«Καμπανάκι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης χτυπά για την Ελλάδα σχετικά με το νομοσχέδιο για τη νέα πολιτική των απελάσεων, προωθήσεων και νέων κριτηρίων που θέτει το κράτος, προκειμένου να παραμείνει στη χώρα μας νόμιμα ένας παράτυπος μετανάστης, το οποίο ψηφίζεται σήμερα, Παρασκευή, από την Ολομέλεια της Βουλής.
Υπέρ των ΜΚΟ το Συμβούλιο της Ευρώπης
Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εγκαλεί τη χώρα μας για παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών, δηλώνοντας πως: «Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει τη νομοθετική πρόταση που συζητείται, η οποία θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ και τις δυνατότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο».
Τι προβλέπει το άρθρο 40
Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρεται στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου, που αφορά στις απελάσεις και επιστροφές και εισάγει περιορισμούς και προϋποθέσεις στις δραστηριότητες της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς αρμοδιότητας της ελληνικής ακτοφυλακής, με τη μη τήρηση αυτών να υπόκειται σε βαριές κυρώσεις και πρόστιμα.
Μάλιστα, η επίτροπος, σε επιστολή της που απέστειλε τον Μάϊο στις ελληνικές αρχές, εξέφρασε την ανησυχία της γι’ αυτή τη διάταξη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητες των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με άτομα που φθάνουν από τη θάλασσα και να υπονομεύσει σοβαρά τον αναγκαίο έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συστάσεις προς τις ελληνικές αρχές
Η επίτροπος Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προτρέπει τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου για τις απελάσεις και τις επιστροφές και να αναγνωρίσουν το έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα, σύμφωνα με το καθεστώς τους ως υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η Ευρώπη να δεχθεί τις αφίξεις Αφγανών»
Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε δηλώσει πως: «Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει ανεπιφύλακτα να δεσμευτούν στον χειρισμό των αφίξεων ατόμων, τα οποία διαφεύγουν από τη φρικτή κατάσταση στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Και είχε μιλήσει για μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η επίτροπος έχει ήδη έρθει αντιμέτωπη με πολλά κράτη μέλη που υπαινίχθηκαν, ανακοίνωσαν ή έλαβαν μέτρα για το κλείσιμο συνόρων, την ανέγερση τειχών ή φρακτών και την επιβολή περιορισμών σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για άσυλο ή επαναπροωθήσεις.
Διαβάστε ακόμη