Σημάδια ομαλοποίησης στην Καμπούλ καθώς την Κυριακή την επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ και σήμερα μια πτήση της Pakistan International Airlines (PIA) από το Ισλαμαμπάντ, προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.
Είναι η πρώτη πτήση της PIA που προσγειώθηκε στην Καμπούλ μετά το τέλος της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και της απομάκρυνσης ανθρώπων από το Αφγανιστάν σε μεγάλη κλίμακα νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η πτήση αυτή επρόκειτο να μεταφέρει από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ ανθρώπους με έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα – αν και δεν κατέστη αμέσως γνωστό αν θεωρείται τακτική εμπορική πτήση ή ειδική πτήση τσάρτερ.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως πρόκειται για μία από τις πρώτες ενδείξεις οικονομικής εξομάλυνσης για τη χώρα και το κύριο διεθνές αεροδρόμιό της.
Το αεροπλάνο της PIA, το οποίο προσγειώθηκε γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) δεν μετέφερε από το Ισλαμαμπάντ παρά πολύ λίγους ανθρώπους. Εκρποσωπος της εταιρίας διεκρλινησε την Κυριακή ότι η PIA εργάζεται για να γίνουν οι πτησεις αυτές τακτικές.
Χθες, Κυριακή, ένας εκπρόσωπος της PIA είχε επιβεβαιώσει αυτή την πρώτη πτήση προς την Καμπούλ, διευκρινίζοντας πάντως ότι η εταιρεία εξακολουθούσε να εργάζεται για να γίνουν οι πτήσεις αυτές τακτικές.
Επίσης την Κυριακή τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ υποδέχθηκαν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν, στην επίσημη πρώτη υψηλόβαθμη επίσκεψη που δέχονται από την ανάληψη της εξουσίας.
Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο ξένης χώρας που επισκέπτεται το Αφγανιστάν μετά την ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης από το ισλαμιστικό κίνημα, στα μέσα Αυγούστου.
Ο Μοχάμαντ μπιν Αμπντουλραχμέν Αλ Θάνι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του εμιράτου και εκ των βασικών μεσολαβητών για την επίλυση της αφγανικής κρίσης, συναντήθηκε με πολλά στελέχη των Ταλιμπάν.
Είχε επίσης συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, όπως δείχνουν φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Τα τελευταία χρόνια το Κατάρ έπαιξε κρίσιμο διπλωματικό ρόλο, καθώς φιλοξένησε αρχικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στη συνέχεια τις συνομιλίες των Ταλιμπάν με την κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος τελικά ανατράπηκε στις 15 Αυγούστου και έφυγε από τη χώρα.
Το εμιράτο συμμετείχε επίσης ενεργά στη γιγαντιαία αερογέφυρα που επέτρεψε να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν 120.000 αλλοδαποί και ευάλωτοι Αφγανοί μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.
Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει, μέχρι στιγμής, επισήμως την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Διαβάστε ακόμη
ΟΗΕ: Το Αφγανιστάν χρειάζεται οικονομική βοήθεια
Το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επαναλειτουργήσει με τη στήριξη Τουρκίας-Κατάρ