Συνομήλικος του μακαρίτη, πια, Άκη Τσοχατζόπουλου είναι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Το 1939 γεννήθηκαν και οι δύο. Τόσο ο άλλοτε υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και ο νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης γαλουχήθηκαν στην ιδεολογία που στις μέρες μας περιγράφεται ως «Κεντροαριστερά», αλλά στα νιάτα του Άκη και του Βασιλακόπουλου χαρακτηριζόταν ως «βαθύ ΠΑΣΟΚ».
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ γαντζώθηκε στην καρέκλα του και δέθηκε σε αυτήν με αλυσίδες για να μην καθίσει άλλος
Πώς προέκυψε η σύνδεση του μακαρίτη και του προέδρου της ΕΟΚ; Μα, επειδή την ώρα που έφευγε ο Άκης, κάποια σωματεία του μπάσκετ προσέφευγαν στο Πρωτοδικείο και ζητούσαν να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου. Ήταν μια κίνηση που αποδόθηκε στους επιτελείς του Βασιλακόπουλου, με στόχο την αναβολή των αρχαιρεσιών. Ούτως ή άλλως, με διάφορα τεχνάσματα, ο επονομαζόμενος και «σωλήνας» κατάφερε και παρέτεινε την παραμονή του στην ηγεσία της ομοσπονδίας κόντρα σε κάθε νομοθετική πρόβλεψη και παρά το γεγονός ότι είχε απέναντί του ακόμα και άτομα από το ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Ο Βασιλακόπουλος αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους νομοθέτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης και θέσπισε όρια ηλικιών και θητειών στις αθλητικές ομοσπονδίες. Εδώ που τα λέμε, ο πρόεδρος της ΕΟΚ έκανε κουμάντο στο ελληνικό μπάσκετ από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας. Γέννημα θρέμμα του Πειραιά, αλλά ορκισμένος εχθρός του Ολυμπιακού. Δεν το είχε δηλώσει, αλλά πάντα βρισκόταν απέναντι στους «ερυθρόλευκους».
Κάποιοι απέδιδαν τη στάση του στο γεγονός ότι αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια στον Παναθηναϊκό, ενώ διετέλεσε και προπονητής του. Κάποιοι, γύρω στην ηλικία του, επιμένουν ότι ο «ψηλός» το έφερε βαρέως ότι τον προσπέρασε ο Ολυμπιακός όταν έκανε τα πρώτα βήματά του στον Πειραϊκό, με συνέπεια να μεταγραφεί στο «τριφύλλι». Όχι ότι του πήγε άσχημα, αλλά προφανώς ο άνθρωπος δεν χώνεψε ποτέ ότι για τη γειτονιά του κρίθηκε ανεπαρκής και υποχρεώθηκε να ανεβοκατεβαίνει καθημερινά από τον Πειραιά στην Αθήνα. Αναμφίβολα ο Βασιλακόπουλος συνέδεσε το όνομά του με την άνοιξη του ελληνικού μπάσκετ. Στα νιάτα του είχε ιδέες, τις οποίες κάποιες φορές επέβαλλε με κάθε νομιμοφανή τρόπο. Μεγαλωμένος στο λεγόμενο «σύστημα ΠΑΣΟΚ», είχε εξαιρετικές προσβάσεις στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού. Ακόμα και με τον Ανδρέα Παπανδρέου είχε προσωπική επαφή.
Κάπως έτσι άφησε στα κρύα του λουτρού τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ όταν οι δύο ομάδες βρήκαν άκρη για να αποκτήσουν τον Παναγιώτη Γιαννάκη από τον Ιωνικό. Με τη συμβολή του Κίμωνα Κουλούρη και την αμέριστη στήριξη του Δημήτρη Μελισσανίδη, επιφανούς στελέχους της νικαιώτικης ομάδας, ο «δράκος» πήγε στον Άρη για να δέσει αγωνιστικά με τον Νίκο Γκάλη προς όφελος της Εθνικής. Το σχέδιο του Βασιλακόπουλου αποδείχθηκε σοφό όταν η Ελλάδα κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 1987 και 10 εκατομμύρια Έλληνες βγήκαν στον δρόμο για να πανηγυρίσουν την ασύλληπτη, τότε, επιτυχία. Μέχρι τις αρχές της προηγούμενης 10ετίας, ο έμπειρος παράγοντας έβρισκε τρόπο και κατάφερνε να διατηρεί το άθλημα στον αφρό. Αλλά κάποια στιγμή νόμισε ότι ήταν πάνω από το μπάσκετ. Αντί να κάνει στην άκρη, για να βγουν μπροστά νέοι άνθρωποι, φρέσκοι, εκείνος γαντζώθηκε στην καρέκλα του. Δέθηκε σε αυτήν με αλυσίδες για να μην καθίσει άλλος. Κάθε κεφάλι που εμφανιζόταν με διαφορετική σκέψη από τη δική του, αμέσως κοβόταν. Κάπως έτσι μπλόκαρε το 1995 την προσπάθεια του Γιώργου Λιάνη να ονομαστεί το κλειστό του ΟΑΚΑ «Νίκος Γκάλης». Ως επιχείρημα υποστήριξε ότι τέτοια ενέργεια θα προσέβαλλε τον Παναγιώτη Γιαννάκη.
Ο Νικαιώτης αποτελούσε παραδοσιακά το αγαπημένο παιδί του. Μέχρι το 2009 όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, αν και βρισκόταν στον πάγκο της Εθνικής. Από τότε οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν. Όπως με την πλειονότητα των παικτών που πέτυχαν τον άθλο του ’87.
Αλλά και με τους νεότερους διεθνείς τα έσπασε ο Βασιλακόπουλος. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, μέλος της ομάδας που πήρε το χρυσό στο Εurobasket του 2005 και το ασημένιο στο Μουντομπάσκετ του 2006, όχι μόνο έβραζε με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, αλλά συνελήφθη να τραγουδάει σύνθημα οπαδών κατά του Βασιλακόπουλου. Τα έργα και οι ημέρες του «σωλήνα» προκάλεσαν το #μέχρι_τέλους από τον Ολυμπιακό όταν ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος αποφάσισαν τον υποβιβασμό της ομάδας τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι «ερυθρόλευκοι» αποχώρησαν από την Α1 και ουσιαστικά έτσι κινήθηκαν τα νήματα για να μπουν όρια στις ηλικίες και τις θητείες των παραγόντων.
Ο Βασιλακόπουλος αντιστάθηκε. Επικαλέστηκε άρθρα της FIBA και της ΔΟΕ προ πεντεατίας και οκταετίας. Βρήκε τεχνάσματα και καθυστέρησε τις εκλογές. Όλοι οι υπόλοιποι συνοδοιπόροι του, ο Σπύρος Ζαννιάς στο τένις, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος στον υγρό στίβο, έφυγαν από το προσκήνιο. Ο Βασιλακόπουλος παρέμεινε! Και την Παρασκευή βρήκε άλλον έναν τρόπο να μπλοκάρει τις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου. Τελικά, σε αυτόν τον τόπο η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση, αλλά το σύστημα ΠΑΣΟΚ παραμένει στον αθλητισμό. Με μπροστάρη τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Ας έχουν φύγει οι περισσότεροι συνομήλικοί του…
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί