Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Παροχή δωρεάν στέγης σε νεαρά ζευγάρια

Επιπλέον μέτρα στήριξης, πέραν όσων εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, υπάρχουν στα συρτάρια της κυβέρνησης. Ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτηρίζει ήδη… έως και «συντηρητική» την νέα πρόβλεψη για Ανάπτυξη 5,9% εφέτος!

Πάντως, την Παρασκευή η Scope Ratings, στην έκθεση με την οποία συνόδευσε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο για Ανάπτυξη-ρεκόρ 8,6% to 2021 και 3,5% το 2022 στην χώρα μας. Και μόλις χθες, έκθεση της Moody’s Analytics μιλά για Ανάπτυξη 8,2% φέτος και 5,1% το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Επίθεση με βιτριόλι: Αρχίζει σήμερα η δίκη – Η ώρα της κρίσης για τη 36χρονη που κατέστρεψε το πρόσωπο της Ιωάννας (Βίντεο)

Στην κυβέρνηση αναζητούν ένα «ασφαλές μονοπάτι» για παροχές. Όλα μοιάζουν εύθραυστα (λόγω πανδημίας και όχι μόνον) αλλά αν δεν υπάρξουν επιπλοκές, στο οικονομικό επιτελείο κάνουν σχέδια για το 2022, με το βλέμμα όμως και στο 2023 οπότε –με κείμενο που κατέθεσαν στο Eurogroup της Παρασκευής στη Λουμπλιάνα- χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά ζητούν να επιστρέψουν σε ισχύ οι δημοσιονομικοί κανόνες λιτότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον η Ανάπτυξη φανεί πως θα υπερβεί τελικά και την πρόβλεψη για 5,9% για φέτος, ανοίγει ενδεχομένως περιθώριο για αποφάσεις και για άλλα μέτρα που βρίσκονται στην «ατζέντα» του Πρωθυπουργού, παρότι δεν τα ανακοίνωσε προχθές από την ΔΕΘ.

Τα μέτρα στήριξης

Ως τις αρχές Δεκεμβρίου και την ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού με τις τελικές προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και το 2022, θα κριθεί η τύχη εισηγήσεων όπως οι εξής:

– μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε ποσοστό πάνω όχι μόνον από το 3% -το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- αλλά και από το 3,5% που είχε ήδη μπει στο τραπέζι. Ο «πήχης» των εξαγγελιών για το θέμα αυτό παραμένει ως τώρα χαμηλά, γιατί μπορεί τελικά να αναθεωρηθεί κατά πολύ. Και αυτό θα μεταφραστεί σε έμμεση αύξηση μισθών για εκατομμύρια μισθωτούς από τον Ιανουάριο του 2022.

– κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, όχι όμως μόνον για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά για και για τους δημοσίους υπαλλήλους ή τους συνταξιούχους ακόμη ενδεχομένως.

– δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο με αναπροσαρμογή στους συντελεστές όπως εξαγγέλθηκε ήδη από τη ΔΕΘ, αλλά και στο σύνολο των εισπράξεων έως 8%.

Επιπλέον σχεδιάζονται ελαφρύνσεις και νέα μέτρα στήριξης για τους νέους. Αν τα δημοσιονομικά περιθώρια τελικώς το επιτρέψουν, τότε εξετάζεται -μεταξύ άλλων- και η παροχή δωρεάν στέγης σε νεαρά ζευγάρια. Το κράτος θα διαθέτει ακίνητα σε ευάλωτα νοικοκυριά όπου θα διαμένουν δωρεάν.

Tα δωρεάν σπίτια

Έτσι θα μπορούν να ξεκινήσουν τον κοινό αλλά και τον εργασιακό βίο τους, χωρίς τα βάρη πληρωμής ενοικίων, κάτι που αποτρέπει πολλούς νέους από το να κάνουν σχέδια για οικογένεια.

Πρόκειται για ακίνητα που έχει στην κατοχή της η ΕΤΑΔ, η οποία έχει στην κατοχή της πάνω από 70.000 ακίνητα, πολλά από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό.

Το μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτό της πριμοδότησης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, με 600 ευρώ για τον εργαζόμενο και 600 ευρώ για τον εργοδότη, για ένα εξάμηνο

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε ακόμη 

Η εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Δραγασάκης: Προκλητικά άνισα και μεροληπτικά τα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ