την Αλ Κάιντα να αποκτήσουν μια βάση στο Αφγανιστάν, είκοσι χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.